Κοτόπουλο Μιλανέζα

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Έτοιμο το κοτόπουλο μιλανέζα με την σάλτσα!Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά οικογενειακώς ήταν από πάντα το κοτόπουλο (ή πιο σωστά η κότα όπως το λέγαμε κι εμείς στο σπίτι) μιλάνεζα. Η μητέρα μου την ετοίμαζε τακτικά με την διαφορά ότι στην καθημερινότητα παρέλειπε την σάλτσα. Παρ’ όλα αυτά τις προάλλες ετοίμασα την συνταγή στην φουλ βερσιόν της για ένα Κυριακάτικο μεσημέρι και πραγματικά άξιζε ο κόπος. Φυσικά, η συγκεκριμένη εκδοχή είναι αρκετά ελαφριά αφού το κοτόπουλο μαγειρεύεται δίχως το λίπος του, το ρύζι γίνεται μυρωδάτο και σπυρωτό δίχως ζωικά λιπαρά κι η σάλτσα ετοιμάζεται κατά κύριο λόγο με τον σπιτικό ζωμό δίχως κρέμα γάλακτος και τυρί, με αποτέλεσμα να είναι όλα ελαφριά σαν πούπουλο…

Οδηγίες Παρασκευής:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετώ τα κομμάτια του κοτόπουλου (χωρίς πέτσα), τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότα, σέλερυ), τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, τα πιπέρια και το αλάτι. Προσθέτω νερό ωσότου καλυφθεί η επιφάνεια του κοτόπουλου (ή αλλιώς περίπου 7 φλ. νερό). Βράζω για 1 ώρα και στην συνέχεια αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

Ψήνω το κοτόπουλο με όλα τα λαχανικά μαζί.
Αφού γίνει χλιαρό το κοτόπουλο σουρώνω την σούπα, κρατάω τα καρότα και τα σέλινα στην άκρη και ξεψαχνίζω το κοτόπουλο.
Στραγγίζω το ζουμί και καθαρίζω το κοτόπουλο.
Φτιάχνω το ρύζι και την σάλτσα λίγο προτού σερβίρω, προκειμένου να είναι ζεστά.
Βάζω τα 5 ποτήρια από τον ζωμό του κοτόπουλου να βράσουν στην κατσαρόλα και προσθέτω τα 2,5 φλ. ρύζι, τα 2/3 από το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο (το υπόλοιπο το κρατάω για γαρνιτούρα), το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλο τον ζωμό, δίχως ν’ ανακατεύω. Αφήνω το ρύζι στην κατσαρόλα (με κλειστό καπάκι) μέχρι να έρθει η ώρα να μεταφέρω στην φόρμα.
Υπολογίζω το ζουμί που θα χρειασθώ.Ετοιμάζω το πιλάφι με το κοτόπουλο.
Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι ετοιμάζω την σάλτσα. Βάζω το βούτυρο να λιώσει και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη προκειμένου να δημιουργηθεί μια λεπτόρρευστη  ζύμη. Στην συνέχεια προσθέτω λίγο-λίγο τον ζωμό του κοτόπουλου ανακατεύοντας διαρκώς ενώ στο τέλος ενσωματώνω το γάλα, το αυγό, τον φλοιό και τον χυμό λεμονιού. Η σάλτσα είναι έτοιμη μετά από λίγα λεπτά ψησίματος, αφού αποκτήσει όγκο και δέσει. Δεν παραλείπω να προσθέσω το αλάτι, το άσπρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Φτιάχνω την σάλτσα.
Ετοιμάζω την στρογγυλή φόρμα του κέικ, την οποία βουτυρώνω ελαφρώς για να γλιστράει το ρύζι καθώς ξεφορμάρω.
Ετοιμάζω την φόρμα βουτυρώνοντας την.

Στο τελευταίο στάδιο τώρα της συνταγής, ετοιμάζω την παρουσίαση του πιάτου. Μεταφέρω το ρύζι με το κοτόπουλο από την κατσαρόλα στην φόρμα και πιέζω με το κουτάλι να μην μείνουν κενά. Φέρνω την πιατέλα πάνω από την φόρμα κι αναποδογυρίζω με προσοχή, ώστε να ξεφορμαριστεί το περιεχόμενο πάνω στην πιατέλα. Γαρνίρω την πιατέλα με τα κομμάτια βραστού κοτόπουλου που έχω φυλάξει, τα κομμένα κομματάκια από τα βρασμένα καρότα και τα κλωνάρια του σέλερι και περιχύνω με ένα μέρος της σάλτσας.

Την υπόλοιπη σάλτσα την μεταφέρω σε σαλτσιέρα και την βγάζω στο τραπέζι μαζί με το κοτόπουλο μιλανέζα. Σερβίρω το φαγητό πιο εύκολα με μια σπάτουλα.
Έτοιμο το κοτόπουλο μιλανέζα με την σάλτσα!

Καλή μας όρεξη!

Rate

4 σχόλια

  1. Αυτό το απίθανο φαγητό (ήταν και μας το αγαπημένο μας όοοοταν το έφτιαχνε η μαμά μου) ικανοποίησε τα γούστα όλης της οικογένειας: το μωρό το έφαγε αλεσμένο, ο μεγάλος τρώει μόνο ρύζι, εγώ τρώω το βραστό κοτόπουλο με τα λαχανικά για δίαιτα και ο άντρας μου το απολαμβάνει στην φούλ βερσιόν του που λες κι εσύ! Θένξ για την συνταγή (η μαμά μου τις δείνει πάντα λάθος!)

     
  2. Χα χα χα (πολύ αστεία τα σχόλια για την μαμά) και χαίρομαι που σας άφησε όλους(!) ικανοποιημένους.
    Πολλά Φιλιά, xxx

     
  3. Πραγματικά νοστιμοτατη συνταγή! Εμείς απλά στην σάλτσα προσθέτουμε την αμαρτωλή παρμεζανα. Και όπως είπα στην Δάφνη … Οχι, αυτό δεν ειναι το κοτόπουλο που τρώτε όταν είστε άρρωστοι. Το κατάλαβε στην πρώτη μπουκιά. Μαριάννα

     
  4. Χα, χα γλαφυρότατη Μαριάννα! Κι εγώ σήμερα το σκεφτόμουν αυτό το φαγητό γιατί έχω καιρό να το ετοιμάσω (και θα βάλω και την αμαρτωλή παρμεζάνα!).

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.