Πικάντικη φασολάδα

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
http://thermomix.gr/
http://thermomix.gr/

Δεν φτιάχνω μόνο ωραιότατες φακές σούπα αλλά και φασολάδα. Ίσως εντέλει να τα πηγαίνω καλά με τα όσπρια, γενικά. Για την φασολάδα προτιμώ τα φασόλια που βράζουν εύκολα και λιώνουν στο στόμα σαν βούτυρο, όπως τα φασόλια των Πρεσπών ή της Καστοριάς τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη νοστιμιά στην φασολάδα. Αλλες φορές την ετοιμάζω και με μαυρομάτικα τα οποία είναι νοστιμότατα, μαλακά αλλά λίγο πιο σκουρόχρωμα. Όπως και να έχει, προσέχω τα ξερά φασόλια να είναι φρέσκα γι’ αυτό ελέγχω πάντα την ημερομηνία συσκευασίας (ή λήξης) που αναγράφει το πακέτο πριν την αγορά. Τώρα που έχει κρύο κι η φασολάδα είναι στα καλύτερα της την εμπλουτίζω με λίγη πιπερίτσα για να την νιώσουμε περισσότερο.

Τρόπος Παρασκευής:

Μουσκεύω τα φασόλια από το βράδυ σε σκέτο νερό. Σε περίπτωση που γνωρίζω με σιγουριά ότι τα φασόλια είναι ευκολόβραστα, μπορώ και να παραλείψω το μούσκεμα. Το πρωί τα βάζω να βράσουν στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό δίχως τίποτα άλλο (όπως π.χ. αλάτι ή ντομάτα που επιβραδύνουν το ψήσιμο των οσπρίων).
Όταν μετά από 60’ περίπου έχουν μαλακώσει (δοκιμάζω να δω), τότε προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το κρεμμύδι, την ντομάτα, την πατάτα, τα καρότα, την πάστα ντομάτας, την πιπερίτσα (ή το μπούκοβο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός από το σέλινο που το προσθέτω στο τέλος.
Βράζω για ακόμα 60’ (περίπου) προκειμένου να χυλώσει η φασολάδα. Σε περίπτωση όμως που εντέλει, η φασολάδα δεν έχει χυλώσει αρκετά, τότε αλέθω μια κουταλιά φασολάδας στο multi την προσθέτω στην υπόλοιπη σούπα, για να δώσει όγκο.
Λίγο πριν σβήσω την φωτιά, αφαιρώ την πιπερίτσα (αν την εντοπίσω!) και προσθέτω το ψιλοκομμένο σέλινο (το οποίο δεν το ρίχνω νωρίτερα για να μην μαραθεί και χάσει το άρωμά του). Δοκιμάζω την φασολάδα για την γεύση κι αποσύρω από την φωτιά. Η πικάντικη φασολάδα είναι έτοιμη κι αν περισσέψει την επομένη μπορώ να ετοιμάσω φασουλόρυζο
Καλή απόλαυση!
Rate