Αυτή είναι η ναυαρχίδα της πολίτικης κουζίνας ή τουλάχιστον της δικής μας κουζίνας! Τα (λαδερά) γεμιστά στον φούρνο με το ρύζι σε αντιδιαστολή με τα γεμιστά στην κατσαρόλα και το κρέας, εκτός από (υπερ)λατρεμένα είναι και μία άρτια συνταγή, κληροδοτημένη (φυσικά!) από την μητέρα μου. Με άφθονο κρεμμύδι, μαύρες σταφίδες, κουκουνάρια, κανέλα και φρέσκα μυρωδικά όπως δυόσμος κι άνηθος η γευστική τους επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Συνήθως τα φτιάχνουμε το καλοκαίρι που οι ντομάτες και οι μελιτζάνες είναι πιο εύγευστες, αλλά μια που βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας είναι μια πολύ καλή (γρήγορη δεν την λες) εναλλακτική για το καθημερινό τραπέζι.
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινώ αχνίζοντας το κρεμμύδι με λίγο νερό, σε δυνατή φωτιά αρχικά (8/9) κι ανοιχτό το καπάκι. Στην συνέχεια κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και ψήνω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πιεί τα υγρά του σε μέτρια φωτιά (5/9), για 1 ώρα περίπου.
Προς το τέλος αφήνω ανοιχτό το καπάκι και δυναμώνω την φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για να εξατμισθούν εντελώς τα υγρά του.
Παράλληλα, πλένω καλά τα λαχανικά, τα αδειάζω και τα κρατάω στην άκρη για να τα γεμίσω στην συνέχεια.
Στις ντομάτες, κόβω το κάτω μέρος τους σαν καπάκι και τις αδειάζω με ένα μεγάλο κουτάλι προσεκτικά ώστε να μην τις σκίσω. Το εσωτερικό τους (δηλ. την ψίχα τους) την πολτοποιώ και την κρατάω στην άκρη για αργότερα.Στην συνέχεια αδειάζω τις μελιτζάνες είτε με το ειδικό εργαλείο για το άδειασμα των κολοκυθιών είτε με το εργαλείο για το καθάρισμα του πεπονιού το οποίο αφαιρεί την ψίχα σε μπαλίτσες(!) και δεν σκίζει τον φλοιό εύκολα.
Το πιο εύκολο είναι το καθάρισμα της πιπεριάς καθώς είναι κενή εσωτερικά και το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψω το καπάκι τους από την πλευρά που είναι το κοτσάνι.
Αλατοπιπερώνω και ζαχαρώνω ελαφρά εσωτερικά κάθε μία ντομάτα/μελιτζάνα/πιπεριά.
Αφού είναι έτοιμο το κρεμμύδι προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, την κανέλα, το αλάτι και την ζάχαρη, το 1 φλ. πολτοποιημένης ντομάτας αλλά και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω. Η γέμιση είναι έτοιμη!
Γεμίζω τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες με την γέμιση και τις τοποθετώ σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή pyrex όρθιες και κολλημένες μεταξύ τους για να μην πέσουν ή χυθούν κατά το ψήσιμο. Ρίχνω από πάνω τις υπόλοιπες πολτοποιημένες ντομάτες, το έξτρα ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα.
Ψήνω τα γεμιστά στον φούρνο στους 210°C για 1,5-2 ώρες συνολικά. Τα πρώτα 30’ έχω σκεπάσει ερμητικά το pyrex με ασημόχαρτο για να ψηθεί το ρύζι μέσα στον ατμό που δημιουργείται.
Στην συνέχεια, αφαιρώ το ασημόχαρτο κι αφήνω τα γεμιστά να πάρουν χρώμα και να ολοκληρώσουν το ψήσιμο τους. Αν δω κατά το ψήσιμο ότι τα γεμιστά παραπαίρνουν χρώμα, τοποθετώ το ασημόχαρτο πάνω στην επιφάνεια τους σαν τέντα. Αν πάλι τα γεμιστά στο τέλος του ψησίματος δεν έχουν πάρει αρκετό χρώμα μπορώ να τα βάλω για λίγο κάτω από το γκριλ.
Τα γεμιστά με το ρύζι τρώγονται αφού κρυώσουν (όπως τα λαδερά), ενώ την επομένη είναι ακόμα καλύτερα!
Kαλή επιτυχία!
Πολύ ωραία, νόστιμη συνταγή , την ακολόύθησα κατά γράμμα και βγήκε τέλεια. Έκανα ακριβώς τα διπλά κομμάτια, δηλ. 12 (6 + 6) και γι αυτό έβαλα ακριβώς τα υλικά εις διπλούν, όλα εκτός του ελαιολάδου, έβαλα μόνο 1 φλ. επειδή η ποσότητα μου φάνηκα υπερβολική. Εγιναν φανταστικά. Στην γέμιση πρόσθεσα και ψιλοκομμένο σκόρδο καθώς και ένα κολοκυθάκι που άλεσα μαζί.