Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα

4-5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Οι αγκινάρες αλά πολίτα αποτελούν ένα από τα βασικά λαδερά της καθημερινής, πολίτικης κουζίνας. Στο σπίτι μας τις αγκινάρες τις κάναμε κατά κανόνα με αρακά, καρότο και πατάτα αν και μπορούν να ετοιμαστούν και μόνο με χλωρά σπόρια από κουκιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο άνηθος είναι άφθονος. Η εποχή της αγκινάρας είναι την άνοιξη αλλά επειδή εδώ που είμαι (στην Κύπρο) κι ας μην κακολογηθώ, δεν βρίσκω τις αγκινάρες που ήξερα (τρυφερές, γλυκές και εύγευστες) το ‘χω ρίξει στις κατεψυγμένες.
Το ίδιο δεν είναι σίγουρα, τις περισσότερες φορές όμως δίνουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί. Κι από ευκολία, ούτε λόγος… Άλλες φορές πάλι (ανάλογα με τα κέφια μου), φτιάχνω απλώς τον αρακά αλά πολίτα. Με την πρώτη ευκαιρία όμως που θα συναντήσω καλές αγκινάρες θα επανέλθω με νέα συνταγή.
Τρόπος Παρασκευής:
Αχνίζω το κρεμμύδι σε λίγο νερό και προσθέτω τις αγκινάρες και τον αρακά να ψηθούν με κλειστό το καπάκι για 30-40’ ή μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτω και ½ φλιτζάνι βραστό νερό. (Οι αγκινάρες κι ο αρακάς απαιτούν περισσότερο χρόνο ψησίματος από το καρότο και την πατάτα, γι’ αυτό και τα ψήνω πρώτα.)
Ξεκινάω αχνίζοντας το κρεμμύδι.
Ρίχνω τις αγκινάρες αλλά και τον αρακά.
Δοκιμάζω με ένα πιρούνι να δω ότι οι αγκινάρες έχουν μαλακώσει και προσθέτω την ψιλοκομμένη πατάτα και το καρότο. Ρίχνω ακόμα ½ φλιτζάνι βραστό νερό και ψήνω ξανά για άλλα 40’. Αν κατά την διάρκεια του ψησίματος χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω λίγο ακόμα βραστό νερό από τον βραστήρα.
Προσθέτω τα καρότα και τις πατάτες.
Μόλις παρέλθει ο χρόνος, όλα τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ψημένα, οπότε προσθέτω την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο άνηθο (στο τέλος για να μην χάσει την γεύση του) και τέλος το λάδι και τον χυμό λεμονιού. Το φαγητό στο τέλος δεν θα πρέπει να έχει περίσσια υγρά, παρά μόνο λίγο ζουμάκι με λάδι (καθότι το φαγητό μας είναι λαδερό!).
Και στο τέλος όλα τα υπόλοιπα.
Η μαμά μου «δένει» αυτό το ζουμάκι προτού κλείσει την φωτιά, με λίγο corn flour το οποίο του προσθέτει λίγο όγκο, ως εξής: Ανακατεύει σε ένα μπολάκι το corn flour με 3 κ.σ. κρύο νερό και προσθέτει λίγο βραστό ζουμί από την κατσαρόλα. Ανακατεύει να διαλυθεί το corn flour κι επιστρέφει στην κατσαρόλα να πάρει μια γρήγορη βράση. Σβήνει αμέσως την φωτιά.
Στο τέλος, δένω την σάλτσα.
Έτοιμες οι αγκινάρες αλά πολίτα!
Αφήνω στην άκρη να κρυώσει το λαδερό και σερβίρω αργότερα με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι και τυρί.
Καλή συνέχεια!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.