Ζύμη για βάση τάρτας (αλμυρή ή γλυκιά)

8-10
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Συνταγή για ζύμη τάρτας.Καιρό τώρα είχα κάνει την προεργασία για την ανάρτηση αυτήν (όπως τις φωτογραφίες), αλλά όλο και κάποια άλλη ανάρτηση περισσότερο «κατάλληλη» για την εποχή προέκυπτε κι αυτή εδώ έμενε πίσω. Τώρα όμως έφτασε αναμφίβολα ο καιρός της. Αφορμή αρχικά γι’ αυτήν την συνταγή στάθηκε η κις λορέν. Η βάση για τάρτα όμως είναι χρήσιμη και για άλλες γλυκές κυρίως περιπτώσεις όπως τάρτα λεμονιού, μηλόπιτα ή άλλες τάρτες με φρούτα. Η συνταγή για αλμυρή ή γλυκιά ζύμη για βάση τάρτας είναι από το βιβλίο “Frenchthe secrets of classic cooking made easy”.

Οδηγίες Παρασκευής:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, το αλάτι (την ζάχαρη και τον φλοιό λεμονιού για την γλυκιά βάση τάρτας) και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο καλά και να σχηματισθούν γρομπαλάκια. Στην συνέχεια προσθέτω σιγά-σιγά και το παγωμένο νερό ωσότου η ζύμη «δέσει». Αν αισθάνομαι την ζύμη να κολλάει προσθέτω λίγο αλεύρι, αν από την άλλη δεν είναι λεία κι έχει γρομπαλάκια προσθέτω λίγο παγωμένο νερό ακόμα. Ζυμώνω την ζύμη για λίγο μέχρι να αποκτήσει λεία κι ελαφρώς ελαστική υφή.

Στην συνέχεια τυλίγω την ζύμη σε μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες ή για όλο το βράδυ. Την αφαιρώ από το ψυγείο και την αφήνω να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 10 ‘ περίπου.

Βουτυρώνω ελαφρώς την ταρτιέρα (διαμέτρου 23-25 εκ.) και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη την ζύμη τόσο όσο να καλύπτει την επιφάνεια της ταρτιέρας. Στην συνέχεια τοποθετώ την ζύμη στην ταρτιέρα και την ανοίγω όσο χρειάζεται με τα χέρια και τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει και τα τοιχώματά της. Αφού την στρώσω ομοιόμορφα (πρέπει να έχει το ίδιο πάχος σε όλη της την επιφάνεια), την τρυπάω με ένα πιρούνι, την σκεπάζω και την βάζω στο ψυγείο για 1-2 ώρες.Αλμυρή ή γλυκιά βάση για τάρτα.Όταν έρθει η ώρα να την ψήσω τοποθετώ ένα κομμάτι λαδόκολλας ή ασημόχαρτου στην επιφάνεια την τάρτας και την γεμίζω με ξερά φασόλια (ή άλλα άψητα όσπρια που μπορεί να περισσεύουν). Αυτή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται προκειμένου να μην φουσκώσει η τάρτα κατά το ψήσιμο και κακοσχηματισθεί.

Η ώρα του ψησίματος της τάρτας έχει σχέση με την απώτερη χρήση της (αν δηλαδή θα ψηθεί κι άλλο ή όχι). Προκειμένου όμως η τάρτα να ψηθεί εντελώς την αφήνω στους 180°C (στην αντίσταση) για 35’.Ετοιμάζω την τάρτα για ψήσιμο.Καλή επιτυχία!

Rate

2 σχόλια

  1. Φιλενάδα, βοήθησέ με: τί εννοείς με τα φασόλια ή άλλα όσπρια;;;;;θέλω να κάνω αυτή την ΄τάρτα με θυμάρι και πράσο, αλλά ζορίζομαι λίγο με τη ζύμη…

     
  2. Pingback: Τάρτα Κις με Σπανάκι, Πράσο και Φέτα | Dailycious.gr | Hellas Today

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.