Το καλοκαιρινό αυτό φαγητό με υλικά της εποχής, όπως νόστιμες μελιτζάνες, τρυφερά κολοκυθάκια, γλυκά κρεμμύδια κι άφθονες μυρωδάτες ντομάτες, μ’ αρέσει πολύ κυρίως γιατί δηλώνω λάτρης της μελιτζάνας (όπως κι αν αυτή είναι μαγειρεμένη). Δεν υπάρχει φυσικά χειμερινό μπριάμ, (καθότι το μπριάμ είναι μόνο ένα και το φτιάχνουμε το καλοκαίρι) άρα ο προσδιορισμός το καλοκαιρινό είναι παρά υπογράμμιση της «καλοκαιρινότητας» του (κατά το «ελληνικότητα»). Το μπριαμάκι δεν θέλει ούτε πολλά υλικά ούτε και πολύ χρόνο προετοιμασίας γι’ αυτό κι είναι τόσο εύκολο.
Οδηγίες Παρασκευής:
Σε ένα μεγάλο pyrex τοποθετώ όλα τα λαχανικά σε στρώσεις (με τα κρεμμύδια να μπαίνουν πρώτα και τις ντομάτες να μπαίνουν τελευταίες), ενώ παράλληλα πασπαλίζω με τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, βασιλικός) και στο τέλος ρίχνω και το ελαιόλαδο. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C και σφραγίζω το pyrex με ένα αλουμινόχαρτο φυλακίζοντας αρχικά τους υδρατμούς για 1 ώρα (ωσότου ψηθούν τα λαχανικά). Στην συνέχεια αφαιρώ εντελώς το αλουμινόχαρτο και ψήνω για άλλη 1 ώρα στους 190°C, προκειμένου να πάρει χρώμα το φαγητό και να εξατμισθούν τα περίσσια υγρά. Αν παρ’ όλα αυτά το φαγητό παραστεγνώσει, προσθέτω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.
Όταν είναι έτοιμο, τ’ αφαιρώ από τον φούρνο και τ’ αφήνω να γίνει χλιαρό. Συνδυάζεται ωραιότατα με φρέσκο ψωμί και τυρί όπως φέτα, γραβιέρα, χαλούμι ή και με ελαφρύ τυρί τύπου cottage ή κατίκι. Το μπριάμ τρώγεται καλύτερα την ίδια μέρα λόγω της πατάτας που την επομένη δεν έχει την ίδια υφή.
Καλή συνέχεια!