Κέικ με Γλυκοπατάτα

Κέικ με Γλυκοπατάτα

12
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η γλυκοπατάτα έχει γίνει το νέο μας αγαπημένο υλικό. Τη χρησιμοποιούμε και την τρώμε με διαφόρους τρόπους (βλ συνταγές με γλυκοπατάτα). Πλέον τη βάζουμε και στο κέικ κι έχουμε ένα κέικ εύγευστο, ελαφρά νοτισμένο (χάρη στην υγρασία που προσδίδει η γλυκοπατάτα και το τυρί κρέμα της συνταγής) με μειωμένα πρόσθετα σάκχαρα αφού η γλυκοπατάτα προσδίδει τη δική της φυσική γλύκα. Με αρώματα κανέλας, μοσχοκάρυδου, γαρύφαλλου και πορτοκαλιού αυτό το κέικ διαθέτει πλούσια γεύση κι ευωδία. Δοκιμάστε το με το χρωματιστό γλάσο για εντυπωσιακή εμφάνιση. (Προσαρμοσμένη συνταγή από το www.granddiamondseasoning.com)

Οδηγίες

  1. Πλένω τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάω με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία, τις κλείνω σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνω στο φούρνο για 1,5-2 ώρες στους 175°C ωσότου μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζω από το φούρνο, τις αφήνω να κρυώσουν και στην συνέχεια με ένα κουτάλι αφαιρώ την ψίχα τους. Αλέθω τις γλυκοπατάτες στο μπλέντερ χειρός σε δόσεις (για να αλεσθούν πιο εύκολα) μέχρι να έχω λείο πουρέ χωρίς ίνες.
  2. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα του κέικ με τρύπα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 175-180°C.
  3. Χτυπάω αρχικά το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 7-10’ μέχρι να αφρατέψουν. Παράλληλα κοσκινίζω τ’ αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Προσθέτω στο μείγμα βουτύρου το ξύσμα πορτοκαλιού κι ένα-ένα τ’ αυγά να ενσωματωθούν. Κατόπιν ρίχνω το μείγμα των αλεύρων και ½ φλ από τον χυμό πορτοκαλιού. Τέλος ενσωματώνω τον πουρέ γλυκοπατάτας. Αν η ζύμη του κέικ είναι πολύ σφιχτή προσθέτω και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού.
  4. Μεταφέρω τη ζύμη στην φόρμα και ψήνω για 50’. Δοκιμάζω αν το κέικ έχει ψηθεί τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα η οποία θα πρέπει να βγει στεγνή. Αφήνω το κέικ να κρυώσει καλά προτού το γλασάρω.
  5. Μετά από 3-4 ώρες ετοιμάζω το γλάσο ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά.  Τοποθετώ το κέικ πάνω σε ράγα στήριξης και περιχύνω με το γλάσο. Σκορπάω τους σπόρους πάνω από το γλάσο να κολλήσουν. Αφήνω να στεγνώσει το γλάσο και να στερεοποιηθεί προτού σερβίρω το κέικ. Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.