Σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα

1
Μερίδα
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Ψωμί με σπιτικό φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα.
http://www.wikihow.com

Εντάξει, δεν είναι δα ότι μεγαλώσαμε με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα στο ψωμί μας, και το πιθανότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε όλους τους τρόπους που μπορεί αυτό να φαγωθεί. Είναι όμως ένα απίθανο κι υγιεινό σνακ που μπορεί να φαγωθεί πολλές ώρες της ημέρας (για πρωινό, για δεκατιανό ή για απογευματινό), από μικρούς και μεγάλους (στην δουλειά ή στο σχολείο) και είναι και χορτοφαγικό/νηστίσιμο. Κι όσο αν αυτό το τελευταίο δεν ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό ή σημαντικό, ας αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι να μην βομβαρδίζουμε διαρκώς τον οργανισμό μας με ζωικής προέλευσης τρόφιμα, καθώς είναι δύσπεπτα και τις περισσότερες φορές (εκτός κι αν ζούμε σε αγρόκτημα και τα εκτρέφουμε ή παράγουμε οι ίδιοι) προέρχονται από ζώα που νοσούν. Γι’ αυτό φιστικοβούτυρο και Άγιος ο Θεός! Επίσης, όσο ωφέλιμο και θρεπτικό κι αν είναι το αγνό φιστικοβούτυρο, που δεν είναι τίποτα άλλο από αλεσμένα αράπικα φιστίκια, απαιτεί προσοχή στην κατανάλωση του από τους αλλεργικούς.

Τρόπος Παρασκευής:

Η προετοιμασία του σάντουιτς είναι πανεύκολη. Αλείφω την πρώτη φέτα με φιστικοβούτυρο και την δεύτερη με μαρμελάδα ή jelly. Αν επιλέξω έτοιμο φιστικοβούτυρο επιλέγω να είναι οργανικό, δίχως συντηρητικά ή πρόσθετα γλυκαντικά, αμφιβόλου ποιότητας έλαια ή άλλα ενισχυτικά γεύσης και διαλέγω το λείο (smooth) ή αυτό με κομμάτια από φιστίκια (crunchy). Επίσης, αυτό που στην Αμερική εννοούν “jelly” είναι ένα διάφανο άλειμμα από φρούτα που παρασκευάζεται από ζαχαρωμένο χυμό φρούτων (ή και λαχανικών) το οποίο σταθεροποιείται με πηκτίνη. Τα δημοφιλέστερα jelly προέρχονται από σταφύλια, φράουλες αλλά και καυτερές πιπεριές(!).

Απλώνω τα υλικά πάνω στο ψωμί.

Φέρνω την μία φέτα πάνω στην άλλη και απολαμβάνω. Στην συνέχεια ετοιμάζω το δεύτερο. Μετά το τρίτο. Αργότερα το τέταρτο…

Για το σπιτικό φιστικοβούτυρο, τοποθετώ τα φιστίκια στο blender και τα χτυπάω για 1’. Με μία σπάτουλα ξεκολλάω το μείγμα από τα τοιχώματα. Συνεχίζω το χτύπημα για 2-3’ ακόμα, προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά. Διατηρώ το σπιτικό φιστικοβούτυρο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο. Για την εκτέλεση μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ.

Από την άλλη, όσο απλό κι αν είναι αυτό που φτιάχνω, έχει κι αυτό τα μυστικά του. Όπως για παράδειγμα:

  • Αν θελήσω να ετοιμάσω το σάντουιτς από νωρίς, τότε μπορώ να αλείψω και τις 2 φέτες με φιστικοβούτυρο για να μην νοτίσει η μαρμελάδα το ψωμί, αφού το φιστικοβούτυρο το θωρακίζει από την υγρασία. Προσέχω να μην βάλω παραπάνω ποσότητα για να μην αλλάξει η αναλογία.
  • Προσθέτω ελάχιστο αλάτι πάνω από το φιστικοβούτυρο για να ενισχύσει την γεύση.
  • Ακόμα καλύτερα, αντί για μαρμελάδα μπορώ να βάλω κομμάτια φρέσκων φρούτων όπως μπανάνα, φράουλες ή φρούτα του δάσους.
  • Αν το φιστικοβούτυρο έχει σφίξει και δεν μπορώ να το απλώσω στο ψωμί, μπορώ να το ζεστάνω για 10’’ στον φούρνο μικροκυμάτων ή για 1’ σε μπεν-μαρί, ωσότου γίνει πιο λεπτόρευστο.
  • Για επιπλέον γεύση, μπορώ πρώτα να φρυγανίσω τις φέτες του τοστ στην φρυγανιέρα.
  • Εναλλακτικά μπορώ να φτιάξω μικρά PB & J σάντουιτς με φρυγανάκια, με αλμυρά κρακεράκια ή με μπισκότα.
  • Τέλος, οι ειδικοί λένε ότι το σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν έχει διαφορετικές υφές και γεύσεις, γι’ αυτό προσθέτω και τσιπς (πατάτας ή τορτίγιας), αρκεί όμως να τα βάλω τελευταία στιγμή για να μην νοτίσουν. Και ποια είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσω…!

Καλή μας μέρα!

Rate

7 σχόλια

  1. Δεν υπάρχει ο συνδυασμός φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα!!! μου το είχε μάθει ο ξάδερφός μου που μένει Νέα Υορκη. κι εγώ του έμαθα να το κάνει με τόστιμο brioche που ειναι ακομα πιο απιστευτο! δοκιμάστε το αλήθεια!

     
  2. λατρευω το φυστικοβουτυρο αλλα δεν μ'αρεσει η μαρμελαδα…
    ο συνδιασμος ομως μπορει και να ειναι ωραιοςςς ;ρ

     
  3. Υπάρχει πάντα η εναλλακτική των κομμένων φρέσκων φρούτων αντί για μαρμελάδα και ίσως του αρωματικού μελιού όπως το θυμαρίσιο…

     
  4. τελικα το δοκιμασα και ειναι τελειοοο;)

     
  5. Φυσικά και είναι!

     
  6. Σε βρήκα μέσω του e-mama και σε συμπάθησα αμέσως! Όμορφο site με υπεεεεεεεεεροχες ιδέες και συνταγές! I 'll be watching you!! (αν και ακούγεται λίγο τρομακτικό έτσι όπως το έγραψα…)

    Φιλιά από τη Βάσω, τη Μαμά Πρωτάρα…

     
  7. Βάσω σ'ευχαριστώ! Θα χαρώ να τα λέμε…

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.