Γίγαντες φούρνου με δυόσμο

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Γίγαντες στον φούρνο με δυόσμο.Οι γίγαντες μου φέρνουν πάντα στον νου καλοκαίρι, ουζάκι, θάλασσα, με άλλα λόγια Ελλάδα! Αν και τρώγονται πολύ ευχάριστα το καλοκαίρι, δεν θα πρέπει κανείς να τους στερήσει από τον εαυτό του κατά την διάρκεια των υπόλοιπων εποχών. Τα φασόλια γίγαντες, όπως και κάθε όσπριο, είναι καλύτερα όταν είναι τελευταίας εσοδείας κι ακόμα καλύτερα όταν είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δηλαδή, να προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος όπως την Καστοριά ή τις Πρέσπες που δίνουν καλής ποιότητας όσπρια. Για τους λόγους αυτούς, πάντα προσέχω την ημερομηνία συσκευασίας αλλά και τον τόπο προέλευσής τους.

Οδηγίες Παρασκευής:

Μουσκεύω από το βράδυ τα φασόλια γίγαντες. Τα πρωί βράζω τους γίγαντες σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να προσθέσω απολύτως τίποτα, όπως π.χ. αλάτι ή χυμό ντομάτας, διότι θα επιβραδυνθεί ο χρόνος ψησίματος τους. Μετά από 1,5 ώρα περίπου, οι γίγαντες είναι έτοιμοι και τους αποσύρω από την φωτιά. Οι γίγαντες πρέπει να είναι ψημένοι αλλά όχι λιωμένοι, θα πρέπει δηλαδή το κάθε φασόλι να έχει παραμείνει ολόκληρο. Τους στραγγίζω και τους τοποθετώ στο pyrex με την ντομάτα, την πάστα ντομάτας, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την μισή ποσότητα άνηθου (την άλλη μισή την φυλάω για το τέλος), τον δυόσμο, το αλατοπίπερο, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο.

Τοποθετώ στον φούρνο για 60’ περίπου, ωσότου το φαγητό πιεί τα περίσσια υγρά του. Όταν πια οι γίγαντες είναι έτοιμοι, χωρίς πολλά ζουμιά δηλαδή, προσθέτω και τον υπόλοιπο άνηθο και φουρνίζω στο γκριλ για 30’ προκειμένου να ροδίσουν από πάνω, δίχως όμως να στεγνώσουν.

Αν παρ’ όλα αυτά οι γίγαντες χάσουν το ζουμί τους, μπορώ να προσθέσω, (ακόμα κι αργότερα που θα έχουν κρυώσει), λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα. Αυτό το μυστικό δίνει ανά πάσα στιγμή, λύση στην (οποιαδήποτε) παχύρευστη ή λιγοστή σάλτσα.

Σερβίρω τα φασόλια γίγαντες χλιαρά από τον φούρνο μόλις λίγο κρυώσουν ή δροσερά σαν λαδερό από το ψυγείο την επομένη.

Για μια καλοκαιρινή ελληνική βραδιά στο σπίτι, με φίλους και ουζάκι θα μπορούσα να προσφέρω εκτός από τους γίγαντες, χταποδάκι βραστό σαλάτα, καλοχτυπημένη ταραμοσαλάτα, ελαφριά πρασόπιτα, λαχανοντολμά της τεμπέλας, χούμους με καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά κι αφράτα τηγανιτά κεφτεδάκια (βλ. αναζήτηση).Γίγαντες στον φούρνο με δυόσμο.Καλό μας καλοκαίρι!

 

Rate

2 σχόλια

  1. Χρόνια πολλά! Αυτοί οι γίγαντες συνόδεψαν το οικογενειακό μας τραπέζι την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και οι τελευταίοι έγιναν σήμερα μεζές για τους ψηστες του οβελία! Εισέπραξα θετικά σχόλια όλες τις ημέρες μόνο που απο εγω αυξησα σε δυο ώρες τις ώρες του βρασμού και άλλες τόσες του ψησίματος…….ισως να μην ήταν βραστεροί, τι να πω; Φιλιά. Μαριάννα

     
  2. Μαριάννα μου Χρόνια Πολλά και σε σας! Μπορεί και να μην ήταν πολύ βραστεροί όπως λες, αν κι είναι κάτι που ποτέ δεν μπορείς να υπολογίσεις από πριν με τα όσπρια. Τουλάχιστον σας αντάμειψε το αποτέλεσμα…

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.