Σήμερα το πρωί προτού ετοιμάσω καλά-καλά το φαγητό της ημέρας είπα να εστιάσω στο κέικ της βδομάδας. Είχα καιρό να φτιάξω το κέικ καρότου (της φίλης μου της Λένας) το οποίο είναι ελαφρύ, μυρωδάτο και τρώγεται πολύ γρήγορα! Δεν θυμίζει ιδιαίτερα το κλασικό carrot cake, καθώς αυτό είναι λιγότερο συμπαγές και περισσότερο αφράτο και θέλει απαραίτητα ψυγείο μετά τις πρώτες ώρες (καθώς είναι αρκετά νωπό και μπορεί να «ξινίσει» εκτός ψυγείου). Επίσης, για λόγους καθαρά διατροφικούς τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ μόνο λάδι αντί του βουτύρου της συνταγής για να είναι περισσότερο υγιεινό. Αυτό που μ’ αρέσει όμως περισσότερο από όλα είναι οι άφθονοι ξηροί καρποί του.
Τρόπος Παρασκευής:
Τρίβω τα καρότα στην χονδρή πλευρά του τρίφτη και τα τοποθετώ σε ένα μπολ. Χτυπάω στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο ή το λάδι (ότι επιλέξω) για λίγη ώρα. Αργότερα, ρίχνω σταδιακά τα αυγά, το αλεύρι, τα μυρωδικά, τους φλοιούς, τον χυμό πορτοκαλιού και στο τέλος το μείγμα λεμονιού με την σόδα, το οποίο έχω ανακατέψει σε ένα ποτήρι (μην ξαφνιαστώ αν αυτό αφρίσει πολύ, το προκαλεί η χημική αντίδραση του όξινου με την σόδα).
Στην συνέχεια προσθέτω τα καρότα κι ανακατεύω με το χέρι και στο τέλος τα καρύδια και τις σταφίδες. Μιας κι αυτήν την φορά δεν έβαλα καρύδια, προτίμησα να βάλω αμύγδαλα από πάνω. Άλλωστε αυτό το κέικ προσφέρει δυνατότητα αυτοσχεδιασμού ανάλογα με τα γούστα και την διαθεσιμότητα των ξηρών καρπών.
Ρίχνω το μείγμα του carrot cake σε ένα βουτυρωμένο κι αλευρωμένο pyrex ή φόρμα και το τοποθετώ στoν φούρνο στους 180°C για 55’. Ξέρω ότι το κέικ είναι έτοιμο, όταν τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο μέσο του αυτή βγαίνει στεγνή.
To κλασικό carrot cake με γλάσο κρέμας τυριού θα το βρείτε εδώ…
Καλή επιτυχία!
τελειο το εκανε το μωρο μου
Μπράβο του, λοιπόν!