Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

25
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Δεν βρίσκω ότι υπάρχει καλύτερη περίοδος για να ενδώσει κανείς σε αυτήν την συνταγή, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τώρα (το φθινόπωρο, δηλαδή) που όλοι κάνουμε μια καινούργια αρχή και λέμε να βάλουμε κάποια πράγματα σε σειρά (λόγου χάρη την διατροφή μας), τώρα που τα “new years resolutions” γίνονται “new school years resolutions” (όπως το να περιορίσουμε την «σαβούρα» και να εστιάσουμε περισσότερο στις υγιεινές και σπιτικές επιλογές), τώρα είναι η ώρα για τις σπιτικές μπάρες. Άσε που πάνε παντού… στο σχολείο, στην δουλειά, μετά το γυμναστήριο, το απόγευμα με τον καφέ ή το πρωί με το τσάι. Η απίθανη αυτή συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και την ανακυκλώνουμε γιατί τα καλά πράγματα πρέπει να τα μαθαίνουμε όσο περισσότεροι μπορούμε.

Οδηγίες Παρασκευής:

Αλέθω τους ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σχετικά κομμάτια στο blender. Τους τοποθετώ σε ένα ταψάκι μαζί με την βρώμη και τα ψήνω στο grill για 5’ σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά (με προσοχή) μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορώ να τους καβουρδίσω στο αντικολλητικό τηγάνι για 10′ περίπου σε μέτρια φωτιά (5/9) ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Τους αφήνω στην άκρη να κρυώσουν και ετοιμάζω το σιρόπι που θα δέσει όλα τα υλικά.

Οι ξηροί καρποί στο blender.Τους βάζω για λίγο στο φούρνο.
Επιλέγω σταφίδες και cranberries.
Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνω την μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και την βανίλια και περιμένω να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνω για 1-2 λεπτά στην φωτιά και μετά το αποσύρω.
Το βούτυρο, η ζάχαρη και το μέλι στην κατσαρόλα.Ετοιμάζεται η καραμέλα.

Όσο ακόμα η καραμέλα είναι πολύ ζεστή προσθέτω τους ξηρούς καρπούς με την βρώμη και τα ξερά φρούτα κι ανακατεύω πολύ καλά να πάει παντού. Στην συνέχεια προσθέτω τα δημητριακά κι ανακατεύω κι άλλο.

Προσθέτω στην καραμέλα την βρώμη, τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.Ρίχνω μέσα και τα δημητριακά.
 Κατόπιν μεταφέρω το μείγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και πιέζω από πάνω με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας ώστε να δημιουργηθεί λεία κι επίπεδη επιφάνεια.
Ρίχνω το μείγμα στο ταψάκι.Πατάω την επιφάνεια με το χέρι.
Λιώνω για 1’ την σοκολάτα υγείας στον φούρνο μικροκυμάτων (ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην καεί η σοκολάτα) και σχηματίζω παράλληλες γραμμές με ένα κουτάλι πάνω στο μείγμα.
Λίγο λιωμένη σοκολάτα από πάνω.Κόβω σε μπάρες.
Βάζω την φόρμα στην κατάψυξη για 20’ και όταν την αφαιρέσω τεμαχίζω σε ίσες μπάρες. Τοποθετώ την κάθε μπάρα σε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας και την τυλίγω σαν καραμέλα.
Περιτυλίγω τις μπάρες σε μικρές λαδόκολλες.
Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες, αν όμως παραμείνουν στον ψυγείο μας για τουλάχιστον 4 μέρες, θεωρείται μεγάλη επιτυχία (ή μήπως όχι…;)! Τέλος, μιας κι οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο αφού τις βγάλω θέλουν λίγο χρόνο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνουν πιο μαλακές αλλά και πιο γευστικές (να ξυπνήσουν δηλαδή τα αρώματά τους) προτού καταναλωθούν.
Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών
 Καλή επιτυχία!
Rate