http://www.plainchicken.com/

Κοτόπουλο στο Φούρνο με Μουστάρδα

4-5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Στο σπίτι μας η εορταστική ατμόσφαιρα ξεκινά νωρίς… Διανύουμε ήδη την δική μας, οικογενειακή, εορταστική περίοδο με τα γενέθλια και τις ονομαστικές εορτές όλων μας να ακολουθούν η μία μετά την άλλη. Μέσα σε ένα δίμηνο γιορτάζουμε κι οι τέσσερις μας εκ περιτροπής. Από τη μία είναι λίγο κουραστικό μόλις τελειώνεις με το ένα τραπέζι ή τα άλλο παιδικό πάρτι να πρέπει αμέσως να ανασυγκροτηθείς για το επόμενο. Από την άλλη όμως, έχει κι αυτό την χάρη του γιατί είναι η δική μας χαρούμενη περίοδος, την οποία αντιμετωπίζουμε κι ως ζέσταμα για τα Χριστούγεννα (κοινώς τους κουραμπιέδες τους τρώμε από Νοέμβρη μήνα!).
Όλα αυτά τα λέω για να καταλήξω, στο ότι ο χρόνος μου είναι περιορισμένος αυτές τις μέρες σε ότι έχει να κάνει με προετοιμασία του καθημερινού μας φαγητού. Αρνούμαι όμως να καταφύγω σε λύσεις πολύ πρόχειρες. Μπορεί να μην έχω πολύ χρόνο να διαθέσω, αλλά το κάτι τις μου θα το φτιάξω και θα είναι και νόστιμο και δεν θα υποψιαστεί και κανείς τίποτα (σσσσσς…).
Το κοτόπουλο που παίρνω είναι πάντα βιολογικό και δίχως ίχνος λίπους (μου το καθαρίζει δεόντως ο χασάπης μου). Για λόγους διατροφικούς προτιμώ πάντα, το κρέας να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο ζωικό λίπος κι αντί αυτού να προσθέσω ελαιόλαδο κατά την προετοιμασία του. Η συνταγή είναι πολύ απλή αλλά αυτό που την κάνει πιο ιδιαίτερη είναι η πικάντικη μουστάρδα η οποία προσφέρει γεύση δίχως να επιβαρύνει θερμιδικά.
Τρόπος Παρασκευής:

Αφού λοιπόν το καθαρίσω και το πλύνω καλά-καλά, το βάζω σε ένα pyrex και αλείφω με ένα πινέλο (πρώτα από την μία πλευρά και μετά από την άλλη) την απλή μουστάρδα και μετά την πικάντικη μουστάρδα. Στην συνέχεια προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη να πάνε παντού ομοιόμορφα. Στο τέλος προσθέτω το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Το αφήνω κανένα δίωρο να μαριναριστεί μέσα στο ψυγείο και προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°(πάνω κάτω αντίσταση). Το κοτόπουλο εντωμεταξύ έχει αφήσει κάποια υγρά, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσω καθόλου νερό προς το παρόν.

Τοποθετώ στο φούρνο, δίχως κάτι από πάνω, και ψήνω αρχικά (για 30’) στους 200°και μετά χαμηλώνω (για 60’) στους 190°(γυρίζοντας κι από την άλλη πλευρά). Σε περίπτωση που το κοτόπουλο «πιει» όλα τα υγρά του προτού ετοιμαστεί, προσθέτω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα και αφήνω να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Σκοπός είναι, στο τέλος του ψησίματος να μην έχει μείνει πολύ ζουμί.

Το κοτόπουλο με αυτήν την προετοιμασία γίνεται στεγνό αλλά ταυτοχρόνως τραγανό κι εύγευστο. Συνοδεύεται ιδανικά με πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά και ρύζι ή πουρέ για τα παιδιά, ενώ είναι μια ευχάριστη εναλλακτική για όσους κάνουν δίαιτα!

Καλό βράδυ!

http://www.plainchicken.com/
http://www.plainchicken.com/
Rate