Οσπριάδα (σαλάτα οσπρίων)

Οσπριάδα (σαλάτα οσπρίων)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η έμπνευση της «οσπριάδας», τόσο γευστικά αλλά και ως προς το όνομα, ανήκει στον φίλο μας τον Θωμά, στο στέκι του οποίου συχνάζουμε συχνά-πυκνά εδώ στην Λευκωσία (το γνωστό «Παντοπωλείο»). Εκεί πρωτοδοκιμάσαμε πριν από κάποια χρόνια την οσπριάδα που αποτελείται από διαφορετικά όσπρια, κρεμμυδάκι και φρέσκα μυρωδικά. Η υλοποίηση της είναι πανεύκολη αρκεί το κάθε όσπριο να βράσει ξεχωριστά για να ψηθεί όσο χρειάζεται κι όχι περισσότερο (γι’ αυτό άλλωστε αποφεύγω τις συσκευασίες με τα ανάμεικτα όσπρια). Με την οσπριάδα δίνεται μια άλλη διάσταση στα καθημερινά και πολύ υγιεινά όσπρια, ενώ μπορεί να φαγωθεί είτε ως ορεκτικό είτε σαν κυρίως πιάτο, τόσο εντός όσο και εκτός νηστείας.
Τρόπος Παρασκευής:
Μουσκεύω το κάθε είδος οσπρίων από το βράδυ. Την επομένη τα βράζω ξεχωριστά(!) μόνο με νερό, ωσότου να μαλακώσουν δίχως να παραβράσουν και λιώσουν. Τα στραγγίζω και τα αλατοπιπερώνω ελαφρώς.
Τα όσπρια είναι βρασμένα.
Τα ρίχνω σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα μαζί και προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνω λίγο αλατοπίπερο ακόμα, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω πολύ καλά και δοκιμάζω την γεύση προκειμένου να προσθέσω μόνο ότι χρειάζεται.
Έτοιμη η οσπριάδα.
Η οσπριάδα τρώγεται είτε ελαφρώς χλιαρή είτε κρύα από το ψυγείο και συνοδεύεται ιδανικά με τυρί φέτα αλά ελληνικά!
Καλή συνέχεια!
Rate