Χθες το μενού είχε συκώτι και μια που είχαμε καιρό να το φάμε τηγανητό σαν να είχε έρθει η ώρα του… Το συκωτάκι είναι η πιο πλούσια τροφή σε σίδηρο γι’ αυτό όλοι εμείς που έχουμε έλλειψη σιδήρου καλό είναι να το περιλαμβάνουμε σταθερά στην διατροφή μας. Το τηγανητό συκώτι είναι φαγητό της ώρας, που απαιτεί επιμέλεια στο τηγάνισμα για να μην παραψηθεί και μετά σκληρύνει, ενώ ιδανικά θα πρέπει να είναι ροζέ εσωτερικά για να παραμείνει τρυφερό και νόστιμο. Για το τηγάνισμα χρησιμοποίησα εκτός από το κοινό αλεύρι κι αλεύρι από καλαμπόκι που δίνει πιο τραγανή κρούστα. Συνήθως το κάνω τηγανητό για να είναι πιο προσιτό στα παιδιά, διαφορετικά ο καλύτερος τρόπος καθημερινού μαγειρέματος είναι αναμφισβήτητα, ο ψητός στην σχάρα.
Τρόπος Παρασκευής:
Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και το κρεμμύδι και τα κρατάω στην άκρη για αργότερα.
Αφαιρώ από τις φέτες του συκωτιού την μεμβράνη (που βρίσκεται στην περιφέρεια της κάθε φέτας) και κόβω το συκώτι σε ισομεγέθη κομμάτια (αφαιρώντας νεύρα ή άλλα μέρη).
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά (8/9) σε ένα σκεύος. Παράλληλα, τοποθετώ τα κομμάτια σε ένα μπολ και με τα δύο αλεύρια (κοινό και καλαμποκάλευρο), τα γυρνάω καλά και στην συνέχεια τα περνάω από την σήτα (για να φύγει το περίσσιο αλεύρι).
Μόλις έχει ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο, χωρίς όμως να καεί, ρίχνω σε 2 δόσεις τα κομμάτια του συκωτιού στο τηγάνι. Αν τα ρίξω όλα μαζί, ακόμα κι αν χωρέσουν στο σκεύος, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, θα καθυστερήσουν να ψηθούν και δεν θα γίνουν τραγανά.
Τ’ αφήνω στο τηγάνι για 1’ από την μία πλευρά και τα γυρνάω από την άλλη για άλλο 1’.
Τ’ αφαιρώ, τα τοποθετώ σε πιατέλα σερβιρίσματος και τ’ αλατοπιπερώνω αμέσως. Μπορώ να τα διατηρήσω σε ζεστό φούρνο στους 100°C μέχρι να ετοιμαστεί κι η άλλη δόση. Μόλις τηγανιστούν όλα τα κομμάτια, σερβίρω το ζεστό τηγανιτό συκώτι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη και το στυμμένο (με το χέρι) λεμόνι.
Καλή επιτυχία!
Είναι πολύ ωραίο το τηγανητό σηκώτι,αλλά είναι τηγανητό. Εάν έτσι όπως είναι αντί για τηγάνι το βάλουμε στο δυνατό φούρνο? κι αν το ξαναραντίσουμε με λάδι? τι γνώμη έχετε ?
Καλησπέρα σας. Σίγουρα μπορεί να ετοιμασθεί και στον φούρνο ειδικά ψητό στο γκριλ, απλά δεν θα είναι τραγανό καθώς δεν θα έχει κρούστα (το λάδι δεν χρειάζεται). Προσοχή στον χρόνο ψησίματος για να μην στεγνώσει (υποθέτω ότι 5' από κάθε πλευρά σε προθερμασμένο γκριλ θα είναι αρκετά)! Καλή επιτυχία
dl3nnf
mypj22