Φακές σούπα (παραδοσιακές )

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αλεσμένες φακές σούπα..Τολμώ να πω ότι φτιάχνω πολύ ωραίες φακές! Ναι, δεν θα ντραπώ να το πω διότι καλό να είμαστε σεμνοί και μετρημένοι αλλά ας μην είμαστε και για τις φακές… Λέγοντας αυτό, θυμήθηκα μια γνωστή μου από «τα παλιά τα χρόνια» (που λένε και τα παιδιά μου όταν δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον παρελθόντα χρόνο) που όταν την ρωτούσες πως το φτιάχνεις το τάδε ή το δείνα, σου απαντούσε «πολύ ωραίο το φτιάχνω» δίχως περισσότερες εξηγήσεις. Αυτό θα πει (αυτο)πεποίθηση!
Δεν πρέπει να υπάρχει ελληνικό σπιτικό ή οικογένεια που να μην φτιάχνει φακές τουλάχιστον μια φορά στις 2 βδομάδες κι επειδή τις κάνουμε κι εμείς συχνά τον τελευταίο καιρό έχω αναβαθμίσει τις φακές σούπα με τον πιο απλό τρόπο. Προσφιλής μου συνήθεια είναι να αλέθω τις σούπες. Τουλάχιστον τις περισσότερες, αν όχι όλες. Έτσι και με τις φακές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Τρόπος Παρασκευής:

Οι ψιλές φακές βράζουν πολύ γρήγορα, δίχως να έχουν μουσκέψει από βραδύς, αρκεί να μην προστεθεί κανένα άλλο υλικό που επιβραδύνει την διαδικασία, όπως ας πούμε ντοματοχυμός ή αλάτι. Θέλουν μόνο νερό και τα δαφνόφυλλα και μέσα σε 20’ έχουν ετοιμασθεί. Προσθέτω στην συνέχεια το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τα καρότα, τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι και βράζω για 30-40’ ακόμα, ωσότου μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά.

Λίγο πριν το τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο, αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις και σβήνω την φωτιά. Δοκιμάζω να δω αν μου φτάνει το αλατοπίπερο και βάζω στην άκρη την σούπα να χλιαραίνει λίγο προτού την αλέσω με την ράβδο χειρός (multi). Την αλέθω αφού πρώτα αφαιρέσω τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο ενώ σε περίπτωση που δω ότι είναι πολύ πηχτή προσθέτω λίγο βραστό νερό για να αραιώσει.

Παράλληλα ετοιμάζω τα κρουτόν, τα οποία πρόσφατα διαπίστωσα ότι έχουν πολύ ενδιαφέρον όταν τα φτιάχνω με κυπριακή πίτα η οποία τα κάνει πιο νόστιμα αν και λίγο πιο σκληρά (έτσι τουλάχιστον δεν μαλακώνουν τόσο εύκολα μέσα στην σούπα). Ο τρόπος προετοιμασίας είναι ανάλογος με τα κανονικά κρουτόν που περιγράφονται στην σούπα αρακά με πράσο, με την μόνη διαφορά ότι τα κρουτόν πίτας θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Επικρατεί ο μύθος ότι οι φακές είναι πολύ περιεκτικές σε σίδηρο, το οποίο φαίνεται να είναι εν μέρει αλήθεια, αφού αν συγκριθεί με το κρέας είναι αρκετά μικρότερη η περιεκτικότητα του σιδήρου, ενώ για να απορροφηθεί επαρκώς πρέπει να καταναλώνεται παράλληλα με κάποια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Εξακολουθούν παρ’ όλα αυτά να είναι θρεπτικές, νόστιμες και μια ωραία εναλλαγή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των οσπρίων.

Α, και κάτι τελευταίο! Προσφάτως εντόπισα στο σουπερμάρκετ κάτι πικάντικα φιλέτα αντζούγιας στο λάδι που ταιριάζουν απίθανα με τις φακές, για την περίπτωση που κάποιος θέλει να ξεφύγει από το συνηθισμένο τυρί που κατά τ’ άλλα του πάει πολύ.

Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!

Rate