Με άφθονη (κι αυθεντική) κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκιες φράουλες εποχής και μία μπισκοτένια τάρτα με ελαφρύ άρωμα από φλοιό λεμονιού και γεύση που σου παίρνει το μυαλό. Γι’ αυτό κι ο καλύτερος μήνας για την τάρτα φράουλας είναι ο Μάιος, που εκτός από μεστωμένες φράουλες έχουμε και την γιορτή της μητέρας. Κι επειδή αυτό το ΣΚ θα έχω την τιμητική μου, ευκαιρία ν’ ανταποδώσω τα φιλιά και τις αγκαλιές με κάτι εξίσου γλυκό.
Υπάρχουν οι γλυκές τάρτες με φρούτα κι υπάρχει και η τάρτα φράουλα με φρέσκιες φράουλες εποχής. Παραδοσιακά, η μητέρα μου την έφτιαχνε στα γενέθλια του αδελφού μου που είναι στις αρχές Μαΐου και γι’αυτό μια αδυναμία στην τάρτα φράουλα την έχει από πάντα… Δεν ξέρω αν μου λείπει η αντικειμενικότητα γιατί κυριολεκτικά έχω μεγαλώσει με αυτήν την τάρτα, αλλά πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες που κυκλοφορούν.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 1 κιλό φράουλες
- 1 κομμάτι τριμμένη σοκολάτα υγείας (για γαρνιτούρα)
Υλικά για την τάρτα:
- 250 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 210 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 125 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γλ. baking powder
- ξύσμα ενός λεμονιού
- μία πρέζα αλάτι
Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 500 ml. φρέσκο γάλα (πλήρες)
- 45 γρ. corn flour
- 125 γρ. ζάχαρη (χωρισμένη σε 2 δόσεις)
- 1 μπαστουνάκι βανίλια (ή 2 κάψουλες σε σκόνη)
- 5 κρόκους αυγών
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Πλένω, στεγνώνω και διαλέγω φράουλες που να είναι εμφανίσιμες και ισομεγέθεις.Σχετικά με την τάρτα, βουτυρώνω κι αλευρώνω μία γυάλινη ή αντικολλητική με αποσπώμενη βάση ταρτιέρα (διαμέτρου 25 εκ.). Αν δεν έχω γυάλινη ταρτιέρα θα πρέπει να μεταφέρω στο τέλος την τάρτα σε στρογγυλή πιατέλα σερβιρίσματος για να είναι πιο ευπαρουσίαστη.Τοποθετώ όλα τα υλικά της τάρτας σε ένα μπολ. Ζυμώνω με το χέρι (και πιο ειδικά με μπουνιές χτυπώντας πάνω στα τοιχώματα του μπολ για να «δέσει» πιο εύκολα το βούτυρο με το αλεύρι) μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη.Μεταφέρω την ζύμη στην ταρτιέρα και την στρώνω ομοιόμορφα πιέζοντας με το χέρι μου να γίνει επίπεδη η επιφάνεια. Με τα δόντια ενός μικρού πιρουνιού σχηματίζω κάθετες γραμμούλες στις άκρες της ζύμης και τρυπάω την επιφάνεια της για να μην πάρει ύψος.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30’ μέχρι να ψηθεί και να πάρει λίγο χρώμα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της τάρτας είναι ότι θυμίζει μπισκότο αφού δεν είναι η κλασική τάρτα που θρυμματίζεται στο δάγκωμα. Αντιθέτως αυτή είναι τραγανή και σκληρή και τρώγεται πιο εύκολα με το χέρι (παρά με πιρούνι ή κουτάλι). Αν κάποιος προτιμά την βασική συνταγή για γλυκιά τάρτα (όπως την ξέρουμε) μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες της σχετικής ανάρτησης.Συνεχίζω ετοιμάζοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής με τον τρόπο που αναφέρεται στην ανάρτηση Μιλφέιγ με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής (ή Κρεμ Πατισερί).Προτού την χρησιμοποιήσω καλύπτω την επιφάνεια της με πλαστική μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να πήξει για 3-4 ώρες.Τώρα απομένει η σύνθεση της τάρτας. Πάνω στην ψημένη τάρτα, στρώνω με μία σπάτουλα την κρέμα ζαχαροπλαστικής,
Μα τί όμορφη εικόνα, αυτή που μας παρουσιάζεις σήμερα! Χρόνια σου πολλά λοιπόν, και ευχαριστούμε για τη σημερινή φραουλένια ανάρτηση…
Σ' ευχαριστώ πολύ φιλενάδα μου καλή και Χρόνια Πολλά σε όλες μας λοιπόν!