Τυρόπιτα σουφλέ

Τυρόπιτα σουφλέ

6-7
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η τυρόπιτα είναι πολυαγαπημένη μας επιλογή κι ειδικότερα αυτή εδώ η εκδοχή την οποία έμαθα από την φίλη μου την Βιργινία. Η τυρόπιτα σαν σουφλέ πέραν του ότι βγαίνει πολύ φουσκωμένη (χάρη στα αυγά και το γάλα που παραπέμπουν σε σουφλέ) είναι και πολύ γλυκιά, διότι περιέχει κυρίως γλυκά τυριά όπως gouda, emmental και λιγότερη φέτα.
Τρόπος Παρασκευής:
Στρώνω το πρώτο φύλλο στο σκεύος, διπλωμένο στα δύο και το αλείφω με αρκετό λάδι τόσο όσο να καλύψει όλη του την επιφάνεια. Προσέχω όμως να μην το παρακάνω με το λάδι (τα 100 ml είναι αρκετά), διότι η τυρόπιτα έχει ούτως ή άλλως αρκετά λιπαρά χάρη στα τυριά. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα πρώτα μισά φύλλα του πακέτου (δηλ. 5-6 φύλλα).
Προσθέτω το λάδι στα φύλλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα τυριά μαζί (πατάω την φέτα με το πιρούνι για να λιώσει) και στην συνέχεια τα ρίχνω πάνω από το τελευταίο φύλλο της πρώτης δόσης το οποίο δεν χρειάζεται να λαδώσω.Ρίχνω την γέμιση στην μέση.
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα κι αυτά με το λάδι μέχρι να τελειώσουν. Μόλις τοποθετήσω και το τελευταίο φύλλο (το οποίο επίσης δεν χρειάζεται λάδωμα) χαράσσω την τυρόπιτα με το μαχαίρι σε (περίπου 12-15) φέτες.
Χαράσσω την τυρόπιτα σε φέτες.
Χτυπάω με την ράβδο του multi τα αυγά με το φρέσκο γάλα και ρίχνω το μείγμα πάνω από την τυρόπιτα ώστε να βραχούν όλα τα φύλλα ομοιόμορφα. Βρέχω καλά την τυρόπιτα με το γάλα και τ' αυγά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C (πάνω κάτω αντίσταση) για τα πρώτα 5’ και μετά κατεβάζω στους 190°C για άλλα 55’ (συνολικός χρόνος ψησίματος 60’). Στόχος είναι η τυρόπιτα μετά το τέλος του ψησίματος της να μην έχει υγρά. Αν, κατά το ψήσιμο, δω ότι η τυρόπιτα παίρνει πολύ χρώμα, τότε τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω από την επιφάνεια της (σαν τέντα) για προστασία.
Η τυρόπιτα σαν σουφλέ είναι έτοιμη.Η τυρόπιτα είναι προτιμότερο να μην φαγωθεί αμέσως αλλά μετά από 45-60’ που θα έχει κρυώσει λίγο και δεν θα διαλύεται κατά το σερβίρισμα.
Καλή όρεξη!
Rate

7 σχόλια

  1. Λοιπόν, το σκέφτομαι να την κάνω και αυτή – φαίνεται νόστιμη και εύκολη. Η αλήθεια είναι οτι με δυσκολεύει λίγο η χρήση των φύλλων γενικότερα (και όχι των φίλων…) καθώς και τα πολλά αυγά, αλλά χαλάλι…I will keep you posted!Nasty

     
  2. Τα φύλλα είναι πολύ εύκολα στην χρήση τους (ενίοτε και οι φίλοι!) όσο για τα αυγά ούτε που τα αισθάνεσαι στην γεύση. Please, do keep me posted…

     
  3. Πολύ πρακτική λύση για εμένα που δεν ξέρω να ανοίγω φύλλο.

     
  4. Για όλους θα έλεγα εγώ… Σας ευχαριστώ.

     
  5. Από τις αγαπημένες εκδοχές τυρόπιτας. Εμένα συνήθως είναι κούκλα όσο ψήνεται φουσκωτή και χρυσαφένια αλλά όταν ξεφουρνίσω πέφτει / ξεφουσκώνει. Βέβαια την ψήνω σερί στους 180 στον αέρα. Θα δοκιμάσω αύριο με τις θερμοκρασίες που προτείνεις και θα επανέλθω με το αποτέλεσμα (… ναι … δεν νηστεύουμε. Είμαστε όμως καλοί άνθρωποι …)

     
  6. Να ζητήσω συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση και να ρωτήσω τι απέγινε τελικά η τυρόπιτα; Ελπίζω να στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων (όσο μπορεί τουλάχιστον να σταθεί ένα σουφλέ)…

     
  7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

    Η συνταγές καλό είναι να είναι πάνω πάνω και όχι όλη την ώρα να τις ψάχνεις δεν είναι πρακτικό και σου δημιουργεί κακή αίσθηση του site.
    Ευχαριστούμε πολύ όμως για την συνταγή συνεχίστε έτσι δημιουργικά

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.