Γλυκά Παξιμάδια Γλυκάνισου

Γλυκά Παξιμάδια Γλυκάνισου

35
Τεμάχια
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Διπλοφουρνιστά παξιμάδια με γλυκιά γεύση γλυκάνισου που τα λατρεύουμε από μικροί και τα φτιάχνουμε χρόνια με βάση οικογενειακή συνταγή. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκά κι έχοντας το διακριτικό και συνάμα χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, τα παξιμαδάκια αυτά θυμίζουν τα ιταλικά biscotti. Ιδανικά για τον καφέ ή με ζεστό γάλα, αυτά τα γλυκά παξιμάδια οφείλουν την επιτυχία τους στο καλό ψήσιμο που τους προσδίδει τραγανιστή υφή που τα κάνει ξεχωριστά.

Τρόπος Παρασκευής:

Πρώτα λιώνω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων και προθερμαίνω τον φούρνο στους 165°C (αντίσταση).Το λιωμένο βούτυρο.Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετώ το βούτυρο, το ελαιόλαδο, ρίχνω την ζάχαρη, κοσκινίζω το αλεύρι και το baking powder, προσθέτω τον γλυκάνισο, το γάλα και τέλος τα αυγά.

Περνάω το αλεύρι από το κόσκινο.
Προσθέτω τον γλυκάνισο.
Στο τέλος προσθέτω το γάλα και τα αυγά.
Ανακατεύω με το χέρι μέχρι να δέσουν τα υλικά και να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα. Αν δω ότι η ζύμη είναι πολύ λιπαρή μπορώ να προσθέσω λίγο αλεύρι ακόμα.
Έτοιμη η ζύμη.

Στην συνέχεια την χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και στρώνω το κάθε μέρος πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα). Πιέζω την ζύμη με το χέρι (ή τον πλάστη) να ανοίξει μέχρι να αποκτήσει πάχος ίσο με ¾ του εκατοστού ενώ μαζεύω τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο (για να δώσω ομοιόμορφο σχήμα στα μπισκότα). Με ένα μεγάλο μαχαίρι χαράσσω μακρόστενες και ίσες φέτες πάνω στην ζύμη δίχως όμως να τις κόψω (αυτό θα γίνει αργότερα).

Η ζύμη χαράσσεται σε μακρόστενες φέτες.
Τοποθετώ τα ταψιά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνω για 45’ παρακολουθώντας την πορεία του ψησίματος και αλλάζοντας θέση (πάνω-κάτω) στα ταψιά για να αποκτήσουν όλα τα παξιμάδια το ίδιο χρώμα.
Τα ταψιά μπαίνουν στον φούρνο.
Μόλις παρέλθουν τα πρώτα 45’ αφαιρώ τα ταψιά και κόβω τα παξιμάδια με τα μαχαίρι για να διαχωριστούν. Τα γυρνάω στο πλάι και τα ξανατοποθετώ στον φούρνο.
Τα παξιμάδια κόβονται σε φέτες.
... και τα γυρίζω στο πλάι.
Τα ξαναψήνω για άλλα 45’ στους 160°C φροντίζοντας να πάρουν όλα το ίδιο χρώμα, μετακινώντας τα πάνω-κάτω ή μπρος-πίσω. Στο τέλος τα παξιμάδια θα πρέπει να είναι τραγανά και στεγνά ενώ αν διαπιστώσω ότι είναι νωπά ή μαλακά μπορώ να τ’ αφήσω στον φούρνο για λίγο χρόνο ακόμα.
Έτοιμα τα παξιμάδια γλυκάνισου!
Τα παξιμαδάκια γλυκάνισου αφού ετοιμαστούν και κρυώσουν καλά, διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Τα γλυκά παξιμάδια αναδεικνύονται με ζεστό γάλα.
Καλή σας απόλαυση!
Rate