Μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο, χωρίς σιρόπιασμα και χωρίς ζάχαρη και λάδι γιατί είναι ωμοφαγικά! Η ωμοφαγική διατροφή αφορά στην κατανάλωση κυρίως ή αποκλειστικά μη μαγειρεμένων και ακατέργαστων τροφίμων. Η ζαχαροπλαστική της ωμοφαγίας μας προσφέρει φυσικά και υγιεινά γλυκά χωρίς να στερούμαστε την γεύση ενώ καλύπτεται η ανάγκη μας για γλυκό καταναλώνοντας πιο ελαφριά και θρεπτικά παρασκευάσματα. Ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων! Ακολούθως ετοιμάζουμε ωμοφαγικά μελομακάρονα με βάση τους χουρμάδες, τα καρύδια και το αλεύρι βρόμης και τα γαρνίρουμε προαιρετικά με σοκολάτα υγείας γιατί τους πάει πολύ! Θυμόμαστε πως είναι προτιμότερο να τα ετοιμάσουμε από την προηγουμένη για να έχουν δέσει τα αρώματα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 200 γρ χουρμάδες Medjoul (Ισραήλ), χωρίς κουκούτσια
- 100 γρ βραστό νερό
- 130 γρ βρόμη
- 130 γρ καρύδια (+ λίγα ακόμα για διακόσμηση)
- 1 κσ κονιάκ ή Grand Marnier (προαιρετικά)
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- Χυμό από ½ πορτοκάλι
- 1 (όχι γεμάτη) κγλ κανέλα
- 1/4 κγλ γαρύφαλλο
- 1/8 κγλ μοσχοκάρυδο
- 2 πρέζες αλάτι
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 80 γρ κουβερτούρα (τουλάχιστον με 50% κακάο) για γαρνιτούρα-προαιρετικά
Directions
- Τεμαχίζω και μουλιάζω τους χουρμάδες στο βραστό νερό για καμιά ώρα.
- Αργότερα, τοποθετώ την βρόμη στο μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων (με τις λεπίδες) και αλέθω να γίνει αλεύρι.
- Στραγγίζω τους χουρμάδες από το νερό και τους προσθέτω. Κατόπιν προσθέτω τα καρύδια, το κονιάκ ή το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το ελαιόλαδο και τέλος τον χυμό πορτοκαλιού. Αλέθω ωσότου σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέτω λίγο χυμό ακόμα, ενώ αν είναι πολύ κολλώδης προσθέτω λίγο βρόμη ακόμα (χωρίς να την κάνω αλεύρι πρώτα).
- Στην συνέχεια, πλάθω ομοιόμορφα μελομακάρονα σε μέγεθος καρυδιού και αφού τα σχηματίσω τα πατάω στην αγκαθωτή πλευρά του τρίφτη για να αποκτήσουν την χαρακτηριστική τρυπητή υφή. Για διακόσμηση τοποθετώ από ½ καρύδι πάνω σε κάθε μελομακάρονο.
- Σε ένα μπολ ζεσταίνω στον φούρνο μικροκυμάτων την σοκολάτα για 30’’, ανακατεύω και κατόπιν επαναλαμβάνω μέχρι να ρευστοποιηθεί. Γαρνίρω τα μελομακάρονα με την λιωμένη σοκολάτα, στην συνέχεια τα βάζω στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και για να διατηρηθούν. Τα ωμοφαγικά μελομακάρονα διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και 10 ημέρες μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο.
Γειασας, κ θερμιδες περιπου γ το 1τεμ?