Μαρμελάδα Ροδάκινο (με λίγη ζάχαρη)

Μαρμελάδα Ροδάκινο (με λίγη ζάχαρη)

700 ml
Ποσότητα
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Για την μαρμελάδα ροδάκινο το μόνο που χρειάζομαι είναι εύγευστα, γινωμένα κι αρωματικά ροδάκινα και λίγη ζάχαρη. Προσωπικά τις μαρμελάδες μου αρέσει να τις κάνω ελαφριές στην ζάχαρη προκειμένου να υπερέχει η γεύση του φρούτου, που σημαίνει ότι η μαρμελάδα δεν θα είναι μακράς διάρκειας (καθώς η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό) και θα πρέπει να διατηρείται απαραιτήτως στο ψυγείο.
Γι’ αυτήν την μαρμελάδα χρησιμοποίησα διάφορα ώριμα λευκόσαρκα ροδάκινα αλλά και μερικούς γιαρμάδες. Ότι είχα στο ψυγείο δηλαδή. Φυσικά, η συνταγή είναι ίδια για οποιαδήποτε ποικιλία ροδάκινων κι αν χρησιμοποιήσω. Την μαρμελάδα ροδάκινο με λίγη ζάχαρη ετοίμασα ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζω τα ροδάκινα, τα τεμαχίζω σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετώ σε μία βαθιά κατσαρόλα.
Κόβω τα φρούτα και ρίχνω την ζάχαρη.
Ρίχνω την ζάχαρη πάνω στο φρούτο, κλείνω το καπάκι κι αφήνω να σταθεί 8 ώρες μέχρι να αφήσει το φρούτο ζουμάκι.
Βράζω αφού αφήσει το ροδάκινο ζουμί.
Την επομένη το πρωί (αν έχει σταθεί από βραδύς), τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι, δίνω μία βράση για 5’ σε δυνατή φωτιά (9/9) και στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία και συνεχίζω το βράσιμο για 15-20’ περίπου σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν το τέλος ρίχνω και τον χυμό λεμονιού.
Το βράσιμο της μαρμελάδας ροδάκινο.
Αφού βράσει η μαρμελάδα και μαλακώσει το φρούτο, την αλέθω με την ράβδο χειρός. Αν προτιμώ μπορώ να μην την αλέσω και να αφήσω το φρούτο να διαλυθεί από μόνο του στο βράσιμο (κι όσο διαλυθεί). Με αυτόν τον τρόπο, στο τέλος η μαρμελάδα διατηρεί κάποια μεγαλύτερα κομμάτια που δίνουν ενδιαφέρουσα κι ανομοιογενή υφή σε κάθε μπουκιά.
Με την ράβδο αλέθω την μαρμελάδα.
Αφήνω στην άκρη την μαρμελάδα να κρυώσει. Την μαρμελάδα ροδάκινο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του φρούτου σε νερό, την βράζω δύο φορές καθώς το φρούτο αφήνει λίγα υγρά κι αφού ψηθεί την πρώτη φορά. Έτσι αφού κρυώσει καλά και σταθεί η μαρμελάδα, την ξανά βράζω για 10-15’ σε μέτρια φωτιά (5/9) ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει κι άλλο και να αποκτήσει ένα πιο σκούρο χρώμα αλλά και πιο έντονη και συμπυκνωμένη γεύση.
Βράζω ξανά την μαρμελάδα.
Η μαρμελάδα ροδάκινο είναι έτοιμη για κατανάλωση μόλις κρυώσει. Η τελική ποσότητα μαρμελάδας που παρασκευάζεται από 1 κιλό ροδάκινα χωράει σε ένα (όχι πολύ μεγάλο) βάζο.
Για την αποστείρωση βάζων και την κονσερβοποίηση της σπιτικής μαρμελάδας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Έτοιμη η μαρμελάδα ροδάκινο!
Καλή επιτυχία!
Rate

2 σχόλια

  1. το χυμό λεμονιού πότε τον βάζω;

     
  2. Ο χυμός μπαίνει στα μέσα του βρασμού.

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.