… Κι αν σου πετύχει το μελομακάρονο τύφλα να’ χει ο κουραμπιές. Ναι, διότι εκτός από τα κουραμπιεδάκια (το υποκοριστικό ευελπιστώ ότι θα μετριάσει τις θερμιδική τους αξία) μ’ αρέσουν πολύ και τα μελομακάρονα(κια;). Παρ’ όλο που τα φτιάχνω αρκετά χρόνια τώρα, φέτος ήταν η πρώτη φορά που τα πέτυχα όπως πραγματικά είχα στο μυαλό μου. Μελωμένα και λίγο, όχι πολύ, μαλακά. Αυτή είναι για μένα η τέλεια ισορροπία στο μελομακάρονο η οποία λειτουργεί κι αντίστροφα, διότι όταν είναι σχετικά μαλακά μελώνουν και καλύτερα.
Για καιρό αναρωτιόμουν πως γίνεται και τα δικά μου μελομακάρονα είναι σκληρά και τραγανά (ασχέτως αν κι αυτά έχουν τους «θαυμαστές» τους), ενώ τα υπόλοιπα όλα είναι πιο μαλακά και πιο ζουμερά. Συν τω χρόνω, συμπέρανα ότι πρέπει να έχει να κάνει με το σιμιγδάλι διότι, όταν η συνταγή περιλαμβάνει σιμιγδάλι, τότε γίνονται πιο απορροφητικά κι άρα πιο μελωμένα.
Την πρώτη φορά που τα είχα ετοιμάσει είχα παιδευτεί πολύ, όχι μόνο γιατί ήμουν πρωτάρα αλλά διότι είχα φτιάξει μεγάλη ποσότητα που φυσικά δεν φαγώθηκε ποτέ. Έκτοτε έχω μειώσει την δόση στο μισό και σε περίπτωση που δεν φτουρήσει φτιάχνω κι άλλα. Σήμερα μετά από μια δεκαετία πρακτικής εξάσκησης(!) είμαι σε θέση να πω ότι εντέλει είναι μια απλή συνταγή την οποία θα περιγράψω με τον πιο εύκολο και σύντομο τρόπο.
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ μπολ κι ανακατεύω με το χέρι για λίγη ώρα (γιατί δεν θέλουν πολύ δούλεμα).
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη πλάθω ομοιόμορφα τα μελομακάρονα (εναλλακτικά απλώνω την ζύμη και την κόβω με κουπάτ) και τα αραδιάζω σε δυο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
Προτού τα φουρνίσω, τα τρυπάω μ’ ένα πιρούνι επιφανειακά ή τα πιέζω στην ακανθωτή πλευρά του τρίφτη για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές τρυπίτσες τους και να απορροφήσουν πιο πολύ σιρόπι.
Τα βάζω στον φούρνο να ψηθούν για 45-50’ (εξαρτάται από το μέγεθος γι’ αυτό παρακολουθώ κατά το ψήσιμο) στους 145°C στον αέρα. Τα μελομακάρονα αφού ψηθούν και πριν σιροπιαστούν θα πρέπει να μπορούν να φαγωθούν σαν μπισκότα.
Λίγο πριν βγάλω τα μελομακάρονα από τον φούρνο, ετοιμάζω το σιρόπι. Τοποθετώ όλα τα υλικά μαζί στο κατσαρολάκι και βράζω σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο, χαμηλώνω την φωτιά και διατηρώ σε χαμηλή θερμοκρασία βρασμού μέχρι να ρίξω τα μελομακάρονα.
Όσο ακόμα είναι ζεστά τα μελομακάρονα, ρίχνω όσα χωράνε στο κατσαρολάκι και περιμένω 2-3’ να τραβήξουν το σιρόπι γυρνώντας τα κι από τις δύο πλευρές.
