Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Όταν είχα πρωτακούσει από καλή μου φίλη αυτό το μυστικό για κέικ (με ολόκληρο πορτοκάλι), εκτός από το ότι είχα εκπλαγεί (αφού αδυνατούσα να κατανοήσω πως γίνεται και προστίθεται κι η φλούδα του πορτοκαλιού στην ζύμη) είχα διατηρήσει κι επιφυλάξεις, μέχρι που το δοκιμάσω… Το κέικ αυτό λοιπόν, περιέχει ολόκληρο πορτοκάλι το οποίο προστίθεται αφού αλεσθεί στο μπλέντερ με την φλούδα (και την ψίχα φυσικά).
Η «μαγική» προσθήκη του πορτοκαλιού πέραν από απίθανο άρωμα και γεύση, δίνει κι επιπλέον υγρασία στο κέικ το οποίο αποκτά την πρόσθετη ιδιότητα να διατηρείται φρέσκο για περισσότερο καιρό (μεγάλη υπόθεση για όσους δεν το καταναλώσουν μέσα στο πρώτο διήμερο). Επιλέγοντας δε να το αλέσω σε χονδρά κομμάτια (κι όχι σε λεπτά) αυτά θυμίζουν κομμάτια από ζαχαρωμένα φρούτα (fruits glacés).
Στο σπιτικό μας πλέον τα περισσότερα κέικ τα φτιάχνω με βάση αυτήν εδώ την συνταγή την οποία προσαρμόζω ανάλογα με το κέικ που θέλω να φτιάξω κάθε φορά. Μπορώ δηλαδή να ετοιμάσω κέικ γεωγραφίας (marbré) ή σοκολατένιο, αλλά κι απλό, άσπρο κέικ με γεύση πορτοκαλιού. Άλλωστε αυτά για μας είναι τα επικρατέστερα κέικ με την μεγαλύτερη απήχηση.
Τρόπος Παρασκευής:
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μία φόρμα για κέικ. Χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι (ή το βούτυρο) μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder και το κακάο (για το σοκολατένιο κέικ). Προσθέτω στο μείγμα τα αυγά και χτυπάω. Στην συνέχεια ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder (και το κακάο) στο μείγμα και ξαναχτυπάω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτω το αλεσμένο πορτοκάλι και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά.
Μεταφέρω την ζύμη σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα κι αν επιθυμώ ρίχνω από πάνω και τις σταγόνες σοκολάτας.
Για το κέικ γεωγραφίας (marbré), κρατώ στο δοχείο του μίξερ το 1/5 της ζύμης αφού αδειάσω την υπόλοιπη στην φόρμα, προσθέτω 3 κ.σ. κακάο και ¼ φλ. γάλα και χτυπάω για να φτιάξω το σοκολατένιο μέρος του κέικ. Κατόπιν το προσθέτω στην φόρμα και στριφογυρίζω ένα κουτάλι της σούπας στην ζύμη ενώ την ίδια στιγμή γυρίζω την φόρμα προκειμένου να δημιουργήσω τα περίφημα «νερά του μαρμάρου».%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b9
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-175°C (πάνω και κάτω αντίσταση) για 50’. Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι
Καλή επιτυχία με το μοναδικό κέικ που έχει ολόκληρο πορτοκάλι!
Rate

39 σχόλια

  1. Το κεικ το έχω φάει κι είναι φοβερό!

     
  2. Delicious! To eftiaksa xthes me kakao kai arese poly ston Erich kai stis kores mou! Poly wraia ta kommatakia portokaliou.

     
  3. Την επόμενη φορά Εύα, δοκίμασε το και δίχως κακάο. Εξίσου σπουδαίο!

     
  4. Πράγματι, είναι καταπληκτικό.

     
  5. Μπράβο Έλλη! Εξαιρετικό κέικ. Αφράτο, ζουμερό και πολύ πολύ νόστιμο. Εύγε!!

     
  6. Αυτό το κέικ είναι μια πραγματική αποκάλυψη!

     
  7. Πολύ νόστιμο και αφράτο, με έντονα τα αρώματα του πορτοκαλιού.

     
  8. Με την ευκαιρία να σας πω ότι, τόσο μου αρέσει κι εμένα αυτή η συνταγή, που την έχω καθιερώσει πλέον ως βασική συνταγή για κέικ.
    Όλες οι άλλες είναι απλές παραλλαγές…

     
  9. Παρα πολυ ωραιο. Φουσκωτο,αφρατο και νοστιμο!

     
  10. Το αλεύρι ειναι για ολες τις χρήσεις και οχι φαρινα έτσι; γιατι βάζεις και το baking.

     
  11. Πολύ σωστά, το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις.
    Αν το δοκιμάσεις, καλή απόλαυση…!

     
  12. Το κέικ είναι καταπληκτικό, απλά έχω μια απορία. Τι διαφορά είναι η κούπα από το φλυντζάνι? Επειδή αλλού έχει κούπα, φλυντζάνι, ποτήρι… Ευχαριστώ

     
  13. Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, καθώς 1 φλιτζάνι = 1 ποτήρι = 1 κούπα. Θα κάνω και την διόρθωση στο κείμενο για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
    Καλή σας συνέχεια.

