Τηγανητές Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι

Τηγανητές Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η σημερινή ανάρτηση αφορά σε μια εποχιακή συνταγή με μελιτζάνες φλάσκες τηγανισμένες, γλυκιά κόκκινη σάλτσα από καλοκαιρινές ντομάτες και μία ακόμα δροσερότερη σος από γιαούρτι και σκόρδο. Θυμάμαι να τις τρώμε μετά το καλοκαιρινό μας μπάνιο, όταν γυρνώντας από την θάλασσα αργά το απόγευμα-νωρίς το βραδάκι, ήταν το τελευταίο γεύμα μίας ζεστής ημέρας. Κι ήταν τόσο απολαυστικό…
Η πολύ απλή αυτή συνταγή είναι πολίτικη και άκρως καλοκαιρινή (τρώγεται κρύα) και παρ’ όλο που το φαγητό είναι τηγανητό δεν είναι καθόλου βαρύ αφού οι μελιτζάνες τηγανίζονται ελαφρά, ίσα-ίσα να ψηθούν και ν’ αναδείξουν την γεύση και την γλύκα τους. Συμπληρώνουν ιδανικά, οι μυρωδάτες και εύγευστες ντομάτες και το δροσιστικό γιαούρτι με άρωμα σκόρδου. Για τις τηγανιτές μελιτζάνες με την κόκκινη σάλτσα και την σος γιαουρτιού χρειάσθηκα:
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ τις πολτοποιημένες ντομάτες σε ένα σκεύος με την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και βράζω σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) για 15’, μέχρι να ψηθεί και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο και το ξύδι που δίνει επιπλέον γεύση. Αφήνω στην άκρη την σάλτσα να κρυώσει.
Η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη.
Ετοιμάζω την σάλτσα γιαουρτιού αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί και την διατηρώ στο ψυγείο δροσερή. Πλένω και κόβω τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες. Αφαιρώ κάθετες λεπτές λωρίδες φλούδας (ανά 2 εκ.).
Αφαιρώ λωρίδες από τις φλούδες.
Στην συνέχεια κόβω τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 3 εκ. και τις αφήνω για 15’ σε αλατόνερο, τις ξεπλένω και τις στύβω ελαφρά με το χέρι. Αν οι μελιτζάνες δεν είναι εποχής θα έχουν σπόρια και θα είναι μαυριδερές όπως οι δικές μου (επειδή ήταν του φθινοπώρου). Ακόμα κι έτσι όμως το φαγητό ήταν μία πανδαισία…
Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες.
Τις στεγνώνω πάνω σε απορροφητικό χαρτί (για να μην πιτσιλάνε όταν τις τηγανίζω) και ζεσταίνω το λάδι.
Τις στεγνώνω σε απορροφητικό χαρτί.
Οι μελιτζάνες στεγνώνουν καλά.
Μόλις ζεσταθεί (δίχως όμως να καεί) το λάδι, τηγανίζω τις μελιτζάνες να πάρουν χρώμα (για 8-10′ συνολικά) και τις αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Οι μελιτζάνες στο ζεστό λάδι.

Τις μεταφέρω σε πιατέλα σερβιρίσματος και τις αλατοπιπερώνω ελαφρά.

Τοποθετώ τις μελιτζάνες σε πιάτο.
Σερβίρω τις μελιτζάνες με την σάλτσα ντομάτας και την σος γιαουρτιού με σκόρδο. Και τα λόγια είναι φτωχά…
Οι τηγανητές μελιτζάνες με την κόκκινη σάλτσα και την σος γιαουρτιού.
 Καλή απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.