Σάντουιτς (γκουρμέ)

6
Σάντουιτς
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
https://myvacationhaven.com
https://myvacationhaven.com

Ήταν μια από εκείνες τις μέρες που θα περνούσαμε πολλές ώρες στην θάλασσα κι είπα να εφοδιαστούμε με όλα τα απαραίτητα «σύνεργα» τώρα που έχει επανέλθει η απενοχοποίηση του τάπερ, του ασημόχαρτου και του θερμός (και πόσο το κάνω κέφι)!  Θα ερχόντουσαν και κάποιοι φίλοι για να περάσουμε μαζί την μέρα, οπότε διέθετα και το απαιτούμενο κοινό, για να φτιάξω αυτά τα υπερπλήρη, χορταστικά «γκουρμέ» σάντουιτς.

Καθώς τα ετοίμαζα, θυμήθηκα ότι τέτοια σάντουιτς έπαιρνα στο παρελθόν και στο γραφείο στη θέση μεσημεριανού. Η ιδανική λύση για την δουλειά αφού είναι χορταστικά, ισορροπημένα και δεν μειώνουν την ενέργεια εν ώρα εργασίας που προκαλείται από την λειτουργία της πέψης (καθώς το πολύ και βαρύ φαγητό έχει την τάση να μας «ρίχνει»). Το ίδιο ωραία στέκουν όμως και σαν βραδινό, για όσους δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν κάτι μαγειρευτό, αλλά αρκούνται σε κάτι της ώρας ενώ μπορούν να φτιαχτούν από πριν (π.χ. το πρωί ή από βραδύς) και να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε.

Ετοιμάζοντας σπιτικά σάντουιτς, δεν ελέγχω μόνο την ποιότητα και την αγνότητα των υλικών αλλά μπορώ να τα κάνω κι όσο υγιεινά και θρεπτικά θέλω, επιλέγοντας και μόνο το ψωμί. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μπαγκέτα, ψωμί brioche, ψωμί του τοστ ή ακόμα καλύτερα μαύρο ψωμί (τύπου γερμανικό) σε φέτες που είναι πολύ θρεπτικό (στα είδη υγιεινής διατροφής). Εκτός λοιπόν από το κλασικό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί που έχει μεγάλη απήχηση ιδίως στα παιδιά, ορίστε και κάποιες πιο «συναρπαστικές» προτάσεις…

Το κλασικό με ζαμπόν και τυρί, ιδανικό για μικρά παιδιά.Σάντουιτς για παιδιά.Το ιταλικό με μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο.Μαύρο ψωμί με μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο.Το ιταλικό με προσούτο και ρόκα.Σάντουιτς προσούτο, ρόκα, μαγιονέζα.Το σκανδιναβικό με καπνιστό σολομό, σάλτσα αγριοράπανου κι αγγούρι.Ψωμί με σολωμό, horseradish sauce και αγγούρι.Το χορταστικό με ομελέτα και λαχανικά. Για την ομελέτα αχνίζω πρώτα το κρεμμύδι που νοστιμίζει και γλυκαίνει ευχάριστα την ομελέτα (ή το κολοκυθάκι ή τα μανιτάρια). Παράλληλα χτυπάω τ’ αυγά με το λίγο γάλα και το λάδι και προσθέτω το εστραγκόν ή το σχοινόπρασο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω την ομελέτα να ψηθεί με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά. Όταν η ομελέτα κρυώσει την διπλώνω μέσα στις αλειμμένες με βούτυρο φέτες ψωμιού, εκτός κι αν χρησιμοποιήσω ψωμί brioche που περιέχει ήδη βούτυρο.Το σάντουιτς με την ομελέτα.Τέλος, σάντουιτς με υλικά της παραδοσιακής μας χωριάτικης σαλάτας!

σάντουιτς χωριάτικη
photo: http://www.sentragoal.gr/
Rate