Μία πληθωρική σαλάτα που έχει όλα τα καλά• και σπανάκι και ροκφόρ κι αχλάδι και καραμελωμένα πεκάν και ρόδι, έτσι για το καλό. Αλλά κυρίως, ένα «γεμάτο» dressing με κόκκινο κρασί, μουστάρδα, σκόρδο και μέλι. Την σαλάτα την δοκίμασα πρόσφατα και την βρήκα συναρπαστική (προσαρμοσμένη συνταγή του Michelle Krzmarzick).
Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζω τα πεκάν και βουτυρώνω ένα ταψί.
Σ’ ένα βαζάκι βάζω όλα τα υλικά του dressing μαζί, το ανακινώ καλά και το αφήνω στην άκρη για να δέσουν τ’ αρώματα του.
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9), προσθέτω την ζάχαρη και τα καθαρισμένα πεκάν ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Προσοχή όμως να μην καεί και πικρίσει.
Όταν πια τα πεκάν έχουν καραμελωθεί καλά, τ’ αδειάζω και τ’ απλώνω στο βουτυρωμένο ταψί για να κρυώσουν.
Αφού στερεοποιηθούν τα σπάω με το χέρι ή με το γουδοχέρι να γίνουν κομμάτια.
Εναλλακτικά μπορώ να αγοράσω έτοιμο παστέλι από αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και να το σπάσω παραλείποντας την ετοιμασία του.
Εν τω μεταξύ πλένω καλά την πρασινάδα μου (ακόμα και τις συσκευασμένες τις ξανά πλένω), την στεγνώνω (το τάπερ με την φυγόκεντρο δύναμη κάνει θαύματα) και την τοποθετώ στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Τοποθετώ από πάνω τις λεπτοκομμένες φέτες αχλαδιού, το ροκφόρ σε τρίματα με το χέρι, τα καραμελωμένα πεκάν και το ρόδι. Μ’ ένα μικρό σουρωτήρι σουρώνω το dressing πάνω από την σαλάτα για να εξαιρέσω το σκόρδο (αν δεν θέλω να την βαρύνει).
Κι η σαλάτα είναι έτοιμη για μεγάλες απαλαύσεις!