This traditional Greek soup also called “youvarlakia” is made with rice meatballs and finished off with a lemony egg sauce known as ‘’avgolemono’’.
Directions:
Mix the minced meat, the chopped onion, the parsley, the rice, the oil, salt, pepper in a bowl and knead for a minute or two. Let the mixture stay in the refrigerator for an hour and then shape small meatballs (about the size of walnuts). Flour the meatballs and set them aside.
Fill a big pot with 1.5 litre of water, add a tablespoon of olive oil, the bay leaves and the allspice. Bring the water to boil. Gently start dropping the meatballs into the pot. When the water starts boiling again, add the potatoes and carrots.
Let the soup simmer for about an hour keeping the lid on the pot. Add the rest of olive oil towards the end of the cooking time.
Beat (manually or with the immersion blender) the eggs, the lemon juice, salt and pepper. Slowly add plenty of the boiling meatball broth, while constantly mixing the sauce. Turn off the kitchen plate. Slowly pour the egg and lemon sauce into the soup and start shaking the pot to avoid curdling (avoid stirring the soup with a spoon). The soup will gradually thicken. Set the soup aside and taste for additional salt or pepper. Your meatballs avgolemono “youvarlakia” are ready to serve!
Πολύ καλή η συνταγή, θα τη δοκιμάσω με τα πρώτα κρύα!
Θα ήθελα να προσθέσω, ότι από τις δικές μου εμπειρίες, το αυγολέμονο καλό είναι να πάρει μια γρήγορη βράση για να φύγει η αβγουλίλα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην βράσει γρήγορα, γιατί τότε σίγουρα θα κόψει το αυγό. Δηλαδή να προσέχουμε τια απότομες εναλλαγές θερμοκρασιών για να έχουμε ένα βελούδινο αυγολέμονο!
ευχαριστώ
Πολύ καλή ιδέα! θα το δοκιμάσω.
Αγαπητέ αναγνώστη, κατανοώ την ανησυχία σου για την οσμή του αυγολέμονου. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει λόγος ακριβώς διότι το φαγητό βρίσκεται ήδη σε θερμοκρασία βρασμού προτού ρίξεις το αυγολέμονο (δηλ. πολύ υψηλή θερμοκρασία). Αν όμως επιμένεις, θα μπορούσες να προσθέσεις μέσα στο αυγολέμονο που ετοιμάζεις λίγο τριμμένο φλοιό λεμονιού για να ενισχύσεις την γεύση του. Τα έλαια του φλοιού που αναδύονται μέσα στην βραστή σούπα κάνουν την διαφορά.
Στην διάθεση σου για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Έλλη επειδή ο καιρός σήμερα στην Αθήνα είναι βροχερός και χρειάζεται χειμωνιάτικο φαγητό,έφτιαξα τα γιουβαρλάκια σου. Περιμένω να δω αντιδράσεις όταν τα φάει ο άντρας μου το απόγευμα.Είναι το αγαπημένο του,αλλά σε λίγο διαφορετική version(χωρίς καρότα και πατάτες,τα οποία εγώ τα πολτοποίησα στο blender για να "θολώσω" τα νερά). Εμένα πάντως μου άρεσαν πολύ.Keep on trying!
Πολύ ωραία! Εύχομαι να έχουν επιτυχία, θα χαρώ να μάθω περαιτέρω σχόλια…