Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλα

Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλα

2 μέτρια βάζα
Ποσότητα
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η μαρμελάδα φράουλα έχει μικρή αναλογία ζάχαρης- φρούτου κι αυτό την κάνει περισσότερο φυσική και βέβαια πιο ελαφριά. Για τον ίδιο λόγο, μετά την παρασκευή της πρέπει να παραμείνει στο ψυγείο καθώς κινδυνεύει να χαλάσει αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, επειδή ακριβώς η μαρμελάδα διατηρείται στον ψυγείο, καλό είναι να μην γίνει εξαρχής πολύ «σφιχτή» διότι θα σφίξει περαιτέρω. Τέλος, αφού μπορώ να την διατηρήσω στο ψυγείο ολόκληρο τον χειμώνα, φτιάχνω από την άνοιξη αρκετή ποσότητα (σαν τον μέρμηγκα του μύθου), στοκάρω (αγαπημένη συνήθεια) και απολαμβάνω ολόχρονα…!

Οδηγίες Παρασκευής:

Πλένω τις φράουλες και τις βάζω σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα να σταθούν για 2-3 ώρες με την ζάχαρη (σε περίπτωση που μείνουν περισσότερο, θα αφήσουν πολλά υγρά και μετά θα θέλει περισσότερο βράσιμο η μαρμελάδα).

Ετοιμάζω τις φράουλες.
Οι φράουλες με την ζάχαρη στην κατσαρόλα.
Αλέθω τις φράουλες είτε με την ράβδο χειρός είτε στο blender. Αν δεν επιθυμώ να φτιάξω μαρμελάδα, τότε αφήνω τις φράουλες ολόκληρες.
Αλέθω τις φράουλες για την μαρμελάδα.
Στην συνέχεια δίνω βράση κι αφήνω να βράσουν σε δυνατή φωτιά (7/9) για 20’ ανακατεύοντας πολύ τακτικά, προκειμένου να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας. Κατά τα πρώτα λεπτά του βρασμού, αφαιρώ με μια μεγάλη κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται, ενώ μετά τα πρώτα 10’ προσθέτω τον χυμό λεμονιού και την σκόνη βανίλιας.Οι φράουλες βράζουν.
Συνεχίζω το βράσιμο (ωσότου συμπληρωθούν 20’) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, δίχως όμως να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς. Στο τέλος του βρασμού, το χρώμα της μαρμελάδας θα πρέπει να είναι «φραουλί» κι ουχί «καφετί»! Σε περίπτωση που έχει πάρει καφέ απόχρωση, σημαίνει ότι έχει παραβράσει (κι άρα έχει καραμελώσει) η ζάχαρη. Φροντίζω λοιπόν, την επόμενη φορά να το αποφύγω (γιατί γι’ αυτήν την φορά δεν μπορώ να κάνω κάτι…).
Μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος αποσύρω κι αφήνω να κρυώσει προτού την αδειάσω σε άδεια βάζα. Για την αποστείρωση βάζων και την κονσερβοποίηση της σπιτικής μαρμελάδας διαβάστε εδώ.
Μεταφέρω την μαρμελάδα σε βάζα.
Μια καλή, αρωματική κι ελαφριά μαρμελάδα συνοδεύει εκτός από το ψωμί και την φρυγανιά, το γιαούρτι, το μπισκότο (ιδανική πάνω σε petit-beurre) και το παγωτό μας όλες τις ώρες της ημέρας.Η μαρμελάδα φράουλα είναι έτοιμη!
Photo: wwwrecipeland.com
Καλή απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.