Σήμερα λοιπόν ετοιμάζουμε σοκολατένια τρουφάκια τα οποία τώρα που είναι γιορτινές οι μέρες μπορούμε να τα προσφέρουμε μέσα σε ένα ωραίο κουτάκι σε φίλους ή στο σχολείο, να τα ετοιμάσουμε για να τρατάρουμε στους καλεσμένους μας, αλλά να τα απολαύσουμε και μόνοι μας στο σπίτι, δίχως πρόφαση.
Η συνταγή είναι από το αγαπημένο μου βιβλίο μαγειρικής με γαλλικές συνταγές “French: The Secrets of Classic Cooking Made Easy” και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε θέλει να καταπιαστεί με την κλασική (γαλλική) κουζίνα, αφού για μένα έχει αποτελέσει πολλές φορές σημείο αναφοράς και πηγή γνώσης. Είναι απλά γραμμένο, με κατανοητές οδηγίες, κατατοπιστικές εικόνες και συνταγές που πετυχαίνουν!
Σύμφωνα λοιπόν με το βιβλίο, αυτά τα σοκολατένια τρουφάκια (“chocolate truffles” ή καλύτερα “truffes au chocolat”) είναι σπεσιαλιτέ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στην Γαλλία. Η προετοιμασία έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά στην ετοιμασία για τα τρουφάκια, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την επικάλυψη η οποία μας δίνει την δυνατότητα να γίνουμε δημιουργικοί και ευφάνταστοι.
Τρόπος Παρασκευής:
Ζεσταίνω καλά την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό σκεύος μέχρι να βράσει. Αφαιρώ από την φωτιά και προσθέτω την σοκολάτα υγείας, το βούτυρο και το κονιάκ κι ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Στην συνέχεια βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 8 ώρες να κρυώσει. Όταν πια έχει πήξει πια καλά παίρνω δύο κουταλάκια (ή το ειδικό εργαλείο ζαχαροπλαστικής) σχηματίζω ένα-ένα τα τρουφάκια και τα ρίχνω στο μπολ με την επικάλυψη της επιλογής μου (πλην της κουβερτούρας που απαιτεί άλλη διαδιακσία-βλ. παρακάτω) για να καλυφθούν.
Για την επικάλυψη σοκολάτας η διαδικασία είναι διαφορετική και λίγο περισσότερο χρονοβόρα. Πρώτα θα πρέπει να καταψύξω τα τρουφάκια για μια ώρα και παράλληλα να λιώσω την σοκολάτα σε δοχείο πάνω από βραστό νερό (bain-marie). Αφού λιώσει καλά η σοκολάτα την αφήνω για λίγο στην άκρη να γίνει χλιαρή. Με ένα πιρούνι ή ένα ξύλινο καλαμάκι (για σουβλάκια) βουτάω ένα-ένα τα τρουφάκια μέσα στην σοκολάτα. Αφαιρώ την περίσσια επικάλυψη σοκολάτας χτυπώντας ελαφρά το πιρούνι στο στόμιο του δοχείου. Τα τοποθετώ σε λαμαρίνα με λαδόκολλα κι αμέσως στο ψυγείο να κρυώσουν. Τα σοκολατένια τρουφάκια είναι έτοιμα και διατηρούνται στο ψυγείο για 10 μέρες.