Χταπόδι βραστό (λαδορίγανη)

Χταπόδι βραστό (λαδορίγανη)

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το βρασμένο χταπόδι.Απλό κι εύκολο το βραστό χταπόδι, σερβιρισμένο σαν σαλάτα, είναι απαραίτητο συνοδευτικό για ουζάκι τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και πιάτο συνδεδεμένο με την περίοδο της νηστείας. Το χταπόδι γίνεται μαλακό και τρυφερό, κι ελαφρώς αρωματικό χάρη στα φύλλα δάφνης και τα μπαχάρια, ενώ βράζει στο δικό του ζουμί. Επίσης, το χταπόδι κατά το βράσιμο, χάνει αρκετό από τον όγκο του, άρα δεν θα πρέπει να με ξεγελάσει το αρχικό του μέγεθος. Για το βραστό χταπόδι, σαλάτα θα χρειαστώ…
Οδηγίες Παρασκευής:
Αφήνω το χταπόδι στο νερό και το ξαρμυρίζω για 4 ώρες αλλάζοντας το νερό συνολικά 6-8 φορές. Εν τω μεταξύ, καθαρίζω το κεφάλι από τις άμμους (το γυρνάω μέσα έξω και το ξεπλένω καλά), αφαιρώ τα μάτια και προσέχω να μην υπάρχει (κι άλλη) άμμος στις βεντούζες.
Μετά τις 4 ώρες τοποθετώ το χταπόδι στην κατσαρόλα δίχως νερό με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Ανεβάζω την θερμοκρασία στο μέγιστο με κλειστό καπάκι και περιμένω να πάρει βράση αφού αφήσει τα νερά του (μετά από 5-7’).
Στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) πάντα με κλειστό καπάκι και βράζω το χταπόδι για 2 ώρες.
Στο τέλος του χρόνου, αν τρυπήσω το χταπόδι με ένα πιρούνι θα πρέπει να είναι πολύ τρυφερό «σαν βαμβάκι», δίχως όμως να λιώνει. Συνεπάγεται ότι, μικρότερο χταπόδι θέλει λιγότερο χρόνο βρασίματος, χονδρικά όμως υπολογίζω ότι για κάθε 1 κιλό απαιτείται 1 ώρα βράσιμο, περίπου.
Το βρασμένο χταπόδι.
Το αφήνω στην άκρη 1-2 ώρες να κρυώσει προκειμένου να καθαρίσω (με τα χέρια) τις μεμβράνες που υπάρχουν μεταξύ των πλοκαμιών του. Αφού καθαρίσω το κάθε πλοκάμι ξεχωριστά, τα κόβω σε κομματάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Δεν παραλείπω να κόψω και το κεφάλι.
Προσθέτω στο μπολ την ρίγανη, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατεύω καλά να πάνε τα υλικά παντού και δοκιμάζω τη γεύση. Προσθέτω ότι άλλο χρειάζεται.
Το χταπόδι σαλάτα είναι έτοιμο.Κι αν σας αρέσει το χταπόδι σας προτείνω να δοκιμάσετε χταπόδι με ρεβύθια στον φούρνο, ένα φανταστικό πιάτο!
Καλή συνέχεια.
Rate

3 σχόλια

  1. Προτείνω να φτιάξεις ειδική κατηγορία "ουζομεζέδες"!!!μου άνοιξε η όρεξη!

     
  2. Είναι μέσα στα προσεχή σχέδια μου κι αυτό…

     
  3. Τελικά νερό στην κατσαρόλα βάλατε ή το βράσατε στα ζουμιά του?

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.