Ταμπούλι (ή Ταμπουλέ)

Ταμπούλι (ή Ταμπουλέ)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το αραβικής καταγωγής (από Συρία και Λίβανο) ταμπουλέ ή ταμπούλι έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς της μεσοανατολίτικης κουζίνας. Κι αν ακόμα δεν είμαστε ethnic food lovers αξίζει να το συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή καθώς είναι μία ελαφριά, θρεπτική και πολύ νόστιμη σαλάτα κυρίως χάρη στον άφθονο μαϊντανό με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες (πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, βήτα- καροτένιο και μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου). Το ταμπούλι το βρίσκουμε σε κατά τόπους παραλλαγές αφού ετοιμάζεται με κους-κους αλλά και με πλιγούρι, με λιγότερο ή περισσότερο μαϊντανό ενώ προαιρετικά μπορούν να προστεθούν και λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια. Η συνταγή και η παρουσίαση είναι της Άννιλι η οποία έχει ζήσει σε αραβική χώρα και γνωρίζει την συνταγή και την παρασκευή της από πρώτο χέρι…
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω πρώτα ετοιμάζοντας το κους-κους ακολουθώντας τις οδηγίες παρασκευής. Σε ένα μικρό μπολ τοποθετώ το κους-κους με 1 κ. γλ. ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι και προσθέτω το βραστό νερό. Καπακώνω με ένα πιάτο την επιφάνεια του μπολ κι αφήνω στην άκρη ωσότου το κους-κους απορροφήσει όλο το νερό.
Ετοιμάζω το κους-κους.
Το κους-κους είναι έτοιμο.
Εν τω μεταξύ, έχω φτιάξει μικρά μπουκετάκια από τα κλωναράκια του μαϊντανού και τα έχω βάλει να σταθούν για λίγο σε λεκάνη με νερό για να καθαρίσουν από χώματα και εξωτερικές βρωμιές.
Φτιάχνω τα μπουκετάκια από μαϊντανό.
Ο μαϊντανός κόβεται στην συνέχεια εύκολα και το κυριότερο κόβονται μόνον τα φύλλα του αφήνοντας απ’ έξω τα τρυφερά κατά τα άλλα κλωναράκια του.
Κόβω τον μαϊντανό.

Πλένω και κόβω τις ντομάτες πρώτα σε ροδέλες, μετά σε μπαστουνάκια και τέλος σε μικρούς κύβους.

Ετοιμάζω τις ντομάτες σε ροδέλες.
Κόβω τις ντομάτες σε μπαστουνάκια.
Κόβω τις ντομάτες σε κυβάκια.
Στην συνέχεια κόβω τον φρέσκο δυόσμο.
Τα φρέσκα φύλλα δυόσμου.
Ψιλοκόβω τον δυόσμο.
Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού, το λάδι και λίγο αλάτι. Αφού την δοκιμάσω, προσθέτω ότι νομίζω ότι χρειάζεται ενώ έχω υπόψιν μου ότι στην σαλάτα θα πρέπει να υπερτερεί η γεύση του λεμονιού έναντι του λαδιού.
Τοποθετώ όλα τα υλικά μαζί στο μπολ.
Τέλος, για να μην αφήσει υγρά η σαλάτα, η οποία πρέπει να είναι στεγνή κατά τ’ άλλα (δεν είναι χωριάτικη!), προτιμότερο είναι να την αλατίσω λίγο πριν την σερβίρω.
Έτοιμο το ταμπουλέ ή ταμπούλι.
Καλή απόλαυση!
Rate

2 σχόλια

  1. Πάρα πολύ ωραίο και δροσερο και καλοκαιρινό! Η μαμά μου έβαζε το κους-κους σε χυμό φρέσκιας ντομάτας όλο το βράδυ και δεν χρειαζόταν περαιτέρω διαδικασία. Γινόταν πολύ νόστιμο. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο με το πλιγούρι το οποίο είναι πιο σκληρό.

     
  2. Τι ωραία ιδέα το κους-κους μέσα στον χυμό ντομάτας! Θα το εφαρμόσω κι εγώ την επόμενη φορά που θα ετοιμάσω ταμπούλε. Ευχαριστούμε πολύ για την πληροφορία Μυρτώ!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.