SAMSUNG CSC

Μαχαλεπί κυπριακό

4
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το μαχαλεπί είναι ένα δροσιστικό κι ελαφρύ γλυκό με βραστή κρέμα και τριανταφυλλένιο άρωμα που παρασκευάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στα μέρη που γίνεται χρήση του ροδόνερου όπως στην Κύπρο, τον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Το κυπριακό μαχαλεπί ετοιμάζεται με αραβοσιτάλευρο (νησιαστέ ή κόρν φλάουρ) ή με ρυζάλευρο, ζάχαρη, ροδόνερο (αλλιώς ροδόσταγμα) και σιρόπι τριαντάφυλλο. Σερβίρεται παγωμένο, είναι νηστίσιμο κι η ουδέτερη κι άγλυκη γεύση του, παίρνει άρωμα και γλύκα από το σιρόπι τριαντάφυλλο. Το μαχαλεπί που ετοιμάζεται στις γείτονες χώρες της Κύπρου διαφέρει συνήθως ως προς την προσθήκη γάλακτος (με γνωστότερο το λιβανέζικο μαχαλεπί) και την παράλειψη του σιροπιού τριαντάφυλλου (πηγή wikipedia). Για το κυπριακό μαχαλεπί που έφτασε ο καιρός του να καταναλωθεί και φέτος, χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:

Σε ένα σκεύος τοποθετώ το νερό, το κορν φλάουρ και την 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με έναν αυγοδάρτη να διαλυθεί το αραβοσιτάλευρο, δίνω βράση κι αφήνω το μείγμα να βράσει για 1-2’ ωσότου δέσει.

Αποσύρω από την φωτιά κι αδειάζω ισομερώς την κρέμα σε 4 βρεγμένα προηγουμένως μπολάκια, τα οποία τοποθετώ στο ψυγείο κι αφήνω για 3-4 ώρες για να κρυώσει και να πήξει κι άλλο η κρέμα. (Αφού πήξουν οι κρέμες για να τις διατηρήσω καλύτερα και να μην ξεραθούν, τις μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τις σκεπάζω μέχρι να καταναλωθούν.)

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος αναποδογυρίζω μία κρέμα σε ένα ευρύχωρο μπολ, ραντίζω με μία 1 κ.γλ. ροδόνερο και 1 κ.σ. σιρόπι τριαντάφυλλο, προσθέτω 1/4 φλ. νερό και λίγα τριμμένα παγάκια και τέλος πασπαλίζω με 1 κ.γλ. ζάχαρη που δίνει ενδιαφέρουσα τραγανή υφή σε κάθε μπουκιά.

Το δροσιστικό κι αρωματικό κυπριακό μαχαλεπί είναι έτοιμο και διακοσμημένο με φύλλα τριαντάφυλλου!

Κυπριακό Μαχαλεπί

Καλή απόλαυση!

Rate

2 σχόλια

  1. Α ΠΑ ΠΑΑΑΑΑ !!!!!!!! σαν να βγηκε απο τον παραδεισο αυτο το γλυκο ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ….. ΕΥΓΕ !!!!!!!!!!!
    ΤΗΝ ΔΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΧΕΙΣ

     
  2. Είναι ένα επιδόρπιο εντυπωσιακά ελαφρύ και δροσιστικό όσο κι η παρουσίασή του!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.