Τ’ αφαιρώ, τα τοποθετώ σε μια πιατέλα και πασπαλίζω με τα ψιλοκομμένα καρύδια. Επαναλαμβάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα μελομακάρονα, όσο ακόμα είναι ζεστά από τον φούρνο, για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
Καλημέρα, μια διευκρινιση για τα μελομακάρονα: η δόση για το αλεύρι μήπως είναι 2 κούπες? Ευχαριστώ
Καλημέρα,
η δόση για το αλεύρι είναι 2 φλιτζάνια και 2/3 φλιτζανιού, ενώ για το σιμιγδάλι είναι 2/3 φλιτζανιού. Όπου φλιτζάνι, εννοείται με βάση την μεζούρα.
Ελπίζω να βοήθησα…
Thanks for the prompt response!
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,
Προσπάθησα να κάνω την συνταγή 2 φορές αλλά δεν μπόρεσα να τα πετύχω με τίποτα , το σιμιγδάλι έμενε ωμό. Δεν μπορώ να βρω τι κάνω λάθος. Καμία συμβουλή για εμάς τις αρχάριες, πιστές σου ακόλουθες? :)
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Αν και μου είναι και μένα δύσκολο να καταλάβω τι δεν πήγε καλά, αφού το σιμιγδάλι φουσκώνει από το υγρό μέρος της ζύμης (κατά βάση τον χυμό), να υποθέσω ότι ίσως το αλεύρι να μην ήταν για όλες τις χρήσεις και να απορρόφησε παραπάνω υγρασία… Εκτός πια κι αν το σιμιγδάλι ήταν άλλο ακόμα πιο «γεμάτο» είδος (κι όχι το χονδρό του εμπορίου), που επίσης ήθελε πιο πολύ υγρό. Τι άλλο να πω εκτός από Καλή Χρονιά!
Σημερα φτιάχνουμε μελομακαρονα για πρώτη φορά….. μια συμβουλή που μου έδωσαν, που ίσως λύσει το μυστήριο του αψητου σιμιγδαλιού, ειναι ότι όλα τα μελομακαρονα πρεπει να ειναι ίδια. Δηλαδή ή θα τα ζυγισουμε να βγαίνει το κάθε ένα γύρω στα 20 γρ ή θα τα κόψουμε με κουπ πατ. Αλλιώς αλλα ψήνονται και αλλα οχι……θα σου πω στο τέλος! Μαριάννα
Μαριάννα εύχομαι να πάνε όλα καλά αυτήν την φορά… Θα αναμένω με αγωνία τις εντυπώσεις!
Λοιπόν…για πρώτη φορά καλά βγηκανε αλλα έχω περιθώριο βελτίωσης καθώς τα θέλουμε πιο τραγανά και όχι τόσο μελωμένα. Θα αφαιρεσω το σιμιγδάλι την επόμενη φορά. Αυτό όμως είναι θέμα γούστου. Πάντως ψήθηκαν. Η μονη διαφορα είναι ότι πρόσθεσα ένα κουταλάκι του τσαγιού σόδα δευτερόλεπτα πριν ανακατεψω το μείγμα και αυτό όπως λες και εσύ θέλει ελάχιστο ανακάτεμα στο χέρι …. γιατί αλλιώς "κόβει".
Μαριάννα καλημέρα, δοκίμασε την επόμενη φορά να κάνεις την εκδοχή χωρίς το σιμιγδάλι αφού τα προτιμάς τραγανά. Γίνονται μπισκοτένια και νομίζω θα σας αρέσουν…
Τα φτιαξαμε,τα τρώμε και κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε μέχρι την Τετάρτη ! Ειναι παρά πολύ ωραία!!! Και πολύ εύκολα να γίνουν!
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Μια ερώτηση μόνο: τα 2 πρώτα υλικά για τη ζύμη είναι είτε το 1ο (αλεύρι) είτε το 2o (συμιγδάλι);
Καλημέρα και Χρόνια πολλά και σε σας! Στην συνταγή χρησιμοποιούνται και τα δύο πρώτα υλικά. Σας ευχαριστώ :-)
Σας ευχαριστώ πολύ για την αμεσότητα!
Θα σας κρατήσω ενήμερη