SAMSUNG CSC

Πόριτζ βρώμης (βασική συνταγή)

2
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αν θέλουμε πρωινό γεμάτο υγεία τότε ετοιμάζουμε πόριτζ. Γνωστό ιδιαίτερα από τους Βρετανούς το porridge βρώμης ετοιμάζεται ως παραδοσιακό πρωινό με νιφάδες βρώμης, νερό ή γάλα μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος κι ομογενοποιημένος χυλός. Εκτός όμως από την Μεγάλη Βρετανία συνηθίζεται και στις Σκανδιναβικές χώρες, την Γερμανία αλλά και στην Βόρειο Αφρική. Διαβάζω μάλιστα (πηγή Wikipedia) ότι το πόριτζ βρώμης είναι γνωστό στον άνθρωπο από πολύ παλιά αφού εντοπίσθηκε σε στομάχι Νεολιθικού ανθρώπου ηλικίας 5.000 χρόνων. Το πόριτζ εκτός από βρώμη ετοιμάζεται και με άλλα σιτηρά όπως σιμιγδάλι, ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και φαγόπυρο. Τρώγεται συνήθως ζεστό για πρωινό είτε σκέτο (προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι) είτε και με την προσθήκη ζάχαρης, μελιού, φρούτων, ξηρών καρπών, μπαχαρικών ή και ψιλοκομμένων λαχανικών.
Κι αφού σας πω πώς ετοιμάζουμε την βασική συνταγή για το πόριτζ βρώμης θα σας δείξω πώς το τρώμε τις περισσότερες φορές στο σπίτι. Για το πόριτζ βρώμης θα χρειαστώ τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ σε ένα σκεύος τις νιφάδες βρώμης με το αλάτι, το γάλα ή το νερό και δίνω βράση (9/9). Θυμάμαι ότι για το πόριτζ η γενικότερη αναλογία νιφάδων βρώμης προς νερό/γάλα είναι 1:3. Αφού αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα (προσέχω να μην καώ) το αφήνω να σιγοβράσει (4/9) για 10’ μέχρι να χυλώσει και να μην διακρίνονται οι νιφάδες. Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής και παχύρευστος χυλός. Αυτή είναι η βασική συνταγή του πόριτζ βρώμης. Όποιος το προτιμά σκέτο το αποσύρει από την φωτιά, το αδειάζει σε δύο μπολάκια κι είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Διαφορετικά προτού το αποσύρω από την φωτιά προσθέτω τις σταφίδες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μέλι. Αφού πάρει μία τελευταία βράση τραβώ το πόριτζ από την φωτιά και μπορώ να προσθέσω λίγο γάλα (ακόμα) αν το προτιμώ περισσότερο λεπτόρευστο.
Μεταφέρω το πόριτζ σε δύο μπολάκια και ρίχνω από πάνω τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς μαζί με λίγες σταφίδες και λίγη κανέλα ακόμα για γαρνιτούρα. Σερβίρω το πόριτζ ζεστό ή το διατηρώ αφού κρυώσει στο ψυγείο και το τρώω αργότερα ως δροσερή κρέμα.
Πόριτζ Βρώμης (Βασική Συνταγή)
Καλή επιτυχία!
Rate

4 σχόλια

  1. Με μητέρα Δανεζα, το porridge ήταν κάτι συχνο στο σπίτι μας. Το θυμάμαι λιγότερο στολισμένο δηλαδή χωρίς τα μπαχαρικά, το μέλι και τους ξηρούς καρπούς. Οποιος ήθελε πρόσθετε ζάχαρη και κανέλλα στο τέλος από πάνω. Το porridge στην απλουστευμένη μορφή του υπήρξε βασική τροφή και για τα τρία παιδιά μου γιατί ήθελα να αποφύγω τις έτοιμες βρεφικές κρέμες. Κάνει και πολύ καλό στο στομάχι. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω την δική σου δελεαστικότατη παραλλαγή! Μαριάννα

     
  2. Μαριάννα εκτός από μητέρα Δανέζα έχεις και πατέρα Κωνσταντινουπολίτη που σημαίνει ότι τα ανατολίτικα πειράγματα αυτής της εκδοχής μάλλον δεν θα σε ξενίσουν… ;-)

     
  3. Pingback: 5 υγιεινές εναλλακτικές για απογευματινό στο σπίτι | Ναυτίλος - Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο

  4. Θα δοκιμάσω την συνταγή

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.