Αυτές οι σπιτικές κοτομπουκιές ή αλλιώς chicken nuggets μας ξετρελαίνουν. Είναι μικρές και τραγανές και γίνονται… νόστιμες πολύ! Κι από εμφάνιση και γεύση θυμίζουν εύκολα έτοιμες, αν και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να εξιδανικεύσω τις έτοιμες (δεν έχετε ιδέα από τι υπολειμματικά μέρη κοτόπουλου φτιάχνονται). Είναι ιδανικές για μικρούς καλεσμένους π.χ. για παιδικό πάρτι ενώ τρώγονται ωραιότατα και την επομένη μέρα (μετά από ελαφρύ ζέσταμα στο φούρνο).
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μία γαβάθα κοσκινίζω το αλεύρι, τοποθετώ την γαλέτα, το αποξηραμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύω να αναμειχθούν καλά. Θυμάμαι ότι, το αλάτι δεν μπαίνει ποτέ απευθείας στο κρέας που πανάρω καθώς θα προκαλέσει υγρασία και θα ξεκολλήσει την κρούστα κατά το τηγάνισμα.
Χτυπάω τ’ αυγά σε μία άλλη γαβάθα.
Κόβω τα φιλέτα σε λεπτές φέτες του ½ εκατοστού και τα χωρίζω σε δύο δόσεις.
Ρίχνω την πρώτη δόση στην γαβάθα με το αυγό να βραχούν καλά.
Ύστερα στραγγίζω ένα-ένα κομμάτι ελαφρά από το αυγό και το ρίχνω στην άλλη γαβάθα με το μείγμα αλευριού.
Ταρακουνώ την γαβάθα με το χέρι για να καλυφθούν καλά όλες οι φέτες κοτόπουλου,
κι αφού έχουν όλες παναριστεί, τις αφαιρώ και τις τοποθετώ σ’ ένα πιάτο μέχρι να τηγανιστούν.
Εν τω μεταξύ, έχω ζεστάνει το λάδι καλά (θερμοκρασία 9/9), δίχως όμως να το αφήσω να καεί. Αφού είμαι σίγουρη ότι είναι αρκετά ζεστό, ρίχνω μέσα την πρώτη δόση των παναρισμένων κομματιών. Προσέχω να μην παραφορτώσω το τηγάνι και πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
Δίχως να κατεβάσω την θερμοκρασία, τηγανίζω τις κοτομπουκιές για περίπου 8-10’ ή μέχρι αυτές να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά εσωτερικά. Στα 8’ μπορώ να αφαιρέσω και να κόψω μια κοτομπουκιά για να δω αν έχει ψηθεί. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή καθώς αν οι κοτομπουκιές παραψηθούν, κινδυνεύουν να ξεραθούν.
Παράλληλα, κι ενώ η πρώτη δόση τηγανίζεται, επαναλαμβάνω την διαδικασία παναρίσματος για την δεύτερη δόση.
Όταν οι κοτομπουκιές είναι έτοιμες, τις αφαιρώ με μία τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετώ πρώτα σε
πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Στην συνέχεια, μπορώ να τις μεταφέρω σε γαβάθα ή ακόμα καλύτερα σε κάποιο μεταλλικό σκεύος (π.χ. σέσουλα) καλυμμένο με λαδόκολλα για πιο ενδιαφέρουσες εμφανίσεις. Σερβίρω αμέσως με μία πλούσια σαλάτα.Σε περίπτωση που περισσέψουν κοτουμπουκιές, μπορώ να τις ζεστάνω στο επόμενο γεύμα για 20’ στο φούρνο (120°C) προτού τις σερβίρω.
Καλή επιτυχία!