Πολίτικη βασιλόπιτα (τσουρέκι)

Πολίτικη βασιλόπιτα (τσουρέκι)

2 μεγάλες πίτες
Ποσότητα
4/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τελευταίες ώρες αυτού του χρόνου και τρέχουμε όλοι να προλάβουμε τις τελευταίες εκκρεμότητες, γι’ αυτό θα είμαι πολύ-πολύ σύντομη. Για την πρωτοχρονιάτικη πολίτικη βασιλόπιτα που μας έκανε η γιαγιά μου και της οποίας την συνταγή έχουμε κληρονομήσει όλοι στην ευρύτερη και μη οικογένεια, θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής (σε 4 φάσεις):
Ετοιμάζω ρόφημα γλυκάνισου, βράζοντας τον γλυκάνισο στο ½ φλ. νερό για 1’ και το αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρό. Επίσης αλέθω ή κοπανάω την μαστίχα και το μαχλέπι.
Α’ Φάση:
Σ’ ένα μπολ τοποθετώ την μαγιά, την 1 κ.σ. ζάχαρη, τις 3 κ.σ. αλεύρι και προσθέτω σταδιακά το ρόφημα γλυκάνισου (δίχως τον γλυκάνισο!) ανακατεύοντας μέχρι να σχηματισθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Αν δω ότι το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέτω λίγο αλεύρι για να δέσει. Το αφήνω σε μία ζεστή γωνιά της κουζίνας να φουσκώσει μέχρι να γίνει τουλάχιστον διπλάσιο.
Β’ Φάση:
Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο. Ταυτόχρονα ζεσταίνω το γάλα (δίχως να βράσει). Έπειτα σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω την ζάχαρη με το χλιαρό γάλα κι ανακατεύω για να λιώσει. Γύρω-γύρω από το μείγμα γάλακτος και ζάχαρης σκορπάω το αλεύρι, το μαχλέπι και την μαστίχα, σπάω τα 4 αυγά και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς (που έχει ήδη φουσκώσει). Χτυπάω όλα τα υλικά για 1-2’ με το μίξερ (χειρός) και στο τέλος ρίχνω και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ομογενοποιηθούν όλα, σκεπάζω το μπολ με πετσέτα και το τοποθετώ στην ίδια ζεστή γωνιά για να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε μέγεθος, για 1,5-2 ώρες.
Γ’ Φάση:
Αφού φουσκώσει καλά ή ζύμη, την χωρίζω σε 2 ίσα μέρη και την τοποθετώ στα 2 (βουτυρωμένα κι αλευρωμένα) ταψιά. Τις αφήνω να φουσκώσουν ξανά για 1 ώρα ακόμα, μέχρι να διπλασιασθούν (στην γνωστή ζεστή γωνιά…). Αφού φουσκώσουν καλά, αλείφω την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με τα αμύγδαλα και το σουσάμι.
Δ’ Φάση:
Τις ψήνω για 30-35’ στον αέρα στους 170°C. Η θερμοκρασία κι ο χρόνος ψησίματος παίζουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι πίτες αυτές είναι στα καλύτερα τους όταν δεν είναι στεγνές, αλλά ελαφρώς νοτισμένες εσωτερικά γι’ αυτό κι απαιτούν μέτρια προς δυνατή φωτιά και μικρό χρόνο ψησίματος. (Για πρόσθετη υγρασία κατά το ψήσιμο, τοποθετώ στον φούρνο ένα μπολάκι με νερό!)
Εφόσον χρησιμοποιήσω 2 ταψιά, στα 20′ ψησίματος εναλλάσσω την θέση τους στον φούρνο προκειμένου να ψηθούν εξίσου ομοιόμορφα.

Καλή επιτυχία και μία καλή και «φωτισμένη» χρονιά σε όλους μας!!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.