     
  14. Ευχαριστώ πολύ κυρία Elly για την εξήγηση σας. Είναι υπέροχο το κέικ σας και πολύ εύκολο. Συνεχίστε να μας χαρίζετε τις υπέροχες σας συνταγές.

     
  15. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και σας εύχομαι καλή σας απόλαυση!

     
  16. Είναι υπέροχο , το φτιάχνω συχνά χωρίς κακάο , όμως προσθέτω ξηρούς καρπούς και χοντρά κομμάτια σοκολάτας♡♡♡♡♡

     
  17. Η σοκολάτα είναι και για εμάς απαρραίτητο συστατικό τις περισσότερες φορές, αλλά κι οι ξηροί καρποί θα πρέπει να του πηγαίνουν πολύ. Ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα!

     
  18. Το έκανα και εγώ Απλά υπέροχο. Έβαλα και κομμάτια σοκολάτας Φοβερή η ιδέα σου για τετελεσμένα πορτοκάλια!!!!!

     
  19. Έχει γίνει το νούμερο ένα κέικ !! Δεν φτιάχνω άλλο μόνο αυτό! Πράγματι υπέροχο μπράβο σου και σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας♡♡♡♡♡

     
  20. Αν και μου αρέσουν πολύ τα κέικ και φροντίζω να φτιάχνω πολλά και διαφορετικά για ποικιλία, τελικά όλο σε αυτό καταλήγω κι εγώ γιατί απλά είναι υπέροχο…!

     
  21. Τι να πω και εγω για αυτό το πολυσυζητημένο κέικ….σημερα το φτιάξαμε με σταγόνες κουβερτούρας και φουντούκια. Όπως και να το φτιάξεις ειναι number one! Μαριάννα

     
  22. Αλλά κι αυτές οι σταγόνες κουβερτούρας είναι ωραίες, δεν μπορείς να πεις! Και του πάνε πολύ…

     
  23. Καλησπέρα κι από μένα!Πρώτη συνταγή που έφτιαξα απο το υπέροχο blog σου!ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΉ!Δεν έχω λόγια!Έχω αδυναμία στα κέικ και είμαι πολύ αυστηρή κριτής!!Έφτιαξα την απλή εκδοχή της και έπαθα πλάκα!Δεν υπάρχει κέικ πορτοκαλιού με πιο αρωματικό απο τούτο!Κυνηγάω πολύ τα κέικ που είναι περισσότερο νοτισμένα να τα πω παρά αφράτα!Αυτό ήταν το ιδανικό για μένα!Όσο για την εκτέλεση απλά πανεύκολη!Προς ώρας το βάζω σto top 3 των κέικ άνετα και απλά αδημονώ να φτιάξω το επόμενο!

     
  24. Σε ευχαριστώ πολύ Σταυρούλα για την θετική ψήφο!

     
  25. Μετά από μια περίοδο που κανένα κεικ δεν μου πετύχαινε αυτό μου έδωσε πίσω τη χαμένη μου αυτοπεποιθηση! Μπράβο τέλειο!

     
  26. Ευτυχώς πρόλαβα να το κάνω με τα τελευταία ζουμερά και μοσχομυριστά πορτοκαλάκια απο την Άρτα! είναι ΤΕΛΕΙΟ!! τον χειμώνα θα γινεί χαμός με αυτό το κεκάκι!!!

     
  27. Ευχαριστούμε και καλοφάγωτο!

     
  28. Ωραια συνταγη αλλά λίγο μπερδεμενα γραμμένη…

     
  29. Pingback: Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι - Xalara.eu

  30. Pingback: Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι - Χρυσές Συνταγές

  31. Το έφτιαξα χθες…τώρα τρώω τα ψίχουλα που έμειναν. Έβαλα σταγόνες σοκολάτας. Τόσο αρωματικό, τόσο αφράτο, τόσο νόστιμο…

     
  32. Καλησπέρα !
    Τα πορτοκάλια τα αλέθω μαζί με την φλούδα ; δηλ απλά τα πλένω καλά κ τα ρίχνω στο μπλέντερ ;
    Ευχαριςτω .

     
  33. Πολύ σωστά!!

     
  34. Pingback: Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι - Λιχούδης

  35. Το έχω κάνει και μου βγήκε λίγο πικρό. Φταει που ήταν πολύ μεγάλο το πορτοκαλί? Επίσης δεν φούσκωσε πολύ.

     
  36. Ωραίο συνταγή αλλά όταν λέμε αλεύρι πρέπει να διευκρινιστεί αν είναι φαρίνα ή Γ.Ο.Χ. δεν θεωρείται δεδομένο ότι είναι φαρίνα. Για όλες τις χρήσεις αν είναι θεωρώ ότι 2 κουταλάκια baking powder είναι πάρα πολύ λίγο για τόσα υγρά υλικά.

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.