Όταν εννοούμε πολίτικη μελιτζανοσαλάτα, εννοούμε μελιτζανοσαλάτα αφαιρετική, με λάδι και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Με άλλα λόγια στην πολίτικη μελιτζανοσαλάτα το υλικό που πρωτοστατεί είναι η ίδια η μελιτζάνα η οποία θα πρέπει να είναι αγνή, δίχως άλλα υλικά για να αναδεικνύεται η φυσική της γεύση και κυρίως η γεύση που αποκτά κατά το ψήσιμο ή αλλιώς το κάπνισμα.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν κι άλλες ωραίες συνταγές για μελιτζανοσαλάτα εκεί έξω. Απλά οι άλλες δεν είναι πολίτικες… Και λέγοντας αυτά, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι άκουσα σε πρόσφατο οικογενειακό τραπέζι όταν ομολόγησα (κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων) ότι η μελιτζανοσαλάτα που σέρβιρα περιλάμβανε και λίγη μαγιονέζα… Είχα υποπέσει σε ύβρη, μεγάλη ύβρη!
Για την μελιτζανοσαλάτα οι μελιτζάνες θα πρέπει να είναι «φλάσκες» (οι επονομαζόμενες “black beauties”) οι οποίες χαρακτηρίζονται από το οβάλ-στρογγυλό τους σχήμα, το μαύρο τους χρώμα και τα λιγοστά τους σπόρια. Φροντίζω επίσης οι μελιτζάνες που θα βρω να είναι εποχής (δηλ. καλοκαιρινές), μεγάλες (για να φτουρήσουν), να έχουν λεία επιφάνεια (δίχως χτυπήματα) και να είναι γυαλιστερές. Όταν οι φλάσκες βρίσκονται στην εποχή τους με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μας εγγυηθούν μια καλή γεύση και μια επιτυχημένη μελιτζανοσαλάτα.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 5-6 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
- χυμό από 1 λεμόνι (για το καθάρισμα/στράγγισμα)
- και χυμό από ½ λεμόνι ακόμα (για την σαλάτα)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι και άσπρο πιπέρι
- λίγα φύλλα μαϊντανού (για το σερβίρισμα)
- λίγες ελίτσες (για το σερβίρισμα)
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω καλά τις μελιτζάνες και τις τοποθετώ πάνω στην σχάρα του φούρνου. Τις τρυπάω με ένα κοφτερό μαχαίρι προτού ψηθούν ώστε να μην «εκραγούν» κατά το ψήσιμο διότι σκάει η φλούδα και βγαίνει η ψίχα της μελιτζάνας.
Εν τω μεταξύ έχω προθερμάνει το γκριλ του φούρνου σε ψηλή θερμοκρασία (9/10) και μόλις έχει ζεσταθεί τοποθετώ την σχάρα με τις μελιτζάνες μέσα στον φούρνο και τις αφήνω μέχρι να ψηθούν, δηλαδή να καεί η σάρκα τους και να ανοίξει. Αφού μαυρίσουν από την μία πλευρά τις γυρνάω κι από την άλλη. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος τους είναι κοντά στην 1 ώρα.
Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι οι μελιτζάνες εκτός από το να ψηθούν θα πρέπει και να «καούν» ελαφρώς προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη καπνιστή γεύση. Γι’ αυτό δεν φοβάμαι αν μείνουν και λίγο παραπάνω στον φούρνο αφού άλλωστε όσο ψήνονται η ψίχα θα αφαιρείται κι ευκολότερα απο την μελιτζάνα (όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία). Εννοείται βέβαια ότι αν κάποιος έχει την δυνατότητα να τις ψήσει στα κάρβουνα θα γίνουν ακόμα νοστιμότερες. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου τις έκαιγε πάνω στο ηλεκτρικό μάτι της κουζίνας καλυμμένο με αλουμινόχαρτο, μία- προς μία.
Αφού ψηθούν αρχίζει τα καθάρισμα. Πιάνω την πρώτη μελιτζάνα από το κοτσάνι της, έτσι ζεστή όπως είναι και την τοποθετώ πάνω στο σουρωτήρι το οποίο στηρίζεται σε μπολ (για να μαζεύει τα υγρά που θα αφήσουν οι μελιτζάνες). Από το σκίσιμο της μελιτζάνας αφαιρώ με ένα κουτάλι την ψίχα με προσοχή για να μην συμπεριλάβω μέρος της καμένης φλούδας.
Προσθέτω αμέσως λίγο από τον χυμό λεμονιού που εμποδίζει το μαύρισμα της μελιτζάνας, την πατάω με ένα πιρούνι ν’ αφήσει τα πολλά υγρά της και την αφήνω να στραγγίζει για 1-2 ώρες (ανακατεύοντας τακτικά). Το στράγγισμα της μελιτζάνας είναι απαραίτητο διαφορετικά η μελιτζάνα θα αφήσει τα υγρά της, το νερό θα διαχωριστεί από την μελιτζανοσαλάτα και κατά το σερβίρισμα το πιάτο δεν θα δείχνει πολύ εμφανίσιμο. (Σε κάποια περίπτωση μάλιστα που είχα φτιάξει μεγάλη ποσότητα, έτυχε να τις σκεπάσω με αλουμινόχαρτο και να τις αφήσω στο ψυγείο να στραγγίζουν ολόκληρο το βράδυ.) Επαναλαμβάνω την διαδικασία με τις άλλες μελιτζάνες και τις αφήνω όλες μαζί να στραγγίξουν μέχρι να μην βγάζουν άλλα υγρά.
Όταν πια οι μελιτζάνες είναι στεγνές από νερό, τις τοποθετώ σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το λεμόνι και σταδιακά το λάδι και τις ανακατεύω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, δοκιμάζω την γεύση και ότι άλλο χρειασθεί όπως αλάτι, πιπέρι ή λίγο χυμό λεμονιού ακόμα.
Και σε περίπτωση που η ψίχα της μελιτζάνας είναι σκουρόχρωμη κι όχι πολύ ελκυστική στο μάτι μπορώ να προσθέσω 2-3 κ.σ. γιαούρτι για να ασπρίσει λίγο το χρώμα της και να είναι πιο ευπαρουσίαστη (μέχρι εκεί όμως…).
Γαρνίρω με φύλλα μαϊντανού ή με λίγες μαύρες ελίτσες και σερβίρω με ζεστές φέτες τοσταρισμένου ψωμιού. Απλά πράγματα…
Καλή επιτυχία!
Αγαπητέ Dailycious
βρήκα ένα ορθογραφικό λάθος:
Όταν πια η μελιτζάνες είναι στεγνές από νερό, τις τοποθετώ σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το λεμόνι και σταδιακά το λάδι και τις ανακατεύω με ένα ……
καλή συνέχεια
Ευχαριστούμε, διορθώθηκε :-)