Μπάρες δημητριακών με βρώμη (Νηστίσιμες)

Μπάρες δημητριακών με βρώμη (Νηστίσιμες)

18
Τεμάχια
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Oι περισσότερες μπάρες δημητριακών περιέχουν πρόσθετες γλυκαντικές αλλά και λιπαρές ουσίες τόσο για πρακτικούς λόγους (δέσιμο των υλικών) όσο και για ενίσχυση της γεύσης. Αυτές οι μπάρες δημητριακών όμως αποτελούν εξαίρεση, καθώς είναι απόλυτα υγιεινές, φυσικές, ελαφριές κι έχουν λίγα κι απλά υλικά. Α ναι, είναι και νηστίσιμες για όσους αποφεύγουν τα ζωικά συστατικά! Την γλύκα τους, την παίρνουν από τους χουρμάδες ενώ το πράσινο μήλο, προσθέτει την απαραίτητη υγρασία που απαιτείται για να ομογενοποιηθούν. Το άρωμα της κανέλας με τις θαυματουργές ιδιότητες, αφού βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, είναι αισθητή ενώ τα καβουρδισμένα πεκάν με την βρώμη δίνουν μία γήινη και πλούσια γεύση. Τέλος η σοκολάτα από πάνω, αν και ελκυστική πολύ, είναι προαιρετική (όπως αν θέλω να δελεάσω μικρούς γευσιγνώστες…). Η συνταγή είναι από το blog brighteyedbaker.com και μου άρεσε πολύ!
Τρόπος Παρασκευής:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα ταψί τοποθετώ μία λαδόκολλα και στρώνω την βρώμη (ή το μούσλι) και τα κομμένα πεκάν. Τοποθετώ το ταψί στον φούρνο για 15’, ανακατεύοντας ενδιαμέσως 2-3 φορές, ωσότου ψηθούν τα υλικά και γίνουν ελαφρώς τραγανά.
Η βρώμη και τα καρύδια πεκάν.
Αφού ετοιμαστούν τα πεκάν και η βρώμη, διατηρώ την θερμοκρασία του φούρνου και στρώνω σε ένα μεταλλικό ταψάκι (30×13) ή τετράγωνο σκεύος (20X20) μία λαδόκολλα που να εξέχει περιμετρικά.
Τοποθετώ στο μπλέντερ (ή στο food processor) τα καβουρδισμένα καρύδια πεκάν με την βρώμη και προσθέτω τους χουρμάδες, την κανέλα και το αλάτι. Αν χρειασθεί τα χωρίζω σε δύο δόσεις και τα χτυπάω ωσότου να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, ανακατεύοντας ενδιαμέσως με μία σπάτουλα.
Τα υλικά στο blender.
Στην συνέχεια προσθέτω και τα κομμένα μήλα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί λίγο χρόνο, καθώς τα υλικά έχουν την τάση να κολλάνε στο blender.
Προσθέτω στο τέλος και τα μήλα.
Αφού έχουν όλα αλεσθεί, μεταφέρω το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνω με την σπάτουλα μέχρι να γίνει συμπαγές και να έχει ισομεγέθες πάχος.
Έτοιμο το μείγμα.
Απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί.
Ψήνω το μείγμα για 20’ στους 175°C κι αφήνω να κρυώσει για 15’ ακόμα, προτού σχηματίσω τις μπάρες κόβοντας τες σε ίσα, μακρόστενα κομμάτια.
Αφού κρυώσουν καλά οι μπάρες, ζεσταίνω την σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν-μαρί) και με ένα κουτάλι στάζω την λιωμένη σοκολάτα πάνω στις μπάρες όσο αυτές βρίσκονται στο ταψάκι. Τις τοποθετώ στην κατάψυξη για 10’, μέχρι να πήξει η σοκολάτα.
Κόβω τις μπάρες και τις καλύπτω με την σοκολάτα.
Αφού κρυώσει καλά κι η σοκολάτα, σηκώνω την λαδόκολλα από το ταψάκι και ξεχωρίζω τις μπάρες σε τεμάχια.
Μπάρες Δημητριακών Νηστίσιμες
Οι υγιεινές αυτές μπάρες διατηρούνται στην συνέχεια στο ψυγείο, ενώ μπορώ να τυλίξω την κάθε μία σε ένα κομμάτι λαδόκολλας προκειμένου να την πάρω μαζί μου. Και για όσους οι χαμηλές θερμίδες δεν είναι ζητούμενο, υπάρχουν κι οι διαχρονικές μπάρες δημητριακών…
Καλή επιτυχία!
Rate

22 σχόλια

  1. Πάρα πολύ καλή η συνταγή σου για μπάρες! έψαχνα καιρό μια εναλλακτική γιατί οι κλασικές έχουν βούτυρο και ήθελα κάτι πιο ελαφρύ. Είναι η δεύτερη φορά που τις κάνω και αυτή τη φορά αντικατέστησα τα πεκάν με μισό καρύδι μισό κάσιους κ πρόσθεσα κομματάκια βερίκοκο κ σταγόνες σοκολάτας μαύρης, βγήκαν πολύ καλά, πολύ καλύτερα από τις αγοραστές. Σε ευχαριστώ. Καλά κούλουμα!

     
  2. Πολυ καλη συνταγη!Τελειο για πρωινο!

     
  3. Πέννυ έχεις δίκιο, η διαφορά από τις έτοιμες αλλά κι από αυτές με βούτυρο είναι τεράστια, οι εναλλαγές δε των υλικών είναι ποικίλες. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Καλή σαρακοστή!

