Δεν φτιάχνω μόνο ωραιότατες φακές σούπα αλλά και φασολάδα. Ίσως εντέλει να τα πηγαίνω καλά με τα όσπρια, γενικά. Για την φασολάδα προτιμώ τα φασόλια που βράζουν εύκολα και λιώνουν στο στόμα σαν βούτυρο, όπως τα φασόλια των Πρεσπών ή της Καστοριάς τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη νοστιμιά στην φασολάδα. Αλλες φορές την ετοιμάζω και με μαυρομάτικα τα οποία είναι νοστιμότατα, μαλακά αλλά λίγο πιο σκουρόχρωμα. Όπως και να έχει, προσέχω τα ξερά φασόλια να είναι φρέσκα γι’ αυτό ελέγχω πάντα την ημερομηνία συσκευασίας (ή λήξης) που αναγράφει το πακέτο πριν την αγορά. Τώρα που έχει κρύο κι η φασολάδα είναι στα καλύτερα της την εμπλουτίζω με λίγη πιπερίτσα για να την νιώσουμε περισσότερο.
Τρόπος Παρασκευής:
Μουσκεύω τα φασόλια από το βράδυ σε σκέτο νερό. Σε περίπτωση που γνωρίζω με σιγουριά ότι τα φασόλια είναι ευκολόβραστα, μπορώ και να παραλείψω το μούσκεμα. Το πρωί τα βάζω να βράσουν στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό δίχως τίποτα άλλο (όπως π.χ. αλάτι ή ντομάτα που επιβραδύνουν το ψήσιμο των οσπρίων).
Όταν μετά από 60’ περίπου έχουν μαλακώσει (δοκιμάζω να δω), τότε προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το κρεμμύδι, την ντομάτα, την πατάτα, τα καρότα, την πάστα ντομάτας, την πιπερίτσα (ή το μπούκοβο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός από το σέλινο που το προσθέτω στο τέλος.
Βράζω για ακόμα 60’ (περίπου) προκειμένου να χυλώσει η φασολάδα. Σε περίπτωση όμως που εντέλει, η φασολάδα δεν έχει χυλώσει αρκετά, τότε αλέθω μια κουταλιά φασολάδας στο multi την προσθέτω στην υπόλοιπη σούπα, για να δώσει όγκο.
Λίγο πριν σβήσω την φωτιά, αφαιρώ την πιπερίτσα (αν την εντοπίσω!) και προσθέτω το ψιλοκομμένο σέλινο (το οποίο δεν το ρίχνω νωρίτερα για να μην μαραθεί και χάσει το άρωμά του). Δοκιμάζω την φασολάδα για την γεύση κι αποσύρω από την φωτιά. Η πικάντικη φασολάδα είναι έτοιμη κι αν περισσέψει την επομένη μπορώ να ετοιμάσω φασουλόρυζο…
Είναι υπέροχη! Η καλύτερη φασολάδα που έχω δοκιμάσει. Φοβερή ιδέα τα μικρά κομμένα λαχανικά. Σήμερα άρχισε να κρυώνει ο καιρός…..και θα αρπάξω την ευκαιρία να την ξαναφτιάξω! Μαριάννα
Εξαιρετική!!! Στους μηδεν βαθμούς που έχουμε εδω, την απόλαυσα ιδιαιέτερα! Και μια συνταγή για γίγαντες πλακί παρακαλώ!!! :)
Συνταγή για γίγαντες πλακί… προσεχώς (με την νηστεία)! Πράγματι, η φασολάδα πάντως, είναι ότι πρέπει για τα πολλά κρύα!
Είναι υπέροχη! Η καλύτερη φασολάδα που έχω δοκιμάσει. Φοβερή ιδέα τα μικρά κομμένα λαχανικά. Σήμερα άρχισε να κρυώνει ο καιρός…..και θα αρπάξω την ευκαιρία να την ξαναφτιάξω! Μαριάννα