Πολίτικη σαλάτα (με λάχανο και καρότο)

Πολίτικη σαλάτα (με λάχανο και καρότο)

6
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Στο σπιτικό μας, οι σαλάτες συνοδεύουν σε αφθονία κάθε μας γεύμα (μεσημεριανό και βραδινό), από άποψη και συνήθεια, αλλά πρωτίστως από αγάπη στα λαχανικά όπως κι αν αυτά είναι μαγειρεμένα (ωμά, βραστά, ψητά ή μαγειρεμένα). Αυτή η σαλάτα είναι χαρούμενη, πλούσια σε χρώμα, διαφορετικές γεύσεις και υφές κι αποτελεί για μας μία καθημερινή επιλογή. Θέλει ομολογουμένως λίγο χρόνο στην προετοιμασία της, καθώς απαιτεί πολλά ψιλοκομμένα σαλατικά, από την άλλη όμως διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μέρες μετά την κοπή της (αρκεί να μην έχει προστεθεί λαδολέμονο). Αυτό άλλωστε κάνουμε κι εμείς στο σπίτι. Πλένουμε, κόβουμε κι ετοιμάζουμε μια μεγάλη σαλάτα και την τρώμε σε δόσεις μέχρι να εξαντληθεί, προσθέτοντας το dressing της πριν από κάθε σερβίρισμα.
Τρόπος Παρασκευής:

Ξεκινάω πρώτα από την σάλτσα την οποία φτιάχνω από νωρίς και την αφήνω στην άκρη να δέσει. Τοποθετώ το ελαιόλαδο, τον φλοιό λεμονιού, το λάιμ και το ξύδι ν’ αφήσουν τα αρώματα τους. Στην συνέχεια, ετοιμάζω το λάχανο το οποίο κόβω σε πολύ-πολύ λεπτές λωρίδες στο χέρι με το μαχαίρι ή στον κόφτη του πολυμίξερ με τους ενδεδειγμένους δίσκους κοπής (όσο πιο λεπτό τόσο πιο καλό). Αφού κόψω το λάχανο, το τοποθετώ σε μια μεγάλη γαβάθα, προσθέτω 1/2 κ.γλ. αλάτι και το τρίβω με τα χέρια. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό, να μαράνει το λάχανο και να το μαλακώσει, αλλά να του δώσει και περισσότερο γεύση.
Έπειτα, τρίβω τα καρότα στον τρίφτη ή στον κόφτη του πολυμίξερ. Και να που μόλις τώρα θυμήθηκα ότι, η μητέρα μου μας έφτιαχνε συχνά σκέτη καροτοσαλάτα την οποία τρώγαμε με τρέλα, τριμμένη στην πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη με λεμόνι και λάδι, μόνο (γλύκισμα!). Να θυμηθώ να την φτιάξω στα παιδιά σύντομα…
Στην σαλατιέρα (ή σε ένα pyrex) στρώνω το λάχανο, το καρότο, το κομμένο αβοκάντο, το αποψυγμένο καλαμπόκι, τα αγγουράκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και γαρνίρω με άφθονα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Προσωπικά λατρεύω τον κόλιανδρο, ο οποίος είναι εξαιρετικός εδώ στην Κύπρο μυρωδάτος και πλατύφυλλος, αλλά του πάει πολύ και το σέλινο. Ρίχνω το dressing από πάνω καθώς και το αλατοπίπερο. Ανακατεύω την σαλάτα ελαφρώς (ή όπως το θέτει ένας φίλος, «κουράζω την σαλάτα») και μετά σερβίρω.
Η σαλάτα με το λάχανο, το καρότο, το καλαμπόκι κι το αβοκάντο, είναι έτοιμη!

Καλή και πολύχρωμη απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.