Μέσα στο καλοκαίρι την έψαχνα αυτήν την κρύα σούπα κι εντέλει το φθινόπωρο μου αποκαλύφθηκε… Αν και κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές της, λίγες είναι καλές. Όπως αυτή εδώ, που εκτός από στραγγιστό γιαούρτι και κρέμα γάλακτος (για να είναι ρευστή και υπόγλυκη), περιέχει πλούσια αρώματα της Μέσης Ανατολής όπως σκόρδο, δυόσμο κι άνηθο αλλά και μία ιδέα άσπρο ξύδι για να εκτοξευθούν οι ευωδίες. Αν και καθαρά καλοκαιρινή συνταγή, είναι τόσο νόστιμη κι απλή που έχει κάλλιστα θέση και μέσα στο φθινόπωρο, τώρα που ακόμα τα αγγουράκια είναι τραγανά και εύγευστα. Η συνταγή είναι από το βιβλίο (προσωπικός θησαυρός) «Μεσογειακή Κουζίνα» της Jacqueline Clark και Joanna Farrow κι έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μπολ, τρίβω το αγγούρι με την φλούδα σε χονδρό τρίφτη και προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξίδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύω και βάζω το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ανακατεύω και πάλι την σούπα αγγουριού προτού την σερβίρω σε ατομικά μπολάκια. Γαρνίρω το κάθε μπολ με 2-3 κλαράκια φρέσκου δυόσμου.
Καλή, αρωματική και δροσιστική απόλαυση!