Βασική συνταγή για κρέπες (γλυκές ή αλμυρές)

Βασική συνταγή για κρέπες (γλυκές ή αλμυρές)

20
Τεμάχια
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Οι κρέπες τελικά είναι παντός καιρού γιατί τρώγονται και κρύες και ζεστές, χειμώνα ή καλοκαίρι κι είναι κατάλληλες για βραδινό, για πρωινό αλλά και για μεσημεριανό. Η συνταγή για κρέπες είναι πολύ απλή και χρειάζεται λίγη μόνο εξάσκηση ωσότου μάθει κανείς να στρώνει τις πρώτες κρέπες της δόσης, γιατί οι επόμενες γίνονται πολύ πιο εύκολα.
Η συγκριμένη συνταγή, της φίλης μου της Βιργινίας, έχει πολύ ισορροπημένη αναλογία υλικών που στο τέλος δίνει μια κρέπα ελαφριά, τρυφερή κι ελαφρώς ελαστική στην υφή της κι όσο μυρωδάτη πρέπει ως προς το (απαραίτητο) φρέσκο βούτυρο. Η ιδανική κρέπα οφείλει επίσης εκτός από στρογγυλή και καλοσχηματισμένη, να μην είναι πολύ χονδρή (τόσο όσο να συγκρατεί την γέμιση), ενώ η μεριά με το χρυσό-καφέ-κίτρινο χρώμα τοποθετείται εξωτερικά στο δίπλωμα, επειδή είναι πιο εμφανίσιμη (από την άλλη που είναι πιο λεία και δίχως ιδιαίτερο χρώμα).
Οδηγίες Παρασκευής:
Σπάω τα αυγά στο μπολ και τα ανακατεύω με τον αυγοδάρτη. Προσθέτω το γάλα, το λιωμένο  βούτυρο, το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι κι ανακατεύω ξανά μέχρι να σχηματισθεί ο χυλός (δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παχύρευστος ούτε πολύ υδαρής).
Ζεσταίνω το αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου (το πολύ) 22 εκ. κι αρχίζω να  σχηματίζω μία-μία τις κρέπες. Δεν χρειάζεται να προσθέσω άλλο βούτυρο κατά το ψήσιμο, αρκεί αυτό που έχει ο χυλός.
Γεμίζω την μισή περίπου κουτάλα με χυλό και τον ρίχνω κυκλικά στην στρογγυλή επιφάνεια του τηγανιού, ωσότου την καλύψω.
Σχηματίζω τις κρέπες.
Ψήνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6-7/10) για 1-2’ από την πρώτη πλευρά και 2’ από την δεύτερη μέχρι να πάρουν χρώμα. Τοποθετώ τις κρέπες την μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Αυτό είναι το χρυσό-καφέ-κίτρινο χρώμα της κρέπας.Τοποθετώ τις κρέπες την μία πάνω στην άλλη.
Οι κρέπες διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 μέρες σκεπασμένες με μεμβράνη για να μην στεγνώσουν. Για τις αλμυρές κρέπες η πιο εύκολη γέμιση είναι με ζαμπόν και τυρί. Οι γλυκές με λίγη μερέντα, τριμμένα μπισκότα petit-beurre ή ξηρούς καρμπούς (όπως αμύγδαλο, καρύδια ή φουντούκι) και κομμάτια μπανάνας είναι το καλύτερο επιδόρπιο (ή πρωινό!). Επίσης, είναι υπέροχες με λίγο μέλι και κανέλα.
Συνταγή για Κρέπες
…Και κάθε φορά τις απολαμβάνουμε σαν να είναι η πρώτη φορά!
Καλή επιτυχία!
Rate