     
  4. …και για την νηστεία, να συμπληρώσω εγώ!

     
  5. φαινεται πολυ ωραια συνταγη. λες να χαλασουν αμα τις κανω κυριακη και τις εχς για ολη την βδομαδα?

     
  6. Καλημέρα. Να τις κάνεις την Κυριακή αλλά να μην παραλήψεις να τις διατηρήσεις στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!

     
  7. ευχαριστω πολυ! πολυ χαιρομαι για την συνταγη αυτην. ελαφρια, υγιεινη και γρηγορη! θα σου πω πως πηγε…

     
  8. Θα χαρώ να μάθω…

     
  9. καλα ε τελειες! πω καθιερωθηκε……ευχαριστω πολύ!!

     
  10. Σε ευχαριστώ πολύ κι εγώ.

     
  11. αντί για χουρμάδες μπορούμε να βάλουμε οτι αποξηραμένα φρούτα
    θέλουμε?

     
  12. Καλησπέρα. Δυστυχώς δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο ξερό φρούτο που να είναι υγρό και κολλώδες όπως οι χουρμάδες…

     
  13. Θα τις κάνω σήμερα και θα σας πω. Εγώ δεν έχω χουρμάδες αλλά θα δοκιμάσω με δαμάσκηνο (από τι γνωστό γερμανικό super market) που είναι κι αυτό κολλώδες. Πάντως φαίνεται πολύ ωραία συνταγή. Θα σας πω εντυπώσεις.

     
  14. Αν και χωρίς να είναι πρόβλημα, να σημειώσουμε ότι τα δαμάσκηνα δεν είναι τόσο γλυκά όσο οι χουρμάδες… Θα αναμένω τις εντυπώσεις. Καλή χρονιά!

     
  15. Μπορώ να έχω τις ποσότητες των υλικών σε γρμ; Το μίγμα που έβαλα να ψήσω ήταν πολύ κολλώδες, δεν μπορούσα να το στρώσω στο ταψάκι. Μήπως κάτι σε σχέση με την ποσότητα των υλικών δεν πήγε και τόσο καλα. Γιατί, άλλη ποσότητα είναι 1,5 φλ. χουρμάδες ολόκληροι και άλλο είναι αν είναι πχ σε κομματάκια. Επίσης, τα μήλα, 2 φλιτζ. μήλα σε μικρά κομματάκια ή σε μεγάλα κομμάτια; Ειναι απαραίτητο να είναι τα πράσινα μήλα ή κάνει και οποιοδήποτε μήλο; Εγώ έβαλα ένα μήλο (σχετικά μικρό) και βγήκε, όπως είπα, πολύ κολλώδες το μίγμα μου. Επειδή μου άρεσε πολύ σα γεύση, θα ήθελα αυτές τις διευκρινίσεις. Ευχαριστώ.

     
  16. Παναγιώτα μόλις πρόσθεσα σε γραμμάρια τα υλικά στην συνταγή για την καλύτερη εκτέλεσή της. Καλή επιτυχία στην επόμενη δοκιμή…!

     
  17. Τέλεια, ευχαριστω πολύ! Αγόρασα και πράσινα μήλα για να είμαι απόλυτα ακριβής στη συνταγή :)

     
  18. Θα αναμένω τα σχόλια σου….!

     
  19. Λοιπόν, τις έκανα ξανά. Η συνταγή ακριβώς ως έχει εκτός από τα πεκάν που είχα μόνο 50 γρμ και τα υπόλοιπα τα έβαλα κανονικά καρύδια. Τώρα που είχα τα γρμ μου βγήκαν διαφορετικές λίγο. Πιο πολύ το υλικό αλλά όχι τόσο κολλωδες, το έστρωσα πιο εύκολα στο ταψάκι. Έβαλα και τη σοκολάτα από πάνω αυτή τη φορά μόνο που δεν ήταν ιδιαίτερα ρευστή και δεν έτρεχε καλά. Μήπως θέλει λίγη λιπαρή ουσια; Επίσης τις έψησα λίγο παραπάνω γιατί ήταν πολύ μαλακες στο χρόνο που γράφει η συνταγή. Η υφή τους πάντως είναι για μαλακές μπάρες, έτσι δεν ειναι;

     
  20. Παναγιώτα καλησπέρα. Οι μπάρες είναι λίγο μαλακές πράγματι, για αυτό και διατηρούνται στο ψυγείο. Ακόμα κι αν τις ψήσεις πιο πολύ ώρα δεν θα αλλάξει η υφή τους. Επίσης η αρχική συνταγή δεν προβλέπει λιπαρή ουσία κι ούτε εγώ τις εχω δοκιμάσει. Αν θέλεις πιο τραγανές μπάρες μπορείς να δεις την άλλη συνταγή που έχω στο μπλογκ που όμως δεν είναι τόσο ελαφριά. Καλή συνέχεια.

     
  21. Λιπαρη ουσία εννοούσα για μέσα στην κουβερτούρα, όχι μέσα στις μπαρες. Έχω δει την αρχική συνταγή, δεν έχει τη σοκολατα από πανω.

     
  22. Παναγιώτα για να μην ήταν πολύ ρευστή η σοκολάτα σημαίνει ότι δεν έλιωσε αρκετά. Η λιπαρή ουσία, που θα μπορούσε να είναι 1 κ.γλ. λάδι ή βούτυρο, είναι για να προσφέρει γυαλάδα στην σοκολάτα κι όχι ρευστότητα. Καλημέρα!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.