Αφράτο κέικ λεμόνι με παπαρουνόσπορο

Αφράτο κέικ λεμόνι με παπαρουνόσπορο

10-12
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτό το κέικ το κατατάσσω στα αγαπημένα μου, καθώς λατρεύω το άρωμα λεμονιού. Εκτός όμως από αρωματικό γίνεται και πολύ αφράτο αφού περιέχει μαρέγκα. Επειδή όμως τα λόγια είναι περιττά και το κέικ αυτό δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, ας δούμε πώς ετοιμάζεται το αφράτο κέικ λεμόνι από συνταγή της φίλης μου Σίλειας.
Τρόπος Παρασκευής:
Βουτυρώνω κι αλευρώνω την φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζω την φόρμα του κέικ.
Χωρίζω τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους.
Ξεχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους.
Ξεκινώ με την μαρέγκα, χτυπώντας τα ασπράδια αυγού με την ζάχαρη και το αλάτι στο μίξερ μέχρι να σχηματίζουν κορυφές.
Ετοιμάζω την μαρέγκα.
Αφήνω την μαρέγκα στην άκρη και προχωρώ να φτιάξω την ζύμη του κέικ.
Έτοιμη η μαρέγκα.
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη,
Ρίχνω στο μπλέντερ την ζάχαρη και το βούτυρο.
προσθέτω σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά,
Ρίχνω και τα άλλα υλικά.
και στο τέλος το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder.
Προσθέτω και το αλεύρι.
Ο παπαρουνόσπορος ή αλλιώς “poppy seeds” δεν προσφέρει γεύση στο κέικ, παρά μόνο μία ενδιαφέρουσα τραγανή υφή σε κάθε μπουκιά. Μην το παραλείψετε!
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη του κέικ, προσθέτω σταδιακά (σε 3 δόσεις) την μαρέγκα, την οποία ενσωματώνω σιγά-σιγά με κυκλικές κινήσεις από την άκρη προς το κέντρο της ζύμης, γυρνώντας ταυτόχρονα το μπολ.
Ρίχνω την μαρέγκα στην ζύμη,
Ενσωματώνω την μαρέγκα.
Αφού έχει προστεθεί η μαρέγκα και χωρίς να την παραδουλέψω, γιατί κινδυνεύει να ξεφουσκώσει, αδειάζω την ζύμη στην φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζω αφράτο κέικ λεμόνι
Αν θέλω μεγαλύτερη συντομία μπορώ να φτιάξω το κέικ και χωρίς μαρέγκα, τοποθετώντας στην ζύμη ολόκληρα τα αυγά, όπως στο κλασικό κέικ marbré. Η διαφορά θα βρίσκεται στην υφή, καθώς το κέικ δεν θα γίνει τόσο αφράτο. Τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στου 175°C και ψήνω για 50’. Είμαι σίγουρη ότι το κέικ είναι ψημένο, όταν το τρυπήσω με μία οδοντογλυφίδα κι αυτή βγει στεγνή. Σε άλλη περίπτωση ψήνω για λίγα λεπτά ακόμη.
Αφράτο κέικ λεμόνι
Αφού το κέικ κρυώσει, ετοιμάζω το γλάσο λεμονιού ανακατεύοντας τον χυμό λεμονιού με την άχνη ζάχαρη. Αναποδογυρίζω το κέικ και ρίχνω από πάνω το γλάσο.
Η ζάχαρη κι ο χυμός λεμονιού.Έτοιμο το γλάσο.
Σερβίρω το κέικ αφού στεγνώσει το γλάσο το οποίο θα έχει σχηματίσει μία λεπτή άσπρη κρούστα.
Αφράτο κέικ λεμόνι
Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!
Rate

4 σχόλια

  1. Και εμένα το λεμόνι είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και για γλυκά! Συνδυάζετε όπως πολύ καλά δείχνεις με τον παπαρουνόσπορο και το γλάσο άχνης! Θα το δοκιμάσω! Φιλιά

     
  2. Καλημέρα Έλλη. Εξαιρετικό το κέικ με άρωμα λεμονιού!!! Υπέροχη γεύση, ελαφριά και πολύ μυρωδάτη. Μας άρεσε πάρα πολύ!!!

     
  3. Δεν είχα αμφιβολία…
    Χαίρομαι που το απολαύσατε! xxx

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.