Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Όταν είχα πρωτακούσει από καλή μου φίλη αυτό το μυστικό για κέικ (με ολόκληρο πορτοκάλι), εκτός από το ότι είχα εκπλαγεί (αφού αδυνατούσα να κατανοήσω πως γίνεται και προστίθεται κι η φλούδα του πορτοκαλιού στην ζύμη) είχα διατηρήσει κι επιφυλάξεις, μέχρι που το δοκιμάσω… Το κέικ αυτό λοιπόν, περιέχει ολόκληρο πορτοκάλι το οποίο προστίθεται αφού αλεσθεί στο μπλέντερ με την φλούδα (και την ψίχα φυσικά).
Η «μαγική» προσθήκη του πορτοκαλιού πέραν από απίθανο άρωμα και γεύση, δίνει κι επιπλέον υγρασία στο κέικ το οποίο αποκτά την πρόσθετη ιδιότητα να διατηρείται φρέσκο για περισσότερο καιρό (μεγάλη υπόθεση για όσους δεν το καταναλώσουν μέσα στο πρώτο διήμερο). Επιλέγοντας δε να το αλέσω σε χονδρά κομμάτια (κι όχι σε λεπτά) αυτά θυμίζουν κομμάτια από ζαχαρωμένα φρούτα (fruits glacés).
Στο σπιτικό μας πλέον τα περισσότερα κέικ τα φτιάχνω με βάση αυτήν εδώ την συνταγή την οποία προσαρμόζω ανάλογα με το κέικ που θέλω να φτιάξω κάθε φορά. Μπορώ δηλαδή να ετοιμάσω κέικ γεωγραφίας (marbré) ή σοκολατένιο, αλλά κι απλό, άσπρο κέικ με γεύση πορτοκαλιού. Άλλωστε αυτά για μας είναι τα επικρατέστερα κέικ με την μεγαλύτερη απήχηση.
Τρόπος Παρασκευής:
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μία φόρμα για κέικ. Χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι (ή το βούτυρο) μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder και το κακάο (για το σοκολατένιο κέικ). Προσθέτω στο μείγμα τα αυγά και χτυπάω. Στην συνέχεια ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder (και το κακάο) στο μείγμα και ξαναχτυπάω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτω το αλεσμένο πορτοκάλι και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά.
Μεταφέρω την ζύμη σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα κι αν επιθυμώ ρίχνω από πάνω και τις σταγόνες σοκολάτας.
Για το κέικ γεωγραφίας (marbré), κρατώ στο δοχείο του μίξερ το 1/5 της ζύμης αφού αδειάσω την υπόλοιπη στην φόρμα, προσθέτω 3 κ.σ. κακάο και ¼ φλ. γάλα και χτυπάω για να φτιάξω το σοκολατένιο μέρος του κέικ. Κατόπιν το προσθέτω στην φόρμα και στριφογυρίζω ένα κουτάλι της σούπας στην ζύμη ενώ την ίδια στιγμή γυρίζω την φόρμα προκειμένου να δημιουργήσω τα περίφημα «νερά του μαρμάρου».%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b9
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-175°C (πάνω και κάτω αντίσταση) για 50’. Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι
Καλή επιτυχία με το μοναδικό κέικ που έχει ολόκληρο πορτοκάλι!
Rate