Τυρόπιτα κανταΐφι

Τυρόπιτα κανταΐφι

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τις προάλλες με ρώτησε ένας καλός φίλος αν έχω κληρονομήσει κάποιο «τεφτέρι» με οικογενειακές συνταγές. Και βέβαια έχω τεφτέρι! Είναι ένα μεγάλο τετράδιο με χονδρό εξώφυλλο (σαν αυτό που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι λογιστές) και δύο όψεις (μία για την μαγειρική και μία για την ζαχαροπλαστική) με την διαφορά ότι γεμίζει αργά αλλά σταθερά με συνταγές που έρχονται στον δρόμο μου… Το τεφτέρι αυτό το εγκαινίασα μόλις μπήκα στο δικό μου σπίτι κι απόκτησα την δική μου κουζίνα. Στην αρχή είχα αρχίσει να γράφω μόνο από την μία πλευρά, αυτή των γλυκών δηλαδή, καθότι η ζαχαροπλαστική με ευχαριστούσε περισσότερο παλαιότερα. Οι ανάγκες όμως της καθημερινότητας πολύ σύντομα με ανάγκασαν να αρχίσω να συμπληρώνω κυρίως την πλευρά της μαγειρικής. Σήμερα αρκετά χρόνια μετά, το τεφτέρι μου έχει ήδη αρκετές συνταγές και ενίοτε επανέρχομαι για να τις τροποποιήσω ή να τις διορθώσω. Όπως τις προάλλες ας πούμε στα γενέθλια του γιού μου που έφτιαξα μια τυρόπιτα η οποία συνδυάζει το σουφλέ με την πίτα και ετοιμάζεται με φύλλο κανταϊφιού. Κρίνοντας από την ταχύτητα με την οποία άδειασε το pyrex πρέπει να είχε επιτυχία!
Οδηγίες Παρασκευής:
Ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο σε ένα μπωλ.
Ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο.
Λαδώνω ένα μέτριο pyrex και το αφήνω στην άκρη για να «ξεμαλλιάσω» το κανταΐφι… Οι ίνες του κανταϊφιού μόλις βγει από το πακέτο είναι κολλημένες μεταξύ τους και για να αποκτήσει όγκο και να απλώσει καλά θέλει καλό ξέφτισμα/ξεμάλλιασμα. Το χωρίζω σε δύο μέρη, στρώνω τo πρώτο στο pyrex και στην συνέχεια αλείφω με το πινέλο την μισή ποσότητα βουτύρου-λαδιού πάνω από το κανταΐφι.
Ετοιμάζω το pyrex και το κανταΐφι
Προσθέτω όλα τα τυριά ανακατεμένα, τοποθετώ την δεύτερη στρώση του κανταϊφιού και ξανά αλείφω με το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι.
Όλα τα τυριά τριμμένα. Ρίχνω τα τυριά και στρώνω το υπόλοιπο κανταΐφι.
Ετοιμάζω το μείγμα των αυγών με το γάλα με το οποίο θα βρέξω την τυρόπιτα. Χτυπάω τα αυγά, προσθέτω το γάλα να ενοποιηθεί καλά και ρίχνω πάνω από το κανταΐφι να πάει παντού και να βραχεί ομοιόμορφα.
Ετοιμάζω το μείγμα αυγών και γάλακτος...... και "λούζω" την τυρόπιτα.
Το αφήνω 1-2 ώρες στο ψυγείο να τραβήξει καλά και στην συνέχεια ψήνω στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για περίπου 50’ ενώ τα τελευταία 10′ δίνω έμφαση στο ψήσιμο μόνο από κάτω για να γίνει τραγανή.
Έτοιμη η τυρόπιτα με το κανταΐφι.Η τυρόπιτα με το κανταΐφι από μια άλλη "άποψη".
Καλό είναι η τυρόπιτα με το κανταΐφι να καταναλωθεί αμέσως μετά το ψήσιμο καθώς αν φαγωθεί αργότερα θέλει καλό ζέσταμα είτε στην τοστιέρα είτε στον φούρνο γιατί νοτίζει.
Καλή επιτυχία και καλή μέρα!
Rate

3 σχόλια

  1. Είναι πραγματικά υπέροχη και ενυπωσιακή!!

     
  2. Τα παιδιά βρήκαν πολυ αστείο το ¨ξεμάλιασμα¨ και η τυρόπιτα έγινε υπεροχή, γρήγορα και απλά. Δεν ειναι ¨αθώα¨ αλλα σίγουρα ειναι γλυκιά! Μαριάννα

     
  3. Αθώα δεν είναι όπως λες κι εσύ Μαριάννα αλλά είναι υπέρ-νόστιμη και πολύ ωραία ιδέα να την φτιάξεις με τα παιδιά.

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.