Κορμός σοκολάτας (ή μωσαϊκό)

8
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Προσφέρω στην κατάλληλη πιατέλα.Αυτό είναι το γλύκισμα με τις πολλές ονομασίες και δεν θα ήθελα να παραλείψω ούτε μία… Στο σπίτι το λέγαμε «μπισκοτάτο», όταν όμως βρισκόμασταν «εκτός σπιτιού» και προκειμένου να μην προκαλέσουμε τυχόν σύγχυση το αναφέραμε κυρίως ως «κορμό», ονομασία που παρέα με το «μωσαϊκό» και το «σαλάμι» παραπέμπουν στην εμφάνισή του. Τα τελευταία χρόνια δε που βρίσκομαι στην Κύπρο διαπίστωσα ότι παίρνει την τοπική ονομασία της «Δούκισσας» (ενώ η ετοιμασία της διαφέρει ελαφρώς).
Το μπισκοτάτο το έφτιαξα πρόσφατα στα όγδοα γενέθλια της Αννούλας κι ομολογουμένως είχε μεγάλη επιτυχία. Το συνοδέψαμε με παγωτό βανίλια (μαδαγασκάρης, άλλο δεν κάνει!) και το φάγαμε με μεγάλη όρεξη μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα. Μ’ αυτήν την αφορμή καθώς το ετοίμαζα, θυμήθηκα πόσο συχνά το έφτιαχνε κατά κύριο λόγο η γιαγιά μου. Το σκεπτικό της ήταν, ότι έφτιαχνε ένα γρήγορο κι εύκολο γλύκισμα το οποίο μπορούσε να διατηρηθεί για διάστημα στην κατάψυξη αλλά και να το προσφέρει δίχως προετοιμασία στους «αναπάντεχους» καλεσμένους της. Η γιαγιά άλλωστε, ως γνήσια Πολίτισσα, ήταν σε όλα πρακτική κι αποτελεσματική …
Οδήγιες παρασκευής.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, σπάω με τα χέρια τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και στην συνέχεια τα ραντίζω με το κονιάκ.
Κόβουμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια...
...με μια μικρή βοήθεια. Ρίχνουμε το κονιάκ.
Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω με έναν αυγοδάρτη το λιωμένο βούτυρο (το οποίο έχω φροντίσει να μην πάρει βράση για να μην «ψήσει» τα αυγά), την ζάχαρη, το κακάο και στο τέλος τα χτυπημένα αυγά.
Ρίχνω το υγρό μείγμα πάνω στα σπασμένα μπισκότα κι ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι μέχρι να καλυφθούν όλα τα μπισκότα από την σοκολάτα.
Προσθέτω και τα άλλα υλικά.
Γυρνάω καλά.
Ανοίγω ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας ή ασημόχαρτου στον πάγκο της κουζίνας και ρίχνω το μείγμα με τα μπισκότα. Από την εξωτερική πλευρά της λαδόκολλας ή του ασημόχαρτου σχηματίζω, πιέζοντας  με τα χέρια μου, το «τριγωνικό» σχήμα του κορμού.
Δημιουργώ τον κορμό.Τοποθετώ στην κατάψυξη για 2-3 ώρες και σερβίρω αφού προηγουμένως έχω κόψει το μπισκοτάτο σε φέτες.
Προσφέρω στην κατάλληλη πιατέλα.
Προσφέρω κι απολαμβάνουμε...
Προσθέτοντας  επίσης, στεγνά κομμάτια από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή κομμάτια από ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού, ελαφρά καβουρδισμένα φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης , λίγη τριμμένη ινδική καρύδα, ή κομμάτια από χαλβά (του μπακάλη) η συνταγή παίρνει άλλη διάσταση…
Καλή «ευκολιά» (που έλεγε κι η γιαγιά μου…)!
Rate

3 σχόλια

  1. Τέλειο!!!! Με φουντούκια το έφτιαξα & τα παιδιά ενθουσιάστηκαν & όσοι το δοκίμασαν!!

     
  2. Ευγενία χαίρομαι πολύ για την επιτυχία σας!

     
  3. Ωωωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.