Ζουμερό Παστίτσιο

10
Μερίδες
3/5
Βαθμός δυσκολίας
Παστίτσιο ΖουμερόΚι αφού συμφωνήσαμε με την φίλη μου την Ρένα ότι κι η μαγειρική έχει τα «ταμπού» της, κάποιες δηλαδή συνταγές τις οποίες δεν δοκιμάζουμε ποτέ με την ιδέα και μόνο ότι είναι δύσκολες ή περίπλοκες ή πολύ χρονοβόρες, πάμε να τα καταρρίψουμε. Το παστίτσιο δεν θέλει μόνο νόστιμη και πλούσια μπεσαμέλ αλλά και ζουμερό κιμά με άφθονη κόκκινη σάλτσα που θα προσθέτει γεύση και στα μακαρόνια. Το παστίτσιο χωρίζεται σε τρία μέρη, στην μπεσαμέλ, τον κιμά με την σάλτσα ντομάτας και στα χονδρά μακαρόνια. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω με την μπεσαμέλ. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει (θερμοκρασία 4/10). Αφού λιώσει το βούτυρο προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να δέσει και να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Ανακατεύω το αλεύρι με το βούτυρο στην κατσαρόλα.
Μόλις δέσει το βούτυρο με το αλεύρι προσθέτω και το γάλα ζεσταμένο σιγά-σιγά να ενσωματωθεί ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη κι ανεβάζω λίγο την θερμοκρασία (στο 6/10).
Ανακατεύω καλά ενόσω ρίχνω το γάλα.
Όσο προσθέτω το γάλα, η μπεσαμέλ θα αρχίσει να παίρνει όγκο και να γίνεται κρεμώδης. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρω την μπεσαμέλ από την φωτιά. Ανακατεύω τακτικά για να πιάσει κρούστα.
Για την σάλτσα κιμά αχνίζω πρώτα το κρεμμύδι με λίγο νερό σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (7/10). Αφού μαλακώσει λίγο (μετά από 3-4’) προσθέτω τον κιμά και τον γυρίζω συνέχεια για να πάρει χρώμα και να «πιεί» τα υγρά του. Συνεχίζω, σε δυνατή θερμοκρασία (8/10) μέχρι να μείνει στεγνός και να ψηθεί (για 7-10’). Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς προσθέτω την ντομάτα και την πάστα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το πιπέρι και βράζω για 7′ (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 6/10) μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα ντομάτας. Λίγο πριν κλείσω την φωτιά προσθέτω και το λάδι να πάρει μια βράση. Δοκιμάζω να δω αν μου κάνει στην γεύση (αναλόγως συμπληρώνω ότι χρειάζεται), προσθέτω τον μαϊντανό κι ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη για αργότερα.
 Ο κιμάς είναι με όλα τα υλικά στην κασταρόλα.Όταν ψηθεί ο κιμάς η σάλτσα είναι έτοιμη.
Παράλληλα ετοιμάζω τα μακαρόνια τα οποία βράζω για 1-2′ λιγότερο από τον χρόνο που προβλέπει η συσκευασία. Τα σουρώνω και τα τοποθετώ στο σκεύος που θα ψήσω το παστίτσιο. Προσθέτω το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύω. Μόλις τα μακαρόνια κρυώσουν, προσθέτω και το χτυπημένο αυγό κι ανακατεύω πάλι να πάει παντού. Το αυγό στο παστίτσιο, ένα μυστικό που έμαθα από επαγγελματία μάγειρα, προσδίδει όχι μόνο ελαφρά γεύση στα μακαρόνια αλλά τα «δένει» κιόλας. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να προσθέσει λίγο τριμμένο τυρί και θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα.
 Αδειάζω τα σουρωμένα μακαρόνια στο pyrex.
Χτυπάω ένα αυγό και το ρίχνω στα μακαρόνια να πάει παντού.
Στην συνέχεια ρίχνω τον κιμά με την σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.
Ρίχνω τον κιμά στο pyrex πάνω από τα μακαρόνια.
Συνεχίζω με την μπεσαμέλ την οποία στρώνω ομοιόμορφα από πάνω. Λίγο πριν βάλω το παστίτσιο στο φούρνο ρίχνω από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα για να δώσει τραγανή κρούστα αλλά κι επιπλέον γεύση στο φαγητό. Επίσης μπορεί κανείς να προσθέσει παρμεζάνα ή άλλο τυρί μέσα στην μπεσαμέλ ή μέσα στον κιμά.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C (αντίσταση) ψήνω για 50’ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του παστίτσιου. Προτού σερβίρω αφήνω το παστίτσιο να «ξεκουραστεί» για 30′ για να μην διαλυθεί.
Το παστίτσιο μόλις βγήκε από τον φούρνο. Το παστίτσιο όπως φαίνεται από το pyrex.

Καλό υπόλοιπο.

Rate

4 σχόλια

  1. Λοιπόν! Έχεις ξορκισει τη beschamel και τη mayonnaise! Συγγνώμη για τα γαλλικά αλλά το I-pad μου έχει σπάσει τα νεύρα! Το λοιπόν! Αν γράψεις "εύκολο και γρήγορο" και για τη meringue θα είσαι η θέα μου!!
    Καληνύχτα!

     
  2. Μια meringue (που λέει και το ipad σου), έρχεταιαιαι…!

     
  3. Τέλεια παρουσίαση, με μπόλικο ξορκίσμα κι από τις δυο σας!!! Αν το φτιάξω κι εγώ, σημαίνει ότι όλα μπορούν να γίνουν! Σας φιλώ ( γλύφοντας τα δάχτυλα μου)…

     
  4. Αφού είναι γνωστό ότι όλα μπορούν να συμβούν, τι περιμένεις?!?!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.