Νουά με σάλτσα λαχανικών

8-10 άτομα
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το νουά έτοιμο ψημένο.Πεντανόστιμη και εγγυημένη οικογενειακή συνταγή τρυφερού μοσχαρίσιου κρέατος με μία υπέροχα γευστική και πρωτότυπη σάλτσα λαχανικών. Το μοσχαρίσιο νουά είναι μαγειρεμένο με λαχανικά όπως καρότα, πράσα, χρωματιστές πιπεριές και κρεμμύδι που κατόπιν γίνονται μία πεντανόστιμη και παχύρευστη κόκκινη σάλτσα. Φαγητό που απαιτεί λίγο χρόνο για την προετοιμασία του αλλά γίνεται ακόμα καλύτερο αν ετοιμαστεί από την προηγουμένη (καθώς κόβεται πιο εύκολα σε φέτες). Συνήθως ετοιμάζεται όταν υπάρχει κόσμος στο σπίτι, γιατί βγαίνει αρκετή ποσότητα και φτουράει!
Τρόπος Παρασκευής:
Σκουπίζω το κρέας με απορροφητικό χαρτί για να μην έχει υγρά και στην συνέχεια το αλευρώνω απ’ όλες τις πλευρές.
Σουπίζω καλά το νουά με χαρτί κουζίνας.
Περνάω το νουά πάνω από το αλεύρι.
Αφού έχω ζεστάνει καλά το λάδι μέσα στην κατσαρόλα τοποθετώ το νουά και το αφήνω να ροδίσει σταδιακά από όλες τις πλευρές σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το κρέας έχει πάρει χρώμα (μετά από 20’), προσθέτω το κρασί και το αφήνω να κοχλάσει για 3-4’.
Το βάζω στην κατσαρόλα με το λάδι να πάρει χρώμα.
Το γυρνάω να πάρει χρώμα γύρω-γύρω.

Στην συνέχεια προσθέτω τα κομμένα λαχανικά, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το αλατοπίπερο κλείνω το καπάκι, περιμένω να πάρει βράση και στην συνέχεια χαμηλώνω την ένταση κι αφήνω να σιγοψηθεί για 3 ώρες. Το κρέας στο τέλος του χρόνου πρέπει να είναι τρυφερό και ζουμερό. Σε αντίθετη περίπτωση αν παραψηθεί θα έχει στεγνώσει και θα είναι σκληρό. Δεν προσθέτω κανένα άλλο υγρό αφού το κρέας θα αφήσει τα υγρά του, κοινώς «θα βράσει στο ζουμί του»!

Τα λαχανικά κομμένα και πλυμένα.
Προσθέτω τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με το νουά.

Όταν πια θα είναι έτοιμο το κρέας το αφήνω να κρυώσει για να μπορέσω να το κόψω σε φέτες. Το νουά όταν είναι ζεστό διαλύεται κατά το κόψιμο, οπότε είναι προτιμότερο να το αφήσω ίσως κι όλο το βράδυ μέσα στην κατσαρόλα και να το κόψω την επομένη. Φροντίζω οι φέτες να είναι λεπτοκομμένες.

Το νουά έτοιμο ψημένο.
Κόβω σε φέτες το κρέας.
Προτού αλέσω τα λαχανικά για την σάλτσα, αφαιρώ τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια, ψαρεύοντας τα… Προτιμότερο βέβαια, να μπουν όλα μαζί σε ένα διχτάκι για να μην σκορπίσουν στην κατσαρόλα, πράγμα που εγώ όμως δεν έχω!
Λιώνω τα λαχανικά και τα κάνω σάλτσα.

Επιστρέφω τις φέτες του νουά στην κατσαρόλα και μέσα στην σάλτσα και ζεσταίνω το φαγητό πριν το σερβίρω. Σερβίρω με ταλιατέλες ή με ρύζι basmati και με άφθονη σάλτσα λαχανικών.

Επιστρέφω το κρέας μέσα στην σάλτσα λαχανικών.

Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!

Rate

6 σχόλια

  1. Μου αρέσει πολύ το καινούργιο lay-out του blog!
    Πολύ ευχάριστω, φωετεινό και smooth…
    Όσο για το νουά, δεν το έχω φτιάξει, αλλά ακούγεται πεντανόστιμο – και οι φωτογραφίες, σου ανοίγουν κι αυτές την όρεξη…
    φιλια μοσχομυριστά

     
  2. Αυτό πρέπει να το έχεις δοκιμάσει κάπου, κάποτε… Με την πρώτη ευκαιρία θα το ξαναφτιάξω για να το θυμηθείς!

     
  3. Αυτό το νουά είναι πραγματικά υπέροχο!!! Ελαφρύ, νοστιμότατο, θαυμάσιο. Το ψήσιμο του κρέατος μαζί με τα λαχανικά του δίνει εξαιρετική γεύση και αρώματα. Η σάλτσα είναι πεντανόστιμη γεμάτη διαφορετικές γεύσεις λαχανικών και ταιριάζει τέλεια με το κρέας. Υγιεινότατο χωρίς βούτυρα και κρέμες. Δεν το αλεύρωσα να σου πω την αλήθεια και το λάδι στο οποίο το τσιγάρισα το πέταξα πριν προσθέσω το κρασί και τα λαχανικά. Πάνω απ'όλα βέβεαια είναι πανεύκολο στην εκτέλεση του και εξαιρετικά εμφανίσιμο γιά τραπέζι. Μπράβο Έλλη!! Εύγε!

     
  4. Πολύ καλά έκανες κι αφαίρεσες το λάδι Χριστίνα, στην πράξη είναι κάτι που εφαρμόζω κι εγώ. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!

     
  5. πολυ καλη συνταγη !!!! εγω δεν το σβηνω με κρασι αλλα προσθετω ενα κουτακι μπυρα στην κατσαρολα μολις παρει χρωμα.

     
  6. Μου αρέσει!! Θα το δοκιμάσω το συντομότερο… Καλή χρονιά!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.