Γεμιστά με Κιμά κι Αυγολέμονο

Γεμιστά με Κιμά κι Αυγολέμονο

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τα γεμιστά με κιμά κι αυγολέμονο βρίσκω ότι είναι φαγητό της μαμάς (προφανώς η παρασκευή αυτού κι όχι το ίδιο το φαγητό). Όχι φυσικά ότι δεν μπορείς να το μαγειρέψεις έτσι και δεν έχεις τεκνοποιήσει αλλά να, είναι που εμένα μου θυμίζει το πατρικό μου, την θαλπωρή και την ζεστασιά της κουζίνας της μαμάς γυρίζοντας από το σχολείο. Τότε που το πρώτο ερώτημα όταν ακόμα ήμουν στην πόρτα ήταν «τι φαγητό έχουμε σήμερα;». Tην ίδια ερώτηση δέχομαι κι εγώ καθημερινά όταν παίρνω τα παιδιά από το σχολείο αν κι ανάλογα με την απάντηση, τα επιφωνήματα κι οι αντιδράσεις διαφέρουν από το ενθουσιώδες «γιάμι!» στο αντιπαθητικό (για την μαμά) «ιου» κι από το παραπονεμένο «αυτό μόνοοο;» στο πολλά υποσχόμενο «ουάου, θα φάω 2 πιάτα!». Αλλά ας περάσω στο προκείμενο για το πως φτιάχνω τα γεμιστά με κιμά κι αυγολέμονο.
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω καλά τις ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Κόβω το καπάκι στις ντομάτες και στην συνέχεια τις αδειάζω με ένα μεγάλο κουτάλι, με προσοχή να μην τρυπήσω την εξωτερική σάρκα. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω την κάθε μία με λίγο ζάχαρη.
Τα λαχανικά που θα γίνουν γεμιστά.
Αδειάζω την ντομάτα.
Ρίχνω λίγο ζάχαρη και λίγο αλατοπίπερο.
Τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια τα αδειάζω με το ειδικό εργαλείο, πάντα με προσοχή να μην τρυπήσει η σάρκα τους. Το άδειασμα των πιπεριών είναι πολύ γρήγορο κι εύκολο γιατί έχουν μόνον λίγα σποράκια που πρέπει να αφαιρεθούν.
Αδειάζω το κολοκύθι.
Αλατοπιπερώνω κι αυτά τα λαχανικά και τα κρατάω στην άκρη. Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα γεμιστά με μελιτζάνες και κιμά στην κατσαρόλα και πραγματικά ενθουσιάστηκα με την γλύκα και την νοστιμιά τους. Στο εξής θα τις προτιμώ.
Στην συνέχεια, τοποθετώ σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την γέμιση και τα ανακατεύω καλά.
Παίρνω ένα-ένα τα γεμιστά και γεμίζω με το χέρι τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Τοποθετώ την γέμιση στις ντομάτες και τις πιπεριές.
Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα τα γεμιστά, βάζοντας πάνω-πάνω τις ντομάτες γιατί ψήνονται πιο γρήγορα από τα άλλα γεμιστά και διαλύονται αν είναι μέσα στο ζουμί. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που έκανα εγώ που το είχα ξεχάσει!
Βάζω τα γεμιστά να ψηθούν.
Αλατοπιπερώνω από πάνω, προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις πολτοποιημένες ντομάτες και βάζω ανάμεσα στα γεμιστά τις κομμένες πατάτες.
Βάζω τα γεμιστά να ψηθούν.
Δίνω μία βράση και στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία και σιγοβράζω (στο 3/9) με κλειστό καπάκι για 45′ ή μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια κι οι μελιτζάνες. Προσέχω να μην αφήσω τα γεμιστά να βράσουν παραπάνω γιατί στο τέλος θα διαλυθούν. Αφού ψηθούν τα γεμιστά τα μεταφέρω σε μία πιατέλα σερβιρίσματος κι ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Τα γεμιστά μεταφέρονται σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Ζεσταίνω το ζουμί στην κατσαρόλα να πάρει ελαφρά βράση και χτυπάω τα αυγά με το λεμόνι στο δοχείο της ράβδου. Αδειάζω αρκετό από τον βραστό ζωμό ντομάτας στο δοχείο να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο, ανακατεύω κι επιστρέφω στην κατσαρόλα σβήνοντας την φωτιά.
Ζεσταίνω το ζουμί.
Ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Αφήνω λίγο να δέσει το αυγολέμονο με την υπάρχουσα θερμοκρασία και κλειστό καπάκι και σερβίρω πάνω από τα γεμιστά. Αν με προβληματίζει το αυγολέμονο μπορώ και να το παραλείψω.
γεμιστά με κιμά κι αυγολέμονο
Την επομένη τα γεμιστά μπορούν να φαγωθούν χωρίς ζέσταμα (σε θερμοκρασία δωματίου) κι είναι ακόμα νοστιμότερα από την πρώτη μέρα.
Καλή όρεξη!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.