Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού

Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού

30
Τεμάχια
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Απίθανα κι ευωδιαστά κουλουράκια για το Πάσχα αλλά και για όλο τον χρόνο, καθώς η γεύση και το άρωμα πορτοκαλιού τα διαφοροποιεί ευχάριστα από τα καθιερωμένα κουλουράκια βανίλιας. Απλά και γρήγορα στην ετοιμασία τους, φέτος τα πλάσαμε και τα μαγειρέψαμε μικροί και μεγάλοι, μαζί. Άλλωστε αυτά τα κουλουράκια είναι ιδανικά για «μικρομαγειρέματα»!

Τρόπος Παρασκευής:

Λιώνω το βούτυρο δίχως να πάρει βράση σε ένα κατσαρολάκι. Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη, το γάλα, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες και προσθέτω το λιωμένο βούτυρο.

Λίγο αργότερα προσθέτω το αλεύρι με το baking powder και στο τέλος τ’ αυγά. Αν η ζύμη δείχνει πολύ λιπαρή και δεν στέκεται για να φτιάξω τα κουλουράκια, προσθέτω σταδιακά λίγο αλεύρι μέχρι να σφίξει και να μπορεί να δουλευτεί.

Με την ζύμη σχηματίζω κουλουράκια σε ότι σχήμα ή σχέδιο επιθυμώ (μπορώ να χρησιμοποιήσω και κουπάτ) αρκεί να είναι ομοιόμορφα στο μέγεθος για να ψηθούν όλα το ίδιο καλά. Αν επιθυμώ τα πασπαλίζω με λίγο σουσάμι.
Φουρνίζω τα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού για 45’ περίπου στους 160°C, αν και ο χρόνος ψησίματος είναι συνάρτηση του μεγέθους τους. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να τα παρακολουθώ ενώ ψήνονται κι αν δω ότι παίρνουν πολύ χρώμα να τ’ αφαιρέσω. Προηγουμένως όμως, καλό είναι να δω ότι έχουν ψηθεί κι εσωτερικά (καθώς μπορεί να έχουν πάρει χρώμα αλλά να είναι άψητα από μέσα).
Κι αν θέλω να τ’ απογειώσω μπορώ να τα βουτήξω σε λιωμένη σοκολάτα…!
Καλό Πάσχα!
Rate

2 σχόλια

  1. ‘Όπως πολύ σωστά λες, αυτά τα κουλουράκια είναι για όλο τον χρόνο. Χάρηκα γιατί άρεσαν στα παιδιά, ξεφύγαμε λίγο επιτέλους από την πολυαγαπημένη σοκολάτα και κρατάνε πολλές μέρες φρέσκα (αν τα κλείσεις καλά αεροστεγώς). Εμείς τα φτιάξαμε σε αστεράκια, καρδούλες κλπ και αντικατέστησα το βούτυρο εντελώς με ελαιόλαδο. Πάνω σε αυτό έχω μια ερώτηση…..Από ότι διαπιστώνω η αναλογία βούτυρο με λάδι δεν είναι η ίδια. Χρειάζεται αρκετά λιγότερο λάδι από βούτυρο αλλά δεν έχω ακόμα βρει την σωστή αναλογία με το αποτέλεσμα να βγαίνει πιο λιπαρό. Καμιά διαφώτιση πάνω σε αυτό; Και βέβαια χρειάζεται πολύ ανοιχτόχρωμο, απαλό ελαιόλαδο αλλιώς δίνει “βαριά” γεύση. Σε ευχαριστώ.

     
  2. Πολύ σωστά τα λες όλα Μαριάννα και χαίρομαι που αυτά τα κουλουράκια αποτέλεσαν για εσάς μια μικρή διέξοδο… Πιο ειδικά σχετικά με την αναλογία βουτύρου-λαδιού αυτή είναι 1 φλ. λάδι=1+1/4 φλ. βούτυρο. Συνεπώς, όταν αντικαθιστούμε το λάδι με το βούτυρο τότε αυξάνουμε την ποσότητα του βουτύρου κατά 1/4 ενώ αντίστοιχα μειώνουμε κατά 20% την ποσότητα του λαδιού όταν αυτό αντικαθιστά το βούτυρο, ακριβώς επειδή διαθέτουν διαφορετική περιεκτικότητα λιπαρών. Δηλαδή στη συγκεκριμένη συνταγή τα κουλουράκια καλό είναι να τα ετοιμάσεις με 240 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο αντί για 300 γρ. φρέσκο βούτυρο. Ελπίζω να βοήθησα :-) A, και την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις κάτι σχετικό στείλε μας και μια φωτογραφία (σαν συνημμένο) για να έχουμε και εικόνα εκτός από ήχο!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.