Το κοτόπουλο αλά κρεμ είναι εξαιρετικό! Η συνταγή κι η εκτέλεση της δίνουν ένα πιάτο ισορροπημένο με ποικίλες πλην όμως αρμονικά δεμένες γεύσεις (από πού ν’ αρχίσω, από τα μανιτάρια και το σέλερυ, από το κρασί και το φρέσκο θυμάρι, από την αραιωμένη μπεσαμέλ με τον ζωμό κοτόπουλου ή την λιγοστή μόνον κρέμα γάλακτος που δένει αυτήν την πλούσια σος…;) απογειώνοντας ένα καθημερινό πιάτο με μοναδικό τρόπο. Και το καλύτερο το αφήνω για το τέλος, καθώς το φαγάκι αυτό είναι πολύ ελαφρύτερο από αυτό που προμηνύει το όνομα του. Η νοστιμότατη αυτή συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη κι όπως μου αρέσει να λέω, τα «καλά» οφείλουμε να τα διαδίδουμε…
Τρόπος παρασκευής:
Ξεκινάω ζεσταίνοντας τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε δυνατή φωτιά.
Αλατοπιπερώνω το κοτόπουλο και το τοποθετώ στο σκεύος σε δύο δόσεις να πάρει χρώμα (διατηρώντας την φωτιά δυνατή) κι από τις δύο πλευρές (περίπου 7’ από κάθε πλευρά).
Αφαιρώ και κρατάω το κοτόπουλο στην άκρη. Καθαρίζω το σκεύος με χαρτί κουζίνας από τα κορεσμένα λίπη του κοτόπουλου και το ψημένο λάδι.
Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά στο ίδιο σκεύος τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτω πρώτα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Μόλις λίγο ψηθεί το κρεμμύδι (πάντα σε δυνατή φωτιά) προσθέτω τους κύβους καρότου, το σέλερυ και στο τέλος τα μανιτάρια και τα σοτάρω όλα μαζί.
Στην συνέχεια ρίχνω το κρασί να πάρει βράση και να εξατμισθεί. Επιστρέφω το κοτόπουλο στο σκεύος και προσθέτω τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι ή την ρίγανη, τον ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από κύβο), το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (καθώς ο ζωμός είναι ήδη αλμυρός). Αφού πάρει βράση το φαγητό κατεβάζω την φωτιά στο 3/9 και σιγοψήνω για 60’ μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
Μόλις περάσει η ώρα αφαιρώ το κοτόπουλο και σουρώνω τα λαχανικά από τον ζωμό τους.
Στο ίδιο πάντα σκεύος, σε μέτρια φωτιά, λιώνω το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας να δημιουργηθεί μια ρευστή ζύμη.
Προσθέτω, ανακατεύοντας συνεχώς, τον ζωμό που έχω σουρώσει και τέλος τον χυμό λεμονιού.
Η σάλτσα είναι έτοιμη αφού πάρει βράση και προσθέσω και την κρέμα γάλακτος. Αν δω ότι η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη ρίχνω λίγο βραστό νερό. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω ότι μπορεί να χρειάζεται.
Επαναφέρω το κοτόπουλο και τα λαχανικά και κουνάω το σκεύος κυκλικά (δίχως να ανακατέψω) προκειμένου να πάει η σάλτσα παντού.
Ρίχνω ξανά λίγο φρέσκο θυμάρι για να τονισθεί ακόμα περισσότερο η γεύση του.
Το κοτόπουλο αλά κρεμ είναι έτοιμο και το σερβίρω με ρύζι basmati, άφθονη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνιτούρα…!
Καλή κι εγγυημένη επιτυχία!
Αυτο το κοτοπουλακι φαινεται μουρλια!! Απο δευτερα που θα ξαναμπουν τα τσουκαλια στη φωτια..θα το δοκιμασουμε οπωσδηπορε!!
Για μένα από τις πιο ολοκληρωμένες συνταγές που έχω δοκιμάσει για το καθημερινό "τσουκάλι". Θα με θυμηθείς…