Προσφιλής μας συνήθεια 2-3 φορές την βδομάδα να τρώμε αυγά, όπως μας υποδεικνύει κι ο γιατρός. Κι επειδή αρέσουν σε όλους, είναι θρεπτικά πολύ (περιέχουν πλούσιο σίδηρο) είναι και γρήγορα κι εύκολα στην ετοιμασία τους, αποτελούν ιδανική λύση για το βραδινό μας. Αυτήν την φορά θυμήθηκα να τα φτιάξω έτσι όπως τα φτιάχναμε στο σπίτι μας. Γεγονός είναι ότι δεν τα είχα ξανακάνει έτσι στα παιδιά κι ευτυχώς τους άρεσαν! Όχι ότι το μενεμένι έχει κάτι ιδιαίτερο (εκτός από την προσθήκη φέτας και την ομολογουμένως στραπατσαρισμένη εμφάνιση), αλλά όλοι ξέρουμε πως λειτουργούν τα παιδιά, εμπιστεύονται αυτό που ξέρουν κι όλα τ’ άλλα δεν έχουν σημασία. Το αυθεντικό τούρκικο μενεμένι “menemen” φτιάχνεται με χτυπημένα αυγά, λαχανικά, μπαχαρικά κι ενίοτε με πικάντικο λουκάνικο (σουτζούκι), χωρίς τυρί (πόσο μάλλον φέτα). Η στραπατσάδα ή o «Καγιανάς» από την άλλη (από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει κακομεταχειρίζομαι, κόβω σε μικρά κομματάκια) που συναντάμε κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, χαρακτηρίζεται από την άφθονη ντομάτα και φέτα. Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο βρίσκεται και το πολίτικο μενεμένι.
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ τις πολτοποιημένες ντομάτες (με την ζάχαρη), το κρεμμύδι (προαιρετικώς) και την πιπεριά σε ένα τηγάνι και τα βράζω μέχρι να πιούν τα υγρά τους, για 15-20’ σε δυνατή φωτιά (7/9).
Στο τέλος του βρασμού προσθέτω το ελαιόλαδο,
και στην συνέχεια τα χτυπημένα αυγά κι ανακατεύω τακτικά.
Μόλις ψηθούν τ’ αυγά και στερεοποιηθούν χωρίς όμως να στεγνώσουν,
ρίχνω την θρυμματισμένη φέτα κι ανακατεύω.
Αλατοπιπερώνω, δοκιμάζω και προσθέτω λίγη ρίγανη (ή φυλλαράκια μέντας) για άρωμα και το μενεμένι (ή στραπατσάδα) είναι έτοιμο για σερβίρισμα.Φροντίζω να αποσύρω το μενεμένι από την φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό.
Σερβίρω με φρεσκοφρυγανισμένο ψωμί κι απολαμβάνω…!