Μία αδυναμία στις τάρτες «ως γεγονός» (που λένε και στην Κύπρο), την έχω. Δεν είναι όμως μόνο ότι μου αρέσουν οι ζύμες (γλυκές ή αλμυρές), είναι που μία καλή τάρτα (κις) σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη καθώς διαθέτει στυλ, είναι ευπαρουσίαστη πολύ, υποδηλώνει στοιχειώδεις γνώσεις μαγειρικής και τρώγεται από όλους με όρεξη. Απαιτεί βέβαια χρόνο για την προετοιμασία της από την άλλη όμως, μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις για μεγαλύτερη ευκολία. Αυτήν την τάρτα (κις) με σπανάκι και ρικότα την δοκίμασα πρόσφατα από τα χεράκια της φίλης μου της Άννας κι ενθουσιάστηκα. Ορίστε λοιπόν, τι χρειάζεται για την τάρτα (κις) με ρικότα και σπανάκι.
Τρόπος Παρασκευής:
Κόβω το βούτυρο σε μικρά κυβάκια σ’ ένα μεγάλο μπωλ, κοσκινίζω το αλεύρι από πάνω και προσθέτω το αλάτι.
Τρίβω το βούτυρο μέσα στο αλεύρι με τα δάχτυλα μου μέχρι να κονιορτοποιηθεί. Τα γάντια εμποδίζουν την ζύμη να κολλήσει στα χέρια μου.
Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνω το αυγό αραιωμένο με το νερό. Ανακατεύω το μείγμα σιγά-σιγά με το χέρι να δέσουν τα υλικά και να σχηματισθεί μία λεία μπάλα. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνή και δεν δένουν τα υλικά προσθέτω 2-3 κ.γλ. νερό.
Τυλίγω την μπάλα σε μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30’.
Στην συνέχεια, βουτυρώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 22 εκ. κι ανοίγω την ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια και σε πάχος περίπου 3 χιλιοστών και την μεταφέρω τυλίγοντάς την γύρω από τον πλάστη μέσα στην ταρτιέρα.
Εναλλακτικά, μπορώ να ανοίξω την ζύμη με το χέρι μου (ή καλύτερα με την γροθιά μου) απευθείας πάνω στην ταρτιέρα μέχρι να γίνει επίπεδη η επιφάνεια της.
Μπορώ να σχηματίσω την ζύμη στα τοιχώματα της ταρτιέρας, πιέζοντας την ανάποδη πλευρά ενός μικρού πιρουνιού μέχρι να δημιουργηθούν κάθετες ρίγες.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, τοποθετώ πάνω από την ζύμη μια λαδόκολλα και την γεμίζω με όσπρια ή ρύζι τα οποία λειτουργούν σαν βαρίδια, προκειμένου να μην πάρει ύψος η τάρτα κατά το ψήσιμο.
Αφού ψήσω την τάρτα για 25’…
… αφαιρώ την λαδόκολλα και τα «βαρίδια» κι αλείφω την βάση της τάρτας με ένα αυγό χτυπημένο. Ψήνω για άλλα 7-10’ περίπου. Σε αυτό το σημείο μπορώ να αφήσω την τάρτα στην άκρη καθώς είναι έτοιμη και ψημένη και να την συνεχίσω την επομένη.
Ανάλογη συνταγή για βάση τάρτας (αλμυρή ή γλυκιά) θα βρείτε εδώ. Για την γέμιση τώρα, πλένω καλά το σπανάκι, το κόβω με ένα ψαλίδι κουζίνας και το σοτάρω (προαιρετικά) μαζί με το κρεμμύδι, στο βούτυρο έως ότου εξατμιστούν τα υγρά τους. Εναλλακτικά, απλώς τ’ αχνίζω (σε δυνατή θερμοκρασία 8/9) μέχρι να «πιούν» τα υγρά τους.
Σ’ ένα μπολ, χτυπάω με το σύρμα τ’ αυγά και προσθέτω τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, το σπανάκι, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Αδειάζω το μείγμα πάνω στην ζύμη της τάρτας και ψήνω για 30’ περίπου στους 180°C. Αφήνω την τάρτα (κις) λίγο να κρυώσει προτού την σερβίρω, καθώς πρέπει να είναι χλιαρή όταν την βγάλω στο τραπέζι.
Η τάρτα (κις) με σπανάκι και ρικότα είναι έτοιμη!
Καλή επιτυχία.
Καλή επιτυχία.