Σουπιές στιφάδο

Σουπιές στιφάδο

4-5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τις (νηστίσιμες) σουπιές με το κρασί, την κανέλα και τις σταφίδες τις έφτιαξα χθες για πρώτη φορά αυτοσχεδιάζοντας κι εξεπλάγην από το αρμονικό δέσιμο των υλικών! Πριν από κάποιες βδομάδες, τις είχα δοκιμάσει σε παραλλαγή, πάλι σε κάποιο εστιατόριο και σκέφτηκα να επιχειρήσω να τις δοκιμάσω και στο σπίτι. Προκειμένου δε, να εμπνεύσω και τα παιδιά να τις δοκιμάσουν, «ψαρεύαμε» ο καθένας από το πιάτο του σταφιδούλες… Εννοείται ότι όποιος είχε τις πιο πολλές κέρδιζε (δίχως να σημαίνει ότι τις έτρωγε κιόλας!).
Τρόπος Παρασκευής:
Έχω καθαρίσει τις σουπιές, αφαιρώντας το κεφάλι (ειδικότερα τα μάτια) και τα εντόσθια, το διάφανο κόκαλο από το σώμα αλλά και το σακουλάκι με το μελάνι τους (το οποίο δεν κρατάω). Τις τεμαχίζω σε τετράγωνα κομμάτια και τις κρατάω στην άκρη.
Κόβω τις σουπιές σε κομμάτια.Έτοιμες οι σουπιές.
Εντωμεταξύ, αχνίζω το κρεμμύδι στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει και να «πιεί» τα υγρά του. Προσωπικά, δεν τσιγαρίζω (σχεδόν) ποτέ διότι βρίσκω ότι, το τσιγάρισμα περισσότερο «βαραίνει» παρά δίνει γεύση στο φαγητό. Αντιθέτως, με το άχνισμα οι γεύσεις είναι πιο «ξεκάθαρες» καθώς διακρίνονται πιο εύκολα τα διάφορα συστατικά και το φαγητό είναι σαφώς πιο ελαφρύ και εύπεπτο.
Το κρεμμύδι έτοιμο για άχνισμα.Το αχνισμένο κρεμμύδι.
Μόλις το κρεμμύδι είναι έτοιμο, ρίχνω τις σουπιές στην κατσαρόλα με την κανέλα, τα κανελόξυλα και το πιπέρι και περιμένω να πάρουν βράση. Κλείνω το καπάκι και τις βράζω για 1 ώρα περίπου στο νερό τους.
Ρίχνω και κάποια από τα υπόλοιπα υλικά.
Προς το τέλος, προσθέτω το κρασί και ξαναδίνω μια βράση μέχρι να εξατμισθεί. Λίγο πριν σβήσω την φωτιά προσθέτω τις σταφίδες και το ελαιόλαδο να πάρουν κι αυτά 1-2 βράσεις. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι σταφίδες θα έχουν φουσκώσει.
Προσθέτω και το κρασί, τις σταφίδες και το λάδι.
Οι σουπιές στιφάδο.
Οι σουπιές με τις σταφίδες, το κρασί και την κανέλα είναι έτοιμες αλλά και κατάλληλες για όσους νηστεύουν εν όψει των Χριστουγέννων. Επίσης, συνοδεύονται ωραιότατα με ρύζι (basmati, τι άλλο;).
Έτοιμες οι σουπιές στιφάδο με την κανέλα, το κρασί και τις σταφίδες.
Καλή